Toto je najlepší vek na pôrod, aby ste sa vyhli chorobám

Toto je najlepší vek
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com,
2022-02-27 16:00:00 |

Ženy majú prvé dieťa kedykoľvek od tínedžerského veku zhruba do 35. narodenín. Podľa výskumu sú žena na oboch koncoch vystavujú väčšiemu riziku vzniku rôznych ochorení.

Najnovšia štúdia pod vedením univerzity v Soule skúmala viac ako 4000 kórejských žien. Do štúdie sa zapojili začiatkom roku 2000, keď mali v priemere 52 rokov. Podľa toho, v akom veku mali prvé dieťa, ich rozdelili do troch skupín - do 23 rokov, 24 až 25 rokov a nad 26 rokov. Sledovali ich približne 18 rokov, do roku 2018, aby sa zistilo, aká je v jednotlivých skupinách úmrtnosť.

Štúdia zistila, že najmladšie a najstaršie matky boli vystavené väčšiemu riziku úmrtia z rôznych príčin, medzi ktorými dominovali kardiovaskulárne ochorenia. To naznačuje, že ideálny vek na splodenie a porodenie prvého dieťaťa je 25 rokov. Vekové pásmo nad hranicou 26 rokov nebolo skúmané, pretože v tejto skupine nebol dostatočný počet účastníčok, aby sa odborníci mohli dopracovať k spoľahlivým výsledkom. Priemerný vek prvorodičiek v Kórei je okolo 31 rokov.

Predchádzajúce štúdie na rovnakú tému našli rovnaké trendy, napísal výskumný tím v časopise Maturitas. Napríklad jedna štúdia zistila, že čerstvé mamy do veku 24 rokov a tie vo veku 28 až 32 rokov a viac mali horšie výsledky ako ženy vo veku okolo 25 rokov.

V čom je problém?

Podľa vedcov u žien, ktoré mali prvé dieťa v 16 rokoch, teda ešte v tínedžerskom veku, to vo väčšine prípadov viedlo k narušeniu ich vzdelávania, následkom čoho sa často zhoršuje zdravotný stav pre ich sociálno-ekonomické znevýhodnenie. Okrem toho viac bojujú s obezitou pre priberanie súvisiace s tehotenstvom, čo spôsobuje depresie a vyvoláva rôzne ochorenia.

U žien starších ako 26 rokov zase kombinovaný súbor faktorov môže viesť k riziku srdcových chorôb v neskoršom veku. Vo všeobecnosti sa nemusia vedieť po pôrode zotaviť tak dobre ako mladšie mamy. S veľkou pravdepodobnosťou budú čeliť „dvojitej záťaži“ práce a starostlivosti o deti, čo môže viesť k nezdravému životnému štýlu spojenému s chorobami súvisiacimi s nedostatkom pohybu a zlej strave. Stres z materstva a kariéry môže zvýšiť krvný tlak. „Hypertenzia spôsobená vysokým BMI a nedostatkom fyzickej aktivity je hlavným rizikovým faktorom, ktorý má najväčší vplyv na kardiovaskulárne ochorenia,“ uviedli vedci.

Štúdia tiež analyzovala, či staršie mamy majú väčšiu pravdepodobnosť predčasného úmrtia preto, že už počas tehotenstva majú vyššie riziko vysokého krvného tlaku a cukrovky. Tieto tehotenské komplikácie môžu spôsobiť dlhotrvajúce hormonálne zmeny. V tejto otázke neprišli k jednoznačnému záveru, veľa závisí od životného štýlu matky, ako aj zdravotných predispozícií. 

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia