Chcete mať dobré vzťahy? Toto je najdôležitejšie!

Chcete mať dobré vzťahy?
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-08-04 19:00:00 |

Väčšina z nás by si priala, aby vo vzťahoch nedochádzalo k nedorozumeniam, aby v nich neboli žiadne konflikty, hádky či názorové nesúlady. Ale je to vôbec možné?

Každý je iný. Máme rozdielne potreby, predstavy, priania a očakávania. A aby sme sa v nich mohli stretávať, treba dať ich jasne najavo. Inými slovami POSTAVIŤ HRANICE. Lenže nejde stavať na zelenej lúke, alebo „liezť susedovi do kapusty“. Poradíme vám tri zásadné kroky, ktoré vám pomôžu, aby vaše hranice

Krok č.1 Ujasniť si, kde moje hranice sú

Mať jasno v tom, čo chcem, vyzerá ako samozrejmá vec, ale nie je. Trebárs by ste si priali, aby celá rodina večerala pohromade a najlepšie o pol siedmej, pretože to ste akurát stihla prísť z práce, uvariť a navyše máte hlad. No áno, lenže manžel je podnikateľ a niekedy sa zdrží. Má naň teda rodina čakať? Alebo bude jesť zvlášť? Alebo si to má zariadiť tak, aby doma o pol siedmej bol, keď je večera!

A takých vecí môže byť veľa. Nemáte jasno v tom, či chcete, aby s vami šiel do divadla, alebo ste v pohode s tým, ísť s kamarátkou. Tak idete s kamarátkou, ale potom mu vyčítate, že s vami nikam nechodí. Melie sa vo vás, či s ním ísť cez víkend k jeho rodičom, alebo uprednostniť saunu a leňošenie doma. Nakoniec idete a nie je s vami žiadna reč

Krok č. 2: Postaviť si svoje hranice

Aby boli funkčné a ostatní ich rešpektovali, paradoxne ich nepotrebujete stavať im, ale hlavne sama sebe. Pokiaľ si v sebe urobíte jasno, že muž pokojne prísť neskoro môže, ale jedlo neohrievam; úlohy za syna v puberte nepíšem a keď som po pracovnom týždni vyčerpaná a nemám náladu, tak ku svokre nejazdím - tak tento rámec nesmiete prekročiť. Proste túto aktivitu vykonať nesmiete! V opačnom prípade by ste totiž vyslali signál, aby vás druhí nebrali vážne.

Krok č. 3: Oznámiť svoje hranice

Väčšina práce pri stavaní hraníc sa síce odohráva vo vnútri nás, keď si ujasňujeme, čo je pre nás prijateľné a čo nie, ale zároveň si treba za svoje stanovisko stúpnuť aj vo vonkajšom svete. Čo v prvom kroku vyzerá tak, že svojmu okoliu musíte svoje nové fungovanie jasne oznámiť. Niekedy to stačí. Ostatní to vezmú ako fakt a zariadia sa podľa toho. Sú ale aj situácie, kedy sa vaše stanovisko ostatným nepáči a začnú vás prehovárať, nech názor zmeníte, vysvetľovať, že naň nemáte právo a tak podobne.

Ak vám ich námietky pripadajú opodstatnené, pretože napríklad zahŕňajú pohľad, ktorý vám samotnej nenapadol, môžete svoju hranicu prehodnotiť. Ale častejšie skôr pôjde o situáciu, keď sa vás ostatní snažia zatlačiť tam, kde vás chcú mať a použijú na to možné aj nemožné argumenty.

Obzvlášť dobre je to vidieť u detí. Keď od nich chcete vypratanie umývačky a vynášanie koša, nijako nadšene neaplaudujú. No ak aj váš potomok frfle, vôbec to neznamená, že to od neho nemáte chcieť.

A tak je to s množstvom vecí. Keď svoje hranice jasne vytýčite a budete sa ich držať, budete mať čoskoro oveľa lepšiu náladu a budete cítiť, že máte hodnotu. A to oceníte nielen vy, ale všetci členovia vašej domácnosti.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia