Sme spolu už pol roka a ešte sme nemali sex: Je to normálne?

Sme spolu už pol
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-05-31 16:00:00 |

Chodíme s partnerom spolu skoro pol roka a partner stále odkladá milovanie. Vymýšľa si rôzne výhovorky alebo sa radšej opije.

Pripadám si neatrakívna, hľadám, v čom robím chybu, že so mnou nechce sex. Na druhej strane ale nechcem túto otázku veľmi otvárať. Viem, že sex je chúlostivá téma, tak sa ho nechcem veľmi dotknúť, navyše mám skúsenosť, že keď s ním idem do nejakého konfliktu, tak na mňa začne kričať a zvaľovať všetko na mňa. A to hovorím o takých  maličkostiach, ako napríklad, že ma nepočúva, alebo sa mi nepáči, keď príde neskoro na rande alebo od neho chcem, aby mi pomohol s niečím doma. Možno je podráždený z toho, že sme sa ešte nemilovali a možno to naozaj nie je partner pre mňa.

„Predovšetkým si nemyslím, že niektoré témy vo vzťahu sú tabu,“ hovorí psychologička Katarína Filasová.

„Konflikty môžeme potláčať, predstierať, že nie sú, ale skôr či neskôr nás dobehnú. Potom sa to prejaví odcudzením sa vo vzťahu, vytratí sa z neho intímnosť. Ak sú partneri vo vzťahu nespokojní, veľmi často sú v pozadí práve nahromadené neriešené konflikty.

Aj preto je nemálo situácií, kedy je úplne v poriadku sa druhého dotknúť. Ak si namiesto odpovede partner vymýšľa výhovorky, alebo sa opije, to tiež nie je práve ústretové správanie. Ja osobne by som potrebovala vedieť, na čom som, prečo sa chová práve takto, aby som si nevymýšľala rôzne scenáre, ktoré nemusia stáť na pravde (napríklad, keď si o sebe myslím, že nie som atraktívna).

Ak sa partner nechce s vami milovať, nikdy neviete, čo je za tým. Môže mať problémy s erekciou či iný sexuálny problém, alebo má v tejto oblasti celkovo problematický vzťah k ženám... A pokiaľ sa nepostaráte o to, aby ste odpoveď získali, tak nemáte šancu situáciu riešiť. Takže odporúčam sa k tomu postaviť otvorene, jasne povedať, že chcete vedieť, o čo ide a že sa nenecháte odbiť. A ak sa stále bude vyhovárať, tak by som si kládla otázku, či chcem pokračovať vo vzťahu s človekom, ktorý mi odmieta poskytnúť odpoveď na niečo, čo je pre mňa také dôležité.

A nezľakla by som sa ani toho, že ma začne obviňovať. To je totiž jedna z bojových stratégií. Urobím obrovský humbuk, kričím, nadávam. Hovorí sa tomu zastrašovanie. V prírode veľmi bežná stratégia, ktorá slúži na zahnanie súpera. Záleží len na vás, či sa týmto humbukom necháte odradiť a stiahnete sa (o to dotyčnému ide), alebo sa, naopak, odradiť nenecháte. Ľudia sa k tejto stratégii uchyľujú vtedy, keď sú vnútorne veľmi neistí, keď majú strach Preto si potrebujem pamätať, že partner je iba vyľakaný. Potom môžem premýšľať, ako k nemu pristúpiť. Kým ja sama nevycúvam, vždy je šanca, že sa nakoniec dopracujeme k tomu, aby sme sa dostali k realite, k podstate problému.“

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia