Mama roky bojuje so šialenou závislosťou: Musia pred ňou schovávať špongie!

Mama roky bojuje so
Ilustračné foto
Zdroj: Instagram
2021-11-10 10:30:00 |

Ľudia trpia rôznymi netypickými poruchami. S jednou takou žije 44-ročná Claire Louise Owen zo severného Walesu, ktorá miluje špongie.

Začalo to, keď mala štrnásť rokov a počas prvej menštruácie sa u nej objavilo nutkanie žuť špongiu. A zostalo jej to doteraz. Odvážna mama sa rozhodla podeliť so svojím príbehom, o ktorom vedelii len jej najbližší. V najhoršom období zjedla jednu špongiu týždenne a mala ju uloženú v zásuvke s bielizňou, aby si mohla požuť kedykoľvek počas dňa, píše dailypost.co.uk.

Uvedomuje si, že to, čo robí, nie je normálne, no príliš sa hanbila navštíviť so svojím problémom lekára. Je presvedčená, že trpí poruchou príjmu potravy zvanou pica, pre ktorú túži po nepotravinových produktoch bez nutričnej hodnoty.

„Páči sa mi ten pocit, keď si ju dávam do úst, trhám, žujem a prehĺtam. Je to textúra, ktorá sa mi páči - chutia hrozne," opísala. „Je to, ako keby som si špongiou vyčistila zuby a predĺžilo mi to chuť všetkého, čo som jedla. Keď si dám tabuľku čokolády alebo balík chrumiek a potom špongiu, dlhšie mi to chutí. Čím sú lacnejšie, tým sú lepšie a páčia sa mi špongie s menšími dierkami. Niektoré majú nesprávnu textúru a nedajú sa roztrhnúť,“ rozpráva zanietene.

Dvojnásobná mama hovorí, že jej túžby sa zintenzívňujú počas menštruácie, keď je vystresovaná alebo unavená a obzvlášť ťažké bolo nutkaniu jesť špongie odolať, keď bola tehotná so svojimi synmi Williamom (11) a Samom (10). Počas tehotenstiev musela so závislosťou na špongiách bojovať najviac, lebo sa bála, že môže tým ublížiť bábätkám v bruchu. Keď chlapci vyrástli do veku, že boli schopní chápať veci okolo seba, priznala sa im.

„Vysvetlila som im svoju poruchu, lebo som nechcela, aby mali pocit, že je to tajomstvo. V prípade, že majú tiež niečo zvláštne, môžu mi to povedať, pretože ja som divná,“ povedala. Nemyslí si, že aj oni majú na špongie chuť, no nedá sa vylúčiť, že by mohli trpieť inou poruchou. Spomína si na obdobie svojej puberty, počas ktorej niekedy otrhávala doma molitanovú výplň pohovky a jedla tú, keď nemala po ruke špongiu.

Claire bežne máva špongiu odloženú v zásuvke v spálni a denne si dá dve až tri sústa, takže jej vydrží zhruba týždeň. No rozhodla sa s touto poruchou bojovať. „Veľmi sa snažím, aby som to nerobila. Kúpila som si jednu špongiu pred pár mesiacmi, začala som ju jesť a potom som ju hodila do koša, pretože viem, že by som to nemala robiť,“ podotkla.

V snahe potlačiť svoj zvláštny apetít sa Claire s manželom Gwilym (44) rozhodli úplne prestať kupovať špongie. On aj synovia považujú jej závislosť za šialenú. „Nevedia to pochopiť, dokonca aj sami si už do špongie zahryzli,“ hovorí. Sam si uvedomuje, že to nie je v poriadku. „Bojím sa o svoje zdravie a o to, či ma moje deti sledujú.“

Claire, ktorá prevádzkuje svoj vlastný koučingový biznis The Soberholic, verí, že príčinou jej závislosti môže byť nedostatok železa. „Myslím si, že je to horrmonálne, pretože túžby prichádzajú a odchádzajú,“ zamýšľa sa. V snahe potlačiť divné chute začala užívať železo, úplne sa vzdala alkoholu a zmenila jedálniček. „Teraz som oveľa viac v súlade so svojím telom," dodáva, no vie, že nad závislosťou na špongiách nevyhrala.


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia