5 tipov, ako usporiadať skvelú záhradnú party

5 tipov, ako usporiadať
Ilustračné foto
2022-05-14 08:00:00 |

Keďže klíma u nás nás naďalej teší sporadickou modrou oblohou a slnečnými lúčmi, milovníci leta majú perfektnú príležitosť využiť svoje schopnosti organizovať záhradné večierky.

Garden party sú známe už od stredoveku a prešli si rôznymi formami. Od čajíkov a koláčikov v Británii cez exteriérové spoločenské hry vo Francúzsku, tieto stretnutia sa tešia veľkej obľube po celom svete.  V dnešnej dobe predstavujú oveľa neformálnejšiu a lacnejšiu záležitosť zahŕňajúcu grilovačku, džbány plné limonády, hudbu a super náladu.

Či už sedíte pri sviečkach a delíte sa o taniere s grilovaným syrom a klobáskami, alebo hráte karty a potom sa túlite pri vonkajšom ohni pod vrstvami prikrývok, či si popíjate vínko pod hviezdami s priateľmi – záhradné party majú v sebe niečo nepopierateľne upokojujúce.

Ako však každý hostiteľ vie, usporiadať dokonalú garden party nie je maličkosť. Od cateringu a vykurovania až po dekoráciu a hudbu, plánovanie vonkajšieho posedenia so sebou prináša nespočetné množstvo dilem a plánovania.

1. Zvážte svoj rozpočet

Nikdy by ste si nekúpili dom alebo dokonca nerobili týždenný nákup bez toho, aby ste mysleli na maximálny rozpočet, a rovnaké pravidlá platia aj pri plánovaní záhradnej párty. Je dôležité mať na pamäti, že rozpočty zohrávajú významnú úlohu vo flexibilite hostiteľa, pokiaľ ide o jedlo, alkohol a výzdobu, a preto je najlepšie neodchyľovať sa príliš ďaleko od pevnej hodnoty. Čo sa týka financií prvá vec, ktorú treba zvážiť, je, koľko hostí plánujete pozvať na svoj večierok, a zohľadniť potenciálne „preliatie“ čísel, aby ste podľa toho naplánovali catering.

2.  Pripravte viac jedla, ako si myslíte, že budete potrebovať

Keď sa bavíme o jedle na párty, pravidlo „viac je lepšie“ predstavuje vždy tú správnu voľbu. Pre niektorých to môže zahŕňať veľké množstvo pizze, hamburgerov, zeleninových tanierov, obložených chlebíčkov a guacamole. Pre iných to môže byť trojchodové menu, ktoré sa skladá z prepracovaných šalátov zdobených granátovým jablkom, citrónovým lososom so zemiakmi a dezertom. Vhodnou možnosťou pre pravú slovenskú garden party je zvoliť si grilované jedlo a guláš. Čo je viac ako chutná vôňa čerstvo variaceho sa gulášu na ohni? Na uvarenie skutočne pravého gulášu nezabudnite pridať novinku vyrobenú špeciálne pre Slovensko – koreňový prípravok Kotlíkový guláš od spoločnosti Kotányi. Obsahuje mletú papriku, sušený cesnak, sušenú cibuľu, rascu, majorán a čierne korenie.

3. Plánujte za každého počasia

Každý dobre pripravený hostiteľ vie, že je dôležité mať vždy pripravený dáždnik, keďže sa počasie môže kedykoľvek zmeniť. Vždy majte po ruke nejaký úkryt, kde sa hostia môžu schovať pred potenciálnym dažďom. Rovnako tak je dôležité mať pripravený pohotovostný plán pre prípad, že teploty v noci výrazne klesnú. Zatiaľ čo veľké množstvo prikrývok a kašmírových svetrov môže stačiť, vonkajšie vykurovanie je nízkonákladová možnosť, ako udržať hostí v príjemnom teplúčku.

4. Používajte udržateľné dekorácie

Balóny, rozprávkové svetlá, lampáše a stuhy môžu byť vašou automatickou ozdobou na party, ale pri výbere celkovej estetiky záhradného večierka najskôr zvážte miesto konania. Výzdoba závisí od miesta konania. Najjednoduchšou a najlacnejšou možnosťou je kombinácia kvetov, balónikov a žiarivých svetielok. Krásnym prvkom je aj využitie starých fliaš a sviečok – táto kombinácia dodá vášmu posedeniu romantický punc. Ešte lepšie je, že kvetinové dekorácie sú ideálne pre tých, ktorí dbajú na udržateľnosť, pretože ide o zelený odpad, ktorý možno niekoľko dní uchovávať a recyklovať. Kvety sú vždy lepšou voľbou ako balóny. Tí, ktorí chcú používať ekologické alternatívy, by mali servírovať v  sklenených nápojových fľašiach s papierovými slamkami.

5. Vyberte hudbu, o ktorej viete, že sa bude vašim hosťom páčiť

Keď príde na výber hudby na večer, všetci poznáme niekoľko piesní, ktoré nás prinútia vyskočiť a zatancovať si. Premýšľajte o tom, akú hudbu máte radi a čo vaši hostia počúvajú. Ak budete celú noc počúvať iba skladby z 80. rokov, niektorých ľudí určite odradíte. Ak chcete hrať na istotu, premiešajte to. Spravte mix populárnych pesničiek zo súčasnosti aj minulosti a určite budú všetci spokojní.

Pri organizovaní záhradnej party by si hostiteľ mal dávať pozor, aby nebol bezohľadný k svojim susedom. Veď len málokto má rád, keď ho o štvrtej ráno zobudí už siedmy raz tá istá odrhovačka...

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia