Nový domov rodiny princa Williama má škandalóznu minulosť

Nový domov rodiny princa
Ilustračné foto
Zdroj: Profimedia
2022-06-16 09:30:00 |

William a Kate s deťmi Georgom (8), Charlotte (7) a Louisom (3) sa sťahujú z vidiecka sídla Anmer Hall v Norfolku bližšie ku kráľovnej Alžbete II., ktorá má problémy s mobilitou.

Rezidencia Adelaide Cottage, v ktorej budú od leta žiť, má za sebou škandalóznu minulosť a takmer zničila kráľovskú rodinu. Štvorizbová nehnuteľnosť bola postavená v roku 1831 a nachádza sa na pozemku Windsor. Britskí daňoví poplatníci môžu byť pokojní, nehnuteľnosť nie je potrebné nijako renovovať.

Smrť kráľa

Nehnuteľnosť bola pôvodne postavená ako útočisko pre podvádzanú kráľovnú Adelaide, manželku kráľa Villiama IV. Ten šesť rokov po jej dostavaní zomrel vo veku 72 rokov. Pár nemal deti, aj keď  kráľ po sebe zanechal 10 nemanželských potomkov, ktoré splodil s obľúbenou herečkou Dorotheou Jordan. Neboli to však legitímni dediči a na trón nastúpila jeho neter Viktória, ktorá mala len 18 rokov.

Adelaide myslela, že bude v nehnuteľnosti žiť, no Viktórii sa veľmi páčila a často tu organizovala kráľovské raňajky a čajové posedenia. Na obľúbenom pozemku dokonca pochovala svojho milovaného psa Dasha, ktorého dostala ako trinásťročná a bol to jej prvý psík v živote. Adelaide potichu z rezidencie vyšachovala.

Zakázaná láska

V roku 1944 sa Adelaide Cottage stala rezidenciou kapitána Petra Townsenda, keď slúžil ako jazdecký (čestný) dôstojník kráľa Juraja VI. V tom čase však nehnuteľnosť nebola veľmi pekná a médiá ju opisovali ako neatraktívne sídlo ukryté za 10-metrovým živým plotom. Okrem toho tam bol taký obmedzený prístup k elektrine, že bolo možné pustiť naraz iba vysávač a malý elektrický ohrievač. Townsendovi, ktorý bol pilotom RAF a bojoval v bitke o Britániu počas druhej svetovej vojny, to neprekážalo a do Adelaide Cottage nasťahoval aj svoju čerstvú manželku Rosemary. Mali dvoch synov, Gilesa a Huga, pričom Hugovým krstným otcom sa stal sám kráľ Juraj VI., ktorý sedel na tróne od roku 1936.

Keď sa Townsend naťahoval do kráľovského sídla, vnučka kráľa Juraja a mladšia sestra súčasnej kráľovnej Alžbety II., Margaret, resp. Margaréta, mala iba 13 rokov, no šialene sa zamilovala do mužného pilota. V jeho prítomnosti trávila veľa času, neraz aj v sprievode sestry Alžbety. „Princezná Margaret sa hrala s deťmi na trávniku a Peter Townsend, mimo službu, sedel na ležadle,“ vysvetľovali noviny z roku 1950. Nie je jasné, kedy sa aféra medzi Townsendom a Margaret začala, ale niektorí špekulovali, že to bolo už v roku 1947 – keď ona mala takmer 17 a on 32 rokov. Townsend v úlohe jazdca tínedžerku sprevádzal na kráľovských výletoch. „Každé ráno sme spolu jazdili v tej nádhernej krajine za nádherného počasia,“ opísala neskôra Margaret svojej dôverníčke.

Až v roku 1952, keď sa Townsendovci rozviedli a Peter sa z Adelaide Cottage odsťahoval, prenikli na verejnosť informácie o zakázanom vzťahu s princeznou. Nikto nebol taký naivný, aby si myslel, že ide o čerstvú záležitosť a noviny to často rozmazávali a hľadali nové svedectvá.

Jeden pozoruhodný incident sa stal v deň narodeninovej oslavy jedného z Townsendových detí. „Zazvonil telefón a niekto sa opýtal, či by Peter mohol ísť jazdiť na koni s princeznou Margaret, aj keď bol mimo služby. Nemusel s tým súhlasiť, no on hneď vyskočil a išiel,“ opísal zasvätený svedok.  Napriek špekuláciám nebolo nikdy objasnené, či pár pred Townsendovým rozvodom intímne žil.

Ultimátum po rozvodovom škandále

I keď Townsend a princezná boli šťastní, ich vzťah bol od začiatku odsúdený na zánik. Zákon o kráľovskom manželstve jasne uvádzal, že žiadny člen kráľovskej rodiny sa nemôže oženiť s rozvedeným človekom, kým jeho bývalý partner alebo partnerka žije. Aby sa pár mohol zosobášiť, potrebovali povolenie od kráľovnej, ktorou sa v roku 1953 stala Alžbeta II. a tá vtedy 25-ročnú sestru požiadala, aby počkala tri roky. V rodine to narobilo veľa zlej krvi. Townsenda v tom čase poslali na britské veľvyslanectvo v Bruseli a Margaret dostala od vlády ultimátum – ak sa vydá za vojaka, bude zbavená kráľovských privilégií vrátane príjmu. V roku 1957 urobila Margaret srdcervúce rozhodnutie ukončiť ich vzťah a o tri roky neskôr sa vydala za fotografa Antonyho Armstrong-Jonesa. Mali spolu dve deti, Lady Sarah Chatto a Davida Armstrong-Jonesa a žili spolu 18 rokov. Margaret zomrela v roku 2002.

Ďalší slávni obyvatelia

Odvtedy zostala Adelaide Cottage prevažne mimo centra pozornosti, ale naďalej hostila dvoranov a hodnostárov. Naposledy v nej býval Simon Rhodes – syn ​​kráľovninej sesternice Margaret – až do svojej smrti v roku 2016.

Rok po svadbe princa Harryho a Meghan Markle v roku 2018 bol vyčlenený ako domov pre vtedajších členov kráľovskej rodiny. Teraz však rezidenciu prevezmú princ William a Kate Middleton, čo im umožní byť bližšie ku kráľovnej.

Rezidencia bola zmodernizovaná v roku 2015. Médiá ju opisujú ako „cudne elegantnú“. Je to skôr skromné a nenápadné bývanie, v ktorom sa vykonali od jeho postavenia pred 200 rokmi iba malé zmeny a zdá sa, že vojvoda a vojvodkyňa z Cambridge to tak chcú zachovať aj do budúcnosti.  „Trvali na tom, že nechcú žiadne okázalé bývanie, ktoré by potrebovalo renováciu alebo extra zabezpečenie, aby to zbytočne nezaťažilo v týchto ťažkých časoch daňových poplatníkov. Nemali iné požiadavky ako príjemný rodinný dom blízko škôl pre deti a kráľovnej. Nájomné budú platiť zo svojho súkromného účtu. Všetko, čo musia urobiť, je nasťahovať sa,“ povedal zdroj blízky kráľovskému dvoru pre TheSun.  

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia