Chystáte sa na dovolenku? Takto sa efektívne pobalíte - krok po kroku

Chystáte sa na dovolenku?
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-08-10 20:00:00 |

Každý si pod dovolenkou môže predstavovať niečo iné. Avšak za každých okolností je potrebné sa na takýto výlet správne pripraviť. Ponúkame postup, ako na to!

1. Vyberte si správnu batožinu

Predtým, než začnete rozmýšľať, čo si zbaliť, je dôležité nájsť cestovnú tašku, ktorá bude všestranná a zmestia sa do nej všetky vaše veci a bude sa ľahko prenášať. Zvážte dĺžku svojej cesty, ako aj to, či ide o medzinárodnú dovolenku, či budete využívať nízkonákladové letecké spoločnosti alebo idete vlastným autom – všetky tieto faktory ovplyvňujú, ktorá taška je pre vašu cestu najlepšia.

2. Organizácia oblečenia

Pred balením si vždy pozrite, aké počasie vás čaká vo vašej destinácii. Aj keď tam vidíte samé slnko a čistú modrú oblohu, pribaľte si pre istotu pršiplášť a sveter alebo mikinu. Počasie je nevyspytateľné a nikdy neviete, ako vás môže prekvapiť. Povinnosťou sú náhradné topánky, navyše spodná bielizeň, malý uterák a jedny dlhé nohavice. Pri balení začnite najprv oblečením – najlepší spôsob, ako nemať pokrčené veci je použiť rolovaciu metódu. Tričká položte smerom nadol, rukávy zahnite a zrolujte zdola nahor. Pri nohaviciach ich preklopte na stranu a rolujte od pása nadol. Keď všetko zrolujete, umiestnite nohavice a tričká do batožiny – následne pripravte topánky. Ideálne ich dajte do igelitu, aby vám nezašpinili oblečenie. Do vnútra topánok si vložte ponožky, aby ste šetrili priestor.

3. Toaletná taštička

Bez toaletnej taštičky ani na krok! Či už letíte lietadlom alebo idete autom, mať správne zbalenú toaletnú taštičku je povinnosť. Nikdy si nezabúdajte zobrať: kefku, pastu, hrebeň / kefu, vatové tyčinky, deodorant, voňavku, malý šampón, sprchový gél a žiletku na holenie. Počas letu musíte mať krémy a voňavky maximálne do 100ml za kus v uzatváracích vrecúškach. Toaletná taštička by mala byť z nepremokavého materiálu, aby sa vám počas cesty nestalo, že sa vám šampón vyleje na oblečenie.

4. Cestovná lekárnička

Vaša lekárnička by mala byť rozdelená na 2 časti – akútna lekárnička a cestovná. Akútnu majte vždy pri sebe. Tá obsahuje najdôležitejšie lieky, ktoré potrebujete denne alebo pri vážnych stavoch (cukrovka, migrény, nevoľnosť). Pri letení lietadlom ich majte v malej taštičke uložené v príručnej batožine. Cestovnú lekárničku si môžete zbaliť do kufra alebo podpalubnej batožiny. V nej by nemali chýbať: obväzy, leukoplasty, lieky na spanie (magnézium), lieky na tráviace ťažkosti, vitamíny, dezinfekcia a lieky na bolesť. Jedným z najväčších nepriateľov na dovolenkách a výletoch sú nepríjemné tráviace ťažkosti. Tie sa môžu dostaviť kedykoľvek a kdekoľvek. Majte so sebou v lekárničke prírodný liek Iberogast. Výťažky z overených bylín nachádzajúcich sa v lieku blahodarne pôsobia na mnohé  tráviace problémy. Medzi najčastejšie patria bolesti žalúdka a brucha, nadúvanie, pocit plnosti, žalúdočno-črevné kŕče a nevoľnosť.

5. Príručná batožina na osobné veci

Či už cestujete autobusom, autom alebo lietadlom, vždy majte pri sebe ruksak, kabelku alebo iný typ príručnej batožiny, v ktorej budete mať esenciálne dôležité veci. Do vrecka za zips si vždy ukladajte svoje doklady. Nesmie vám chýbať občiansky preukaz, zdravotná kartička (alebo kartička do zahraničia či karta poistenca), pas a kreditné karty. Pri cestovaní do zahraničia majte pri sebe aj hotovosť v mene danej krajiny. Síce žijeme už vo svete, kde sa dá skoro všade platiť kartou, ale mať pri sebe hotovosť je vždy potrebné, či už na taxík, do automatu na nápoje alebo ako prepitné. Ďalej by vo vašej taštičke mal byť telefón s nabíjačkou, vytlačené potvrdenie o rezervácii hotela a do určitých krajín aj potvrdenie o očkovaní – covid-pass.  Nezabúdajte mať v taške aj lieky, ktoré denne potrebujete užívať.

6. Nezabúdajte na prípravu vášho domova

Všetko je zbalené a môže sa vyraziť! Avšak pozor, to, že vy ste pripravení na odchod, ešte neznamená, že môžete len tak odísť. Treba splniť ešte pár posledných krokov - pripraviť svoj domov na vašu neprítomnosť.

  • Povypínajte všetky nadbytočné elektrické spotrebiče (TV, počítač, toaster atď)
  • Zatvorte všetky okná a dvere
  • Vyneste smeti
  • Vypratajte chladničku tak, aby vám tam nič nemohlo za ten čas splesnivieť
  • Schovajte si všetky cennosti tam, kde ich nik nenájde
  • Odovzdajte náhradné kľúče vašej rodine alebo známym
  • Polejte všetky kvetiny

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia