Po pôrode dvojčiat ju začal bolieť chrbát, dôvod ju zrazil na kolená

Po pôrode dvojčiat ju
Ilustračné foto
Zdroj: TikTok
2022-04-29 08:30:00 |

Lekári mladú mamičku presviedčali, že jej bolesťami chrbta je zlé držanie tela a sedavé zamestnanie. Veľmi sa mýlili. Pravda bola oveľa horšia.

Ellie Chandler (25) z Pensylvánie v USA bola ohromená, keď zistila, že v skutočnosti má v spodnej časti chrbtice obrovský nádor veľkosti detskej hlavy. K diagnóze sa však dopracovala až po opakovaných návštevách viacerých lekárov. Spočiatku jej všetci tvrdili, že bolesti, ktoré sa u nej objavili krátko po pôrode dvojčiat v roku 2019, súvisia s držaním tela a so zlým sedením pri práci z domu za kuchynským stolom. Predpisovali jej iba lieky proti bolesti a dostala podporný vankúš. Bohužiaľ, bolesti sa nezmierňovali, ale naopak, rástli.

Bývalá finančná referentka aj sama videla röntgenovú snímku z ortopédie, ktorá vyzerala úplne v poriadku. Na to, že niečo nie je v poriadku, prišla až gynekologička, ktorá po niekoľkých týždňoch počas prehliadky ucítila v jej vnútri obrovskú masu. „Keď som išla na vyšetrenie panvy, lekárka povedala, že sa nevie dostať ďalej, lebo tam niečo cíti. Urobila preto rektálne vyšetrenie a našla tú veľkú masu,“ opísala Ellie. Po núdzových testoch, zahŕňajúcich ultrazvuk a CT, dvojnásobnej mame diagnostikovali vzácny 14-centimetrový bunkový nádor v spodnej časti chrbtice, ktorý rástol tak rýchlo, že potrebovala katéter. „Bolesti boli také silné, že som nemohla spať, nemohla som sedieť. Asi o týždeň ma prijali do nemocnice, kde mi urobili biopsiu. Našťastie, nádor nie je rakovinový,“ skonštatovala. Teraz ju čakajú mesiace intenzívnej liečby, počas ktorej dostáva injekcie na zmenšenie nádoru, aby mohla podstúpiť riskantnú operáciu na jeho odstránenie.  

„Vzhľadom na to, kde sa ten môj nádor nachádza - v kostrči a spodnej časti chrbtice, je tam toľko miesta, že mal priestor sa zväčšiť bez toho, aby som začala pociťovať príznaky,“ vysvetlila. „To všetko prispelo k tomu, že sa stal takým masívnym. V čase, keď ho našli, mal veľkosť hlavy dieťaťa,“ dodala.

Ellie varuje mladých ľudí, že bolesť chrbta „naozaj nie je normálna“ a dúfa, že jej príbeh im pomôže hľadať odpovede. Ona sama lekárov upozorňovala na viaceré problémy, ktoré jej bolesti chrbta sprevádzali. „Keď som sa zmienila u ortopéda o neurologických príznakoch, ako sú problémy s črevami a močovým mechúrom, ortopédovi ktorého som mal spozornieť. Bola som nahnevaná, keď som si uvedomila, že som bola u toľkých lekárov a nikto to nezachytil, pretože v priebehu niekoľkých týždňov nádor výrazne narástol do bodu, kedy som už mala občasné problémy s chodením na toaletu. Bolesti chrbta sú tak normalizované, najmä u ľudí, ktorí v dnešnej dobe pracujú z domu, ale v skutočnosti to nie je normálne a mali by ste to brať vážne, ak to ovplyvňuje váš každodenný život. Neodkladajte návštevu lekára. Nedovoľte, aby to dospelo do bodu, aby to bolo také zlé, že to ovplyvní vaše fungovanie. Dávajte si pozor na príznaky, takže ak máte spolu s bolesťou chrbta aj iné príznaky, môžu ísť aj o nádor,“ upozorňuje Ellie.

Nádory buniek sú pomerne časté u mladých ľudí, medzi dvadsiatkou až štyridsiatkou. Lekári hľadajú skôr iné dôvody, lebo pravdepodobnejšie sú iné dôvody problémov

Fotogaléria

TikTok
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia