Urobte tieto jednoduché zmeny a predĺžite si život o DESAŤ rokov

Urobte tieto jednoduché zmeny
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-02-09 15:30:00 |

Potraviny, ktoré jeme každý deň, formujú naše zdravie počas celého života a nikdy nie je neskoro zapracovať na tom. Skúste to s týmito malými zmenami.

V novej štúdii odborníci z univerzity v Bergene v Nórsku použili existujúce informácie o chorobách na vytvorenie modelu, ktorý odhaduje očakávanú dĺžku života na základe stravy. Ukazuje, koľko rokov možno pridať do života prechodom z bežnej stravy na zdravšiu. Čím je človek mladší, tým väčší vplyv má prechod na zdravú výživu na jeho životnosť. Ukázalo sa, že 20-roční muži, ktorí optimalizovali svoju stravu, mohli žiť dlhšie o ďalších 13 rokov, ženy si mohli prirátať 10,7 roka. No aj ľudia vo veku 60 rokov môžu získať ďalších osem až deväť rokov, osemdesiatnici si môžu život predĺžiť o tri a pol roka. „Pochopenie relatívneho zdravotného potenciálu rôznych skupín potravín by mohlo ľuďom umožniť dosiahnuť uskutočniteľné a významné zdravotné zisky,“ uviedli autori štúdie.

Konzumácia nasledujúcich potravín najviac predĺžila život, každá skupina približne o dva roky:

1. Strukoviny

Strukoviny sú bohatým zdrojom vlákniny, ktorej väčšina ľudí nekonzumuje dostatok. Denne by sme si mali dopriať 30 g, čo väčšina z nás nerobí.

„Existujú silné dôkazy, že konzumácia veľkého množstva vlákniny (bežne označovanej ako balastné látky) je spojená s nižším rizikom srdcových chorôb, mŕtvice, cukrovky 2. typu a rakoviny čriev,“ konštatuje sa v štúdii. Vláknina tiež pomáha pri regulácii hmotnosti, pretože vám pomáha cítiť sa plnšie a udržuje črevá v pohybe.

Strukoviny, ktoré sú kľúčovým zdrojom bielkovín: šošovica, hrach, cícer, fazuľa

2. Celozrnné výrobky

Pribúdajú dôkazy o tom, že pravidelné jedenie celozrnných výrobkov ako súčasť zdravej výživy a životného štýlu nám pomáha udržiavať zdravie a môže tiež pomôcť znížiť riziko mnohých bežných ochorení. „Nie je to len vláknina v nich, ktorá má vlastnosti podporujúce zdravie - zdá sa, že je to "kompletný balík" živín, ktoré spolupracujú pri poskytovaní ochrany," píše sa v štúdii. Celozrnné výrobky obsahujú esenciálne mastné kyseliny, antioxidanty a mikroživiny ako meď a horčík. Jesť viac celozrnných obilnín môže byť jednoduché, stačí vymeniť bielu ryžu alebo cestoviny za ich celozrnnú verziu. To znamená, že zrno nebolo zušľachtené a obsahuje vonkajšiu vrstvu bohatú na vlákninu, nazývanú otruby, a „klíčok“ naplnený živinami.

Vhodné celozrnné výrobky: celozrnný chlieb, chlieb z pšeničných klíčkov, ražné sušienky, celozrnná múka, hnedá ryža, celozrnné cestoviny, bulgur, pšeno, pohánka, kus-kus, quinoa

3. Orechy

Ak zvýšite príjem orechov, môžete si rovnako predĺžiť život o dva roky. Malá hrsť, čo je asi 30-gramová porcia, má okolo 200 kalórií a obsahuje desiatky životne dôležitých živín, ako je selén, horčík, vápnik a zdravé tuky. Omega-3 mastné kyseliny napríklad chránia pred mozgovými chorobami, ako je Alzheimerova choroba a iné formy demencie. Konzumácia orechov je dobrá pre srdce, výskum ukazuje, že pomáha udržiavať v dobrom stave srdcové tepny, znižuje cholesterol a udržuje zdravú váhu.

Na zahryznutie sú najlepšie orechy v prirodzenom stave bez akýchkoľvek solí či cukrov. Vhodné je striedať mandle, vlašské orechy, pistácie, arašidy, kešu orechy

4. Menej červeného mäsa

Rovnako ako mnohé predchádzajúce štúdie, aj tento výskum naznačil, že tí, ktorí jedia menej červeného mäsa, majú lepšiu budúcnosť, pokiaľ ide o ich životnosť. Jesť veľa červeného (a spracovaného mäsa) zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva (kolorektálneho čreva). Konzumácia červeného mäsa má súvis aj so srdcovými ochoreniami a cukrovkou. Netreba ho však vynechať úplne a raz za čas si ho môžete dopriať, lebo stále je plné vitamínov a minerálov, ktoré tvoria súčasť vyváženej stravy.

5. Spracované mäso

Spracované mäso by sa rovnako ako červené nemalo jesť v nadmernom množstve. Výskumy ukazujú, že existuje zvýšené riziko rakoviny na každých 25 g spracovaného mäsa, ktoré človek denne zje. Pre predstavu, 25 g je malý plátok slaniny či plátok šunky.

Spracované mäso zahŕňa klobásy, slaninu, šunku, salámu, párky, paštéty či rôzne mäsové konzervy.  Ak sa ich nedokážete vzdať úplne, skúste aspoň zmenšiť porcie, aj to je krok ku zdraviu. „Ak v určitý deň zjete viac ako 90 g červeného a spracovaného mäsa, môžete nasledujúce dni zjesť menej alebo mať deň bez mäsa, takže priemerné množstvo, ktoré denne zjete, nebude väčšie ako 70 g," odporúčajú odborníci v štúdii.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia