Je váš slovník šťavnatý? Potom patríte k najlepším mamám, tvrdí veda

Je váš slovník šťavnatý?
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-02-22 10:00:00 |

Možno tomu neveríte, ale deti nie sú tie vzácne a krehké bytosti, okolo ktorých treba chodiť v rukavičkách. Ak ich tak beriete, pripravujete ich tým na tvrdý stret s realitou neskôr v živote.

Zaobchádzate so svojím dieťaťom ako s malým Bohom, ktorého treba uctievať? Vedci upozorňujú, že to nie je úplne v poriadku a s najväčšou pravdepodobnosťou to oľutujete. Omnoho lepšie je nechať deti ešte v tomto veku nahliadnuť do toho, čo sa deje v ozajstnom svete a keď občas vytiahnete na svetlo sveta aj nejakú tú nadávku, vôbec im to neuškodí. Naopak! Raz vám za to poďakujú.

Prečo by sme sa nemali pred deťmi vyhýbať nadávkam

„Nadávky sú súčasťou sociálneho rozvoja detí,“ hovorí vedkyňa Emma Byrne. „Naučiť sa efektívne používať nadávky s podporou empatických dospelých je oveľa lepšie, ako sa snažiť zakázať deťom takýto jazyk používať,“ tvdí. Ak sa snažíte držať deti bokom od akéhokoľvek neslušného slova, mali by ste podľa nej tento postoj prehodnotiť.

„U detí, ktorým rodičia modelujú vhodné používanie nadávok, je oveľa väčšia pravdepodobnosť, že sa nedostanú do problémov pre ich nevhodné používanie. Zatiaľ čo tí, ktorí sa to musia naučiť na ihrisku, potom v skutočnosti nevedia, kde sú hranice," vysvetlila vedkyňa.

Nadávky znižujú bolesť

V štúdii z roku 2009 viedol psychológ Richard Stephens z Keele University v Anglicku tím výskumníkov, ktorí sa zaoberali vplyvom nadávok na toleranciu bolesti. Požiadali skupinu vysokoškolákov, aby si ponorili ruky do ľadovo studenej vody. Mohli zareagovať buď slušným slovníkom alebo vypustiť toľko nadávok, koľko chceli. Ukázalo sa, že tí, ktorí použili nie práve vyberaný slovník, dokázali udržať ruky v ľadovej vode v priemere o 40 sekúnd dlhšie ako tí, ktorí sa držali neutrálnejšieho jazyka.

Nadávanie vraj pomáha aj pri pôrode. Nebudete pri tom síce pôsobiť ako dáma, ale vtedy vám na to aj tak veľmi záležať nebude. Ak vám to má pomôcť, prečo to neskúsiť.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia