Príbeh zo života: Mama pije, čo môžem s tým urobiť?

Príbeh zo života: Mama
Zdroj: gettyimages.com
2022-03-22 11:30:00 |

Soňa nevie ako ďalej. Mama po otcovej smrti začala potajomky piť. Nebavia sa o tom, no všetkým je jasné, že fľaša sa stala jej verným spoločníkom.

„Otec mi zomrel pred ôsmimi rokmi a odvtedy sa snažím spolu s manželom mojej mame pomáhať. S domácnosťou, aj s financiami. Asi pred rokom som si všimla, že mama svoju samotu utápa vo víne a že väčšinu peňazí, ktorú jej dáme, minie na alkohol. Je mi ale trápne povedať jej do očí, že je z nej alkoholik a že by s tým mala niečo robiť, navyše sa mi vôbec nepáči, že prepíja naše peniaze. Môžem s tým vôbec niečo spraviť?“ pýta sa Soňa.

„S tým, že vaša mama pije, môžete urobiť len málo. Rozhodne by ste je ale mali povedať, že sa vám to vôbec nepáči, aj s tým rizikom, že to bude zľahčovať a bude to popierať,“ odpovedá psychiatrička Lucia Pacherová.

„Ak jej naozaj chcete pomôcť, môžete sa s ňou porozprávať o tom, čo ju trápi, čo jej chýba, čo by vo vojom živote ešte chcela urobiť, ako trávi celé dni... Skúste spolu s ňou nájsť pre ňu motív na život a nie na ´chľastanie´. Ak ale bude tvrdiť, že ona je so svojím životom spokojná, že jej nič nechýba a nechce vo svojom živote nič zmeniť, tak jej jednoducho oznámte, že ju nebudete navštevovať, že k nej nebudú chodiť ani vnúčatá, lebo si neželáte, aby videli svoju babičku opitú. Dajte na vážky víno a seba a vaše deti. Musíte toto rozhodnutie ale aj dôsledne dodržiavať a nepovoliť, kým nenastane žiadna zmena, prípadne, kým nebude ochotná ísť sa liečiť. Uvidíte, čo je pre ňu v živote dôležitejšie...

Pokiaľ ide o peniaze, určite jej žiadne nedávajte! Ak by sa predsa len udialo niečo vážne, napr. by sa jej pokazil sporák a hrozilo by, že spôsobí výbuch v celom dome, tak jej ho dajte opraviť, prípadne kúpte nový vy, bez akejkoľvek účasti vašej mamy.

Môže sa, samozrejme stať, že pre vašu mamu zostane alkohol to najdôležitejšie. Potom to musíte rešpektovať a nechať ju prepíjať svoj dôchodok aj za cenu toho, že nebude mať napríklad na jedlo. Lebo aj to postupom času hrozí. Nemôžete ju začať ľutovať, lebo tým všetko iba zhoršíte. Uvedomte si, že nikoho nemôžete zachrániť proti jeho vôli a za život nikoho iného nie ste zodpovedná, len za svoj. Preto majte na pamäti, že ani keby ste ako chceli, nemôžete žiť život za svoju mamu a že nech sa ona rozhodne akokoľvek, vy musíte žiť život svoj.

A – nezabudnite, že vašou rodinou nie je len vaša mama, ale aj váš manžel a vaše deti,“ dodáva psychiatrička.      


Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia