Anie má dve deti a ani raz netušila, že je tehotná

Anie má dve deti
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-03-06 16:00:00 |

Dvojnásobná mama patrí k ženám, ktoré si prešli tzv. kryptickým tehotenstvom. Nepozorovala žiadnu únavu, nemala nevoľnosti ani divné chute. Do 20. týždňa nevedela, že v nej rastie nový život.

Vyzerá to ako sen každej ženy, no Anie tento názor nezdieľa. Kým tehotenstvo bežne sprevádza množstvo zmien v tele, ktoré sa začínajú prejavovať od prvého mesiaca počatia dieťaťa, pri kryptickom alebo utajenom tehotenstve to tak nie je. Absentuje vynechanie menštruácie, bolestivé prsia, ranné nevoľnosti či zvracanie, ktoré obvykle signalizujú, že žena je v inom stave. Je ťažké nevšímať si tieto  drastické zmeny. Údaje však naznačujú, že u jednej zo 475 budúcich mám je to iné. Až do 20. týždňa tehotenstva si neuvedomujú, že na ceste je dieťa, lebo ich telo im nedáva žiadne signály. Sú aj vzácnejšie prípady, keď žena o svojom tehotenstve netuší až do pôrodu.

Príznaky kryptického tehotenstva

Žena nepociťuje únavu, nevoľnosť a netrápi ju vracanie, nezväčšuje sa jej brucho a výrazné zmeny sa neobjavia ani v menštruačnom cykle. Týka sa najčastejšie buď subtílnejších alebo naopak, obéznych budúcich mám, nie je to však pravidlo. Mierne zväčšené bruško pripisujú nadúvaniu, ranné nevoľnosti vyzerajú ako občasná žalúdočná nevoľnosť a vynechanie menštruácie pripisujú nepravidelnému cyklu, ktorý je pre ne typický. Môže sa dokonca stať, že aj opakované tehotenské testy vykazujú falošnú negativitu.

Jednoznačné odborné alebo aspoň logické vysvetlenie, prečo k nemu dochádza, nejestvuje. Predpokladá sa však, že náchylnejšie naň sú ženy s nejakými zdravotnými problémami. Najčastejšie sa s ním stretávame u budúcich mám trpiacich syndrómom polycystických vaječníkov, u tých, ktoré užívajú antikoncepciu, intenzívne sa venujú športu, sú obézne, majú dlhodobo nepravidelnú menštruáciu, sú príliš chudé alebo príliš tlsté, prechádzajú perimenopauzou alebo trpia duševnou chorobou. Na utajenom tehotenstve sa podpisuje aj duševné ochorenie. Zdá sa, že jedným z faktorov je aj nie práve ukážkový životný štýl.

Komplikácie spojené s kryptickým tehotenstvom

Ak kryptické tehotenstvo postupuje bez náležitej lekárskej starostlivosti, zvyšuje sa riziko komplikácií pre matku aj dieťa. Keďže žena nemusí vedieť, že je tehotná, nestará sa o seba tak, ako keby o tom vedela. Anie by o tom mohla rozprávať dlhé hodiny. Počas prvého tehotenstva sa s manželom vybrali na dobrodružnú cestu po Afrike s množstvom adrenalínu a druhé sa spája so začiatkami jej neúspešného podnikania sprevádzaného stresom a nervozitou. Priznáva, že jej životný štýl mal naozaj veľmi ďaleko od takého, aký by mala dodržiavať tehotná žena Nezdravá strava, intenzívna aktivita, požívanie alkoholu či fajčenie môžu viesť k potratu. Aj riziko nedonosenia plodu či nízka pôrodná hmotnosť bábätka, je pri kryptickom tehotenstve omnoho vyššie. Anie našťastie porodila obidve deti zdravé, aj keď sa narodili predčasne. Odvtedy si dáva naozaj veľký pozor, lebo, ako hovorí, človek nikdy nevie. Nenapadlo by jej, že práve ona sa dvakrát zaradí k ženám, ktoré o svojom tehotenstve nemajú ani potuchy. 

Nevýhodou je aj to, že budúca mama s kryptickým tehotenstvm má omnoho menej času psychicky sa pripraviť na svoju novú rolu. Táto veľká zmena v živote môže viesť k zneužívaniu alebo zanedbávaniu dieťaťa, odlúčeniu od neho, depresii a iným príznakom psychického utrpenia.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia