Zmrzlina nie je iba kalorickou bombou, toto sú jej benefity!

Zmrzlina nie je iba
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-05-28 14:30:00 |

Leto bez zmrzliny je ako zima bez snehu. Veď si to len predstavte, žeby ste sa počas teplých dní neschladili chutnou maškrtou v podobe zmrzliny.

Vedeli ste, že zmrzlina sa odporúča pri zápaloch ústnej dutiny, hrdla, ale aj pri nechutenstve?

Výhody, ktoré môžeme pri konzumácii zmrzliny pociťovať:

  • Zmrzlina je bohatým zdrojom vitamínov, najmä vitamínu A, B6, B12, C, D, E, K a bielkovín.
  • Obsahuje minerály ako  vápnik a fosfor.
  • Konzumácia zmrzliny je skvelým zdrojom okamžitej energie.
  • Povzbudzuje mozgovú aktivitu.
  • Vyvoláva endorfíny šťastia.
  • Je tiež antioxidant, posilňovač kostí a výborný antistresor.
  • Ak konzumujeme zmrzlinu v rozumnom množstve, je prijateľná aj počas tehotenstva či pri dojčení.
  • Súčasné nové receptúry myslia aj na celiatikov, ktorí si nemusia odopierať túto chutnú maškrtu. 
  • Zmrzlina je výborným pomocníkom na bolesť po odstránení krčných mandlí.

Nie je zmrzlina ako zmrzlina... 

Najčastejšie sa stretávame s týmito druhmi: zmrzlina, sorbet, sherbet či gelato.  

Zmrzlina – ide o opis sladkého, mrazeného dezertu, ktorý je zväčša vyrobený z mlieka, smotany, cukru, vajíčok a ďalších prísad. Konzistencia zmrzliny musí byť krémovitá, hladká a jemná. Nesmie obsahovať hrudky, veľké kryštály a ani vzduchové bubliny. Môže však obsahovať viditeľné čiastočky ochucujúcich zložiek ako napríklad ovocie, čokoládu a podobne. Správna zmrzlina by mala obsahovať minimálne 10% mliečneho tuku. Kvalita zmrzliny sa vyznačuje tým, že je vyrobená z pravej smotany.  

Gelato – ide o taliansky výraz, nakoľko “Gelato” po taliansky znamená zmrzlina, avšak v praxi nejde úplne o zmrzlinu. Mliečny základ je to, čo gelato a zmrzlinu spája, avšak gelato obsahuje menej mliečneho tuku cca 5 %. Gelato sa tiež podáva v mierne teplejšej teplote ako samotná zmrzlina, preto pôsobí lesklejšie a mäkšie. 

Sorbet – sorbet obsahuje minimálne 25 % ovocnej zložky v kombinácii s cukrom, vodou, sladenou šťavou či dokonca vínom, bez pridaných mliečnych výrobkov.  

Sherbet – môžeme tvrdiť, že ide o dieťa zmrzliny a sorbetu. Nakoľko ho tvorí zmes cukru, vody, ovocnej šťavy či vína, do ktorej sa kvôli konzistencii a chuti pridáva malé množstvo mlieka, smotany alebo želatíny. To robí sherbet krémovejším ako je sorbet, ale nie zas tak krémový ako je zmrzlina. Tá obsahuje minimálne 10 % mliečneho tuku, zatiaľ čo sherbet približne 2 %. Základ však ostáva založený na ovocí. 

A možno sa zamýšľate, prečo sme nespomenuli nanuk. Čo je to vlastne nanuk? 

Ide o sladký, mrazený potravinový výrobok, ktorý sa vyrába na spôsob zmrzliny, čiže zo smotany, mlieka alebo ako ovocná dreň. Tekutina, či zmes je následne zamrznutá na drevenej paličke.  

Kvalitná zmrzlina by mala byť vyrobená z pravej smotany. Ak chcete vyskúšať naozaj lahodnú chuť, určite nič nepokazíte, ak vyskúšate novinku prémiového radu značky Prima, nanuk Pegas Premium Chocolate, ktorý poteší všetkých milovníkov kvalitnej zmrzliny.

Ide o spojenie lahodnej chute pravej smotany a vanilky, ktorú dopĺňajú rozličné príchute ako napríklad mandle, glazované orechy, jahody, čierne čerešne a mnoho iných kombinácií. Toto všetko je poliate kvalitnou čokoládou, ktorá spĺňa medzinárodnú certifikáciu RFA.  Môžu si ho vychutnať aj celiatici, lebo je bez lepku. Prima je na slovenskom trhu už viac ako 25 rokov. Je vyrábaná v Českej republike, konkrétne v továrni Bidfood Opava. Celý prémiový rad nájdete na stránke www.pegaspremium.sk.

Zaujímavé fakty o zmrzline, ktoré ste pravdepodobne netušili

Prvá zmrzlina siaha do čias starovekého Egypta, kde ju konzumovali starí Egypťania. Základ tejto zmrzliny tvoril sneh z Olympu, v rámci ktorého si primiešavali med alebo víno. 

Francúzi začali v 17. storočí ponúkať  zmrzlinu aj na uliciach, dovtedy bolo konzumovanie zmrzliny vonku tabu.

S prvým prístrojom na výrobu zmrzliny prišla žena - Nany Johnson a vo veľkom sa aj pričinila o vznik zmrzliny ako ju poznáme dnes. Svoj prvý „zmrzlinovač“ si nechala patentovať v r oku 1843. Avšak nemala dostatok prostriedkov  na jeho uvedenie na trh, preto predala patent za 200 dolárov výrobcovi kuchynských spotrebičov.

Zmrzlina sa vo svojich začiatkoch podávala výlučne v miskách, ktoré vyzerali ako dnešné tégliky.  Avšak raz sa istému zmrzlinárovi v Amerike misky minuli a neďaleký cukrár mu poskytol  svoje tortové oblátky. Tie si zmrzlinár zroloval a kornúty boli na svete.

Američania patria medzi najväčších jedákov zmrzliny, konzumujú každý rok v priemere 22 litrov zmrzliny na jedného Američana. V rámci Európy sú na prvom mieste v jedení zmrzliny Švédi a Dáni.

Existujú takzvaní ochutnávači zmrzliny. John Harrison  je známy americký ochutnávač zmrzliny pre spoločnosť Dreyer“s.  Má dokonca svoj jazyk poistený na 1 milión dolárov.

Na zjedenie jedného malého kopčeka zmrzliny je potrebné jazyk vyplaziť 50 – krát.

Zmrzlina obsahuje aminokyseliny a enzýmy, ktoré sú potrebné na trávenie.  Taktiež obsahuje aj antioxidanty a vitamíny. Japonskí vedci zistili, že ľudia konzumujúci pravidelne zmrzlinu sú psychicky odolnejší a vedia rýchlejšie riešiť problémy.

Medzinárodný deň zmrzliny je 21. júna.

Celosvetovo sa zje ročne cca 15 miliárd litrov zmrzliny.

Medzi najobľúbenejšie príchute zmrzlín na Slovensku patria čokoládová, vanilková a jahodová.

Nanuk vznikol úplnou náhodou v roku 1921. Nanuky sa ale začali vyrábať až o 15 rokov neskôr.  Za objaviteľa nanukov sa považuje Američan Frank Epperson, ktorý v roku 1905 ako jedenásťročný drevenou paličkou zmiešal v pohári sódu s vodou. Avšak zabudol pohár vonku a ten do rána zamrzol. A nanuk bol na svete.

V súčasnosti existuje množstvo receptov na výrobu nanukov a zmrzliny ako takej. Avšak ako spoznáte pravú kvalitu? Kvalitná zmrzlina sa vyznačuje obsahom pravej živočíšnej smotany, tvarohu, veľkého množstva zrelého ovocia, kvalitnej čokolády vyrobenej z kakaa z udržateľných zdrojov s certifikáciou RFA. Rovnako dôležitým parametrom je veľkosť nášľahu v zmrzline. Najpoctivejšie zmrzliny sa vyznačujú nízkym nášľahom, kedy je do zmesi zapracované iba najnutnejšie množstvo vzduchu, čo podtrhuje najlepší pôžitok z chuti zmrzliny.

Zmrzlina neznáša zmeny teploty. Ako ju teda uskladňovať? Mala by byť uskladnená pri teplotách -18 °C a nižších. Ak chcete predĺžiť životnosť zmrzliny, je vhodné jej vrch zabaliť do papiera na  pečenie, vďaka ktorému sa zabráni vzniku ľadových kryštálikov.  Do mraziaceho boxu nikdy nevkladajte roztopenú zmrzlinu, pretože sa premení na kusy ľadu a už vám nezostane nič z pôvodnej zmrzliny.

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia