Nečakaný vplyv pitia CITRÓNOVEJ vody: Oddialenie menštruácie to nie je

Nečakaný vplyv pitia CITRÓNOVEJ
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-11-02 10:00:00 |

Ženy skúšajú možné aj nemožné, aby oddialili menštruáciu, ktorá im dokáže znepríjemňovať život a zdá sa, že takmer vždy prichádza v nesprávnom čase.

Ak nemáte obavy z neplánovaného tehotenstva, obvykle vás menštruácia až tak nepoteší. Vždy znamená pre ženu určité nepohodlie a viac starostí, aj keď na druhej strane jej pravidelnosť je jedným zo znakom zdravia. Každá žena sa občas ocitne v situácii, keď ju potrebuje oddialiť. 

Jedným z najnovších trendov šíriacich sa po sociálnych sieťach je pitie citrónovej šťavy, ktorá by mala túto službu urobiť. I keď vlasne nejde o nič nové a patrí to medzi "staré babské rady", užívateľky TikToku v poslednom čase pridávajú stále častejšie videá, na ktorých ju pijú a delia sa s ostatnými o svoje skúsenosti. Môže však naozaj pitie citrónovej šťavy pomôcť?

„Je to len ďalší mýtus. Neexistujú žiadne dôkazy, ktoré by podporovali teóriu, že pitie citrónovej šťavy oddiali menštruáciu. Rovnako ako trend z roku 2020 umývať si vagínu citrónovou šťavou, je to úplne neoverené,“ uviedla pre TheSun doktorka Sarah Welshová, spoluzakladateľka jednej z dámskych wellness značiek. Ženám, ktoré potrebujú menštruáciu oddialiť, odporúča navštíviť gynekológa, ktorý vie ponúknuť bezpečné a naozaj fungujúce spôsoby.

„Toto nesprávne vzdelávanie v oblasti zvládania menštruačného krvácania môže byť zavádzajúce – niekedy môžu byť takéto trendy dokonca nebezpečné, keď sa dostanú do extrému,“ varuje. „Jediný spôsob, ako zvládnuť menštruáciu pomocou liekov, je hormonálna antikoncepcia, buď vo forme antikoncepčnej tabletky, injekcie či náplasti,“ hovorí.

Citrónová šťava môže pomôcť

Pitie citrónovej šťavy však nie je úplne márne! Gynekologička Shree Datta upriamuje pozornosť na štúdie, ktoré naznačujú, že to môže ovplyvniť závažnosť symptómov spojených s pravidelným ženským cyklom, ako je únava spojená s menštruačnými bolesťami. Podľa štúdií by vám citrónová šťava mala výrazne uľaviť a za vyskúšanie nič nedáte.

„Aj keď neexistuje žiadny presvedčivý prirodzený spôsob, ako oddialiť menštruáciu, najefektívnejším spôsobom, ako to príležitostne dosiahnuť, je užívanie hormonálnych liekov alebo antikoncepcie po konzultácii s gynekológom,“ podporuje názor Welshovej. „Pamätajte však, že menštruácia pomáha zbaviť sa výstelky vašej maternice a ak vám menštruácia vynechá, ďalšia môže byť v dôsledku toho silnejšia alebo trvať dlhšie,“ pripomína a dodáva, že oddialenie menštruácie nezabráni sexuálne prenosným infekciám alebo tehotenstvu.

Lieky na oddialenie menštruácie užila raz alebo viackrát za život jedna z troch žien, takže nejde o niečo výnimočné. Nezabúdajte, že je potrebné začať ich užívať aspoň 3 alebo 4 dni pred očakávanou menštruáciou.

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia