Lekári prezrádzajú, ako často musíte mať sex, ak chcete dieťa

Lekári prezrádzajú, ako často
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-11-07 13:30:00 |

Ak túžite po bábätku, je to trochu zložitejšie, než čakať, kým vám ho prinesie bocian. Vyžduje si to pravidelný sex, sledovanie menštruačného cyklu a trochu trpezlivosti.

Odborníci odporúčajú pri snahe otehotnieť mať sex každé dva až tri dni. Iní však hovoria, že ešte lepie je mať ho denne. V skutočnosti je podľa nich správna taká frekvencia, ktorá vám vyhovuje.

„Najvyššia miera tehotenstva sa vyskytuje u párov, ktoré majú sex každý alebo každý druhý deň,“ konštatujú lekári z Národnej zdravotnej služby Spojeného kráľovstva. „Majte sex v čase ovulácie. Ak sex každý deň nie je možný alebo vám nie je príjemný, sexujte každé dva až tri dni v týždni,“ hovoria odborníci z Mayo Clinic.

Zdá sa, že ani tí najpovolanejší teda nemajú úplne jednoznačné odporúčanie, v každom prípade sa zhodujú, že by to malo byť určite častejšie ako raz za týždeň. 

Doktor Adam Massey, generálny riaditeľ preventívnej zdravotnej spoločnosti Cortigenix pripomína, že neexistuje žiadne magické číslo. „Čím pravidelnejšie majú páry sex, tým je to lepšie pre zlepšenie ich šancí na otehotnenie,“ povedal pre The Sun

Existuje obdobie v mesiaci, kedy sú šance najvyššie

Keď sa snažíte o bábätko, pravdepodobne viete, že najväčšia šanca otehotnieť je v období ovulácie. Ide o súčasť ženského menštruačného cyklu a prichádza k nej niekedy v období medzi 10 a 16 dňom pred ďalšou menštruáciou.

Počas ovulácie sa vajíčko uvoľní z vaječníka a je to obdobie, kedy je žena najplodnejšia. Vajíčko prežije len 12 až 24 hodín. Ak sa dostanú k nemu spermie, môže prísť k oplodneniu. K príznakom, že ovulujete, patria citlivé prsia, redší výtok a dochádza k nepatrnej zmene telesnej teploty.

Ak je teda pre vás sex niekoľkokrát týždenne príliš veľa, má zmysel vypracovať si tabuľku, kedy máte najplodnejšie dni a využiť ich na pohlavný styk.

Ako dlho trvá otehotnenie?

„Verte alebo nie, ak chcete dieťa, v priemere je potrebné sexovať viac ako 100-krát,“ povedal pre The Sun klinický riaditeľ skupiny v CARE Fertility Charles Kingsland. „U vysokoplodných párov je to rýchlejšie, menej plodným párom to trvá dlhšie.“  

Jeden prieskum zistil, že od rozhodnutia otehotnieť po získanie pozitívneho tehotenského testu prejde 185 dní – čo zodpovedá šiestim mesiacom a trom dňom – a páry, ktoré sa na prieskume zúčastnili, mali sex v priemere 13-krát za mesiac.

Vo všeobecnosti možno povedať, že osem z desiatich párov otehotnie do jedného roka od prvého pokusu o bábätko. Toto tvrdenie podporuje štúdia, ktorá sledovala sexuálny život 782 mladých párov, z ktorých bolo 487 tehotenstiev.

Odborníci poznajú najlepší čas na sex

Najvyššiu šancu otehotnieť máte dva dni pred ovuláciou, vtedy stúpa na 25%, uvádza BBC Future. Mimo tohto obdobia klesnú šance na 5%. Celkovo má mladý pár šancu na otehotnenie v jednom z 20 prípadov v ktorýkoľvek náhodný deň a počas najplodnejšieho obdobia ovulácie sa to mení na jeden zo štyroch prípadov.  Odhaduje sa preto, že 80 až 90 percent párov otehotnie do jedného roka, ak majú pravidelný sex bez antikoncepcie a majú menej ako 40 rokov.

Sú niektoré polohy lepšie na otehotnenie?

Ak sa snažíte o bábätko, ideálnom je tzv. misionárska poloha. Vhodná je však akákoľvek sexuálna poloha, ktorá umožňuje hlbokú penetráciu, čo znamená, že spermie sa dostanú čo najbližšie ku krčku maternice. Existuje však nedostatok dôkazov na vedecké potvrdenie tejto teórie. Možno konštatovať, že vždy, pokiaľ muž ejakuluje do vagíny, spermie sa môžu k vajíčku dostať.

Niektoré ženy si po sexe kladú pod boky vankúš, aby panva smerovala nahor a pomohli tak spermiám dostať sa na správne miesto.

Tipy na počatie

Niekedy majú vplyv na otehotnenie naše každodenné návyky a možno je potrebné niektoré upraviť. „Plodnosť nie je len o tom, koľkokrát máte sex, ale aj o tom, či sú nejaké základné problémy u muža, u ženy alebo u oboch. Pre niekoho, kto nemá diagnostikovaný problém s plodnosťou, je dôležité jeho vnútorné zdravie s hladinami hormónov, ako je kortizol, čo ovplyvňuje šance na počatie a zdravé tehotenstvo," uviedol doktor Massey.

Páry, ktoré sa snažia o bábätko, by sa mali vyhýbať alebo aspoň výrazne obmedziť:

  • fajčenie
  • alkohol
  • veľké množstvo kofeínu
  • nadmernú fyzickú námahu a cvičeniu
  • prejedanie (snažte sa udržiavať si zdravú hmotnosť)

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia