Kedy je ideálny čas na sex a kedy na prechádzku? Veda v tom má jasno!

Kedy je ideálny čas
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-11-14 13:30:00 |

Ak veci robíte v správnom čase, máte väčšiu šancu na úspech. Napríklad žiadať zvýšenie platu sa vám oplatí o 11.00. Čo sa vám môže zísť, aby ste vedeli?

 Ľudia, ktorí sa celé roky ukladajú večer do postele čím skôr, aby vstali ešte pred svitaním, nerobia dobre. Ani nočné sovy to však nevyhrali. Podľa výskumu je pre zdravie optimálne zaľahnúť do postele medzi 22.00 a 23.00. Nová štúdia s údajmi od viac ako 88 000 ľudí pre databázu UK Biobank hovorí, že tí, ktorí zaspia o 22:00 alebo krátko po tomto čase, majú menšiu pravdepodobnosť vzniku kardiovaskulárnych ochorení v porovnaní s tými, ktorí chodia spať skôr alebo neskôr. Ako je to so zvyškom vaše dennej rutiny? Ak chcete žiť čo najpohodovejšie, je najvyšší čas prehodnotiť, kedy raňajkujete, pijete kávu, športujete či oddychujete. Vieme, ako by mal byť usporiadaný deň podľa vedeckého výskumu!

Váženie: 6.00

Najlepší čas na zisťovanie hmotnosti je ráno, hneď po vyprázdnení močového mechúra, pretože niekoľko hodín pred tým ste nekonzumovali žiadne jedlo.

Užívanie vitamínov: 7.00

Vitamíny rozpustné vo vode, ako sú napríklad B a C , sa najlepšie vstrebávajú nalačno, preto ich užite 30 minút pred raňajkami.

Tehotenský test: 7.30

Humánny choriogonadotropín (HCG) je tehotenský hormón produkovaný bunkami okolo embrya, ktorý sa dostáva do moču. Tehotenské testy zisťujú hladiny HCG, ktoré sú najkoncentrovanejšie skoro ráno.

Raňajky: 7.45

Raňajky jedzte do dvoch hodín po prebudení, pretože vám môžu pomôcť naštartovať metabolizmus a znížiť chuť na jedlo počas dňa.

Návšteva lekára: 8.00

Pacienti, ktorí navštívia lekára ráno, majú väčšiu pravdepodobnosť, že dostanú termíny na rôzne ďalšie odborné vyšetrenia skôr ako tí, ktorí idú k lekárovi popoludní. Dôvodom je pravdepodobne to, že lekári sú v tom čase už viac unavení a menej sústredení. Nie je to však pravidlom.

Vybavovanie dôležitých vecí: 8.30

Hladiny stresového hormónu kortizolu sú v tomto čase najvyššie, čo znamená, že máme viac energie a dokážeme sa najlepšie skoncentrovať na to, na čo potrebujeme.

Nákupy potravín: 10.30

Tri až štyri hodiny po prebudení je optimálny čas na nákup jedla, pretože mozgová funkcia je na vrchole. Skombinujte to s plným žalúdkom od raňajok a do nákupného vozíka naložíte zdravšie veci..

Zvýšenie platu: 11.00

Hladiny kortizolu sú v tomto čase stále vysoké, takže budete mať viac energie na to, aby ste požiadali o zvýšenie platu a šéf si vás s väčšou pravdepodobnosťou vypočuje.

Prechádzka: 12.00

Slnko je na najvyššom bode a UVB lúče sú najintenzívnejšie, takže svižná 20-minútová prechádzka vám dodá dôležitú dávku vitamínu D. V našich končinách to platí v letných mesiacoch, po zvyšok roka nie je na škodu dopĺňať vitamín D vo forme výživových doplnkov.

Obed: 13.00

V skorých popoludňajších hodinách fungujú tráviace procesy v tele na plný výkon, takže najlepšie trávite jedlo. Znamená to tiež, že nebudete v pokušení prejedať sa, pretože hladina cukru v krvi je dostatočná.

Káva: 14.15

V čase asi od 14.15 strácame náladu a naše nadšenie pre dokončenie úloh klesá. Práve preto je to správny čas na šálku voňavej kávy.

Sex: 15.00

Toto je ideálny čas na sex! Štúdie ukazujú, že mužské a ženské hormóny sú popoludní viac synchronizované.

Upratovanie: 16.00

Ak zvyknete upratovať popoludní, ide vám to viac od ruky. Dôvod? Koordinácia rúk a očí je na vrchole a vaša nálada je po krátkom poklese tiež lepšia.

Cvičenie: 15.00 – 18.00

Teplota tela sa počas dňa zvyšuje, čím sa optimalizuje svalová funkcia a sila, takže toto trojhodinové okno je viac ako vhodné na podanie špičkových výkonov v posilňovni, či pri behu.

Večera: 17.00

Večeru by ste mali jesť približne štyri až päť hodín po obede. Ak vám to vychádza na čas medzi 17.00 a 18.00, zhoduje sa to s poslednou hodinou zvýšeného metabolizmu vášho tela. Potom sa začína spomaľovať.

Kupovanie topánok: 18.00

Nohy cez deň opúchajú, takže ak si chcete zaobstarať tie najlepšie padnúce topánky, vydajte sa do obchodov večer po práci, keď je vaše chodidlo najväčšie.

Pivo: 19.00

Alkohol sa podvečer vstrebáva do krvného obehu pomalšie, keďže sa spomaľujú aj vaše telesné funkcie. To znamená, že môžete pitie udržať lepšie pod kontrolou a je väčšia pravdepodobnosť, že to nepreženiete.

Sprcha: 21.00

Horúca sprcha zvýši  telesnú teplotu a po 15 minútach začne klesať. To môže nepriamo podporiť spánok, pretože po sprche sa cítime ospalí a uvoľnení.

Zubná hygiena: 21.45

Ústa v noci neprodukujú toľko slín ako cez deň, takže jedlo sa dlhšie drží medzi zubami a živí škodlivé baktérie. Nezabudnite preto použiť medzizubnú kefku alebo dentálnu niť.

Spánok: 22.00 – 23.00

V tomto čase klesá srdcová frekvencia spolu so stresovými hormónmi a telesnou teplotou, čo znamená, že sa cítite uvoľnene a ste pripravení zavrieť oči.

Tak ako? Zdá sa vám to pritiahnuté za vlasy? Asi len málokto dokáže v dennej hektike dodržať všetky tieto časy, no určite to nie je nezaujímavé a možno aspoň niektoré činnosti sa vám podarí vtesnať so času, ktorý veda považuje za ideálny.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia