Neuveriteľné! Toto s naším zdravím robí alkohol a káva

Neuveriteľné! Toto s naším
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-04-04 08:55:00 |

Konečne máme dobrú správu aj pre tých, ktorí asi akosi netykajú so zdravým životným štýlom. Pravidelná kávička a trochu alkoholu vraj nie je na škodu!

Z výsledkov štúdie s názvom 90+ možno vyčítať, že konzumácia mierneho množstva kofeínu a alkoholu vám môže pomôže žiť do deväťdesiatky. Podľa expertov z UC Inštitútu pre poruchy pamäti a neurologické poruchy v Irvine v Kalifornii  pitie dvoch pohárikov alkoholu denne znižuje riziko predčasnej smrti o 18% a dvoch šálok kávy o 10%.  Áno! Čítate správne.

Štúdia 90+ sa od roku 2013 zaoberá informáciami o deväťdesiatnikoch, aby bolo možné určiť, čo prispieva k dlhovekosti a dobrému zdraviu. Všetci účastníci dvakrát do roka navštevujú lekára, odpovedajú na otázky o ich životnom štýle a zdraví a absolvujú množstvo fyzických a neurologických testov.

„Nemám k tomu žiadne vysvetlenie, ale zdá sa, že mierne ​​pitie prispieva k dlhovekosti,“ uviedla na vedeckej konferencii jedna z vedúcich autoriek štúdie Claudia Kawas. To však nie je jediná pozitívna správa. Experti tiež zistili, že ľudia, ktorí mali v 70-tke miernu nadváhu žili v 90-tich rokoch oveľa častejšie ako tí vážiaci menej. Ako zo štúdie vyplýva, jedným z kľúčov k dlhovekosti je bez debaty pravidelný pohyb, konkrétne cvičenie po dobu 15 až 45 minút každý deň znižuje riziko predčasnej smrti o 11 percent. Tí, ktorí sa pravidelne venujú nejakému hobby a denne pri ňom strávia zhruba 2 hodiny, znižujú riziko predčasnej smrti až o 21 percent.

Inými slovami, keď si po prebudení doprajete kávičku, dve hodinky sa povenujete nejakému koníčku, prejdete sa alebo si zabeháte, dáte si pohárik obľúbeného moku a k večeri si zobnete nejaký ten keksík, aby ste v 70-tke mali nejaké to kilečko navyše, v podstate môžete žiť večne.

Nezabúdajte však. Experti upozorňujú, že ich zistenia zahŕňajú slovné spojenie S MIEROU! Ak pijete pravidelne viac alkoholu, nadájate sa kávou od rána do večera alebo namiesto nejakého toho kila ich máte na sebe navyše o dosť viac, obrazu ideálneho adepta na dlhý život nezodpovedáte.

Samozrejme, nie všetky zistenia sú také skvelé a žiť do 90-tky a dlhšie nemusí byť až také úžasné. Jednou z nepríjemností spojených s vysokým vekom je informácia, že viac ako 40 percent starých ľudí trpí nejakou formou demencie a takmer 80 percent ľudí v tomto veku žije so zdravotným postihnutím, častejšie ženy ako muži.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia