Učte deti nadávať, je to dobré, tvrdia vedci

Učte deti nadávať, je
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-06-05 13:30:13 |

Nadávky z detských úst nikdy nepatrili k vizitkám dobrej výchovy. Ako sa však zdá, časy sa menia a najnovšie tvrdenia odborníkov rodičov mierne zaskočia.

Nadávky pomáhajú deťom lepšie zvládať a pochopiť jazyk, vysvetľuje vedkyňa v oblasti umelej inteligencie a psychologička Emma Byrne. Reaguje tak na závery výskumu britských vedcov, ktorí okrem toho našli súvislosť medzi nadávkami z detských úst a takými vlastnosťami ako sú poctivosť, dôveryhodnosť, lepšie spracovávanie emócií či silnejšie puto s rovesníkmi. Podľa Byrne by sme mali prehodnotiť svoj postoj k používaniu nadávok deťmi. „Naučiť sa efektívne a správne používať nadávky s usmernením rodičov je oveľa lepšie ako snaha brániť deťom v nadávaní,“ je presvedčená.

Ako Byrne vysvetľuje, používanie nadávok pomáha deťom pochopiť ich význam a tak si rozšíriť slovnú zásobu a porozumieť rôznym vypätým emóciám a situáciám okolo nich. Pripomína tiež, že je preukázané zníženie fyzickej bolesti a úzkosti vďaka nadávaniu. Používanie hrubších slov tiež pomáha obetiam traumy obnoviť si jazyk. Dokonca sa hovorí, že ľudia s vyšším IQ používajú nadávky častejšie ako ostatní.


Detské pľuvanie - krik a bitka nezaberajú


Zmyslom nových zistení nie je to, aby sme začali doma pred deťmi nadávať ako furmani, ale aby sme nevnímali nadávky ako tabu a tvárili sa, že neexistujú. Priznajme si, keď sa nachádzame vo vypätej situácii, neraz nám taká šťavnatá nadávka, povedaná napríklad len v duchu, pomôže prekonať ten najväčší nával stresu či nervozity. Prečo by si deti nemohli tiež pomôcť od podobných pocitov, aby sa cítili príjemnejšie?   

Prečítajte si tiež:

Detský krik: Takto ho v pokoji zastavíte

Päť tipov, ako upokojiť nahnevané dieťa

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia