Tento ÚČINOK hormonálnej antikoncepcie vás PREKVAPÍ

Tento ÚČINOK hormonálnej antikoncepcie
Zdroj: gettyimages.com
2021-10-14 16:30:00 |

Kým vo vyspelých krajinách je užívanie hormonálnej antikoncepcie bežnou záležitosťou, u nás jej dôveruje málo žien. Dôvodom sú predsudky a obavy z nežiadúcich účinkov.

Hormonálnu antikoncepciu (HAK) užíva 90 tisíc Sloveniek, čo predstavuje len 10,3 % žien v produktívnom veku. Toto číslo dokonca za posledných 10 rokov kleslo o 5 percentuálnych bodov. „Dôvody nízkej užívateľnosti sú rôzne. My sa však domnievame, že hlavným dôvodom odmietania hormónov je nevedomosť a viera v nepravdivé mýty pochádzajúce z minulosti,“ hovorí na margo nízkej užívateľnosti prezident Slovenskej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti (SGPS) docent Martin Redecha.

Vo vyspelých krajinách je užívanie HAK na úplne inej úrovni, napríklad v Holandsku ju užíva vyše 70% žien v produktívnom veku, v Nórsku sa blížia k tomuto číslu a v susednej Českej republike je vyše 30% užívateliek HAK. Slovensko patrí ku krajinám s najnižším percentom užívateliek HAK, za nami sú už len Rusko, Bulharsko a Rumunsko.

Odborníci sa domnievajú, že za nízkym záujmom o HAK na Slovensku je okrem nevedomosti aj to, že ženy si ju na rozdiel od vyspelých krajín hradia samy. Ak by bola prístupnejšia, je pravdepodobné, že percento žien, ktoré by ju užívali, by bolo určite vyššie. V konečnom dôsledku by to znamenalo nielen menej nechcených otehotnení a následných interrupcií, ale aj pokles niektorých druhov rakovín, lebo HAK nechráni len pred otehotnením, ale prináša aj viacero zdravotných benefitov. Okrem iného znižuje riziko rakoviny vaječníkov, ale aj hrubého čreva a konečníka. Pomáha pri bolestivej či silnej menštruácii, zlepšuje stavy počas predmenštruačného systému, zlepšuje stav pleti.

 Ktoré sú teda najčastejšie mýty o HAK, ktoré ženy odrádzajú od užívania?

Priberanie

Jednou z najčastejších je obava z priberania. Podľa Redechu je však HAK podrobne testovaná aj na tento aspekt a nie je pravdou, že by pri jej užívaní dochádzalo k nárastu hmotnosti.  Gynekológovi upozorňujú, že k priberaniu prichádza v dôsledku nedostatočného pohybu a nevyváženej stravy.

Zníženie libida

V tomto prípade ide o veľmi subjektívnu záležitosť a ťažko to generalizovať. Docent Redecha  si nemyslí, že pri súčasných moderných prípravkoch hormonálnej antikoncepcie by sa niečo podobné dialo, nemôže však vylúčiť, že niektoré ženy môžu mať ten pocit. Otázkou je, či to naozaj súvisí s užívaním HAK.

Menštruáciu žena musí mať, HAK je neprirodzená

Mnohé ženy sú presvedčené, že musia mať prirodzenú menštruáciu každý mesiac, lebo vďaka tomu sa ich organizmus čistí. Odborníci však upozorňujú, že to nie je pravda. Súčasná žena, ktorá neužíva HAK, menštruuje za život asi 450-krát, v minulosti to bolo 150-krát, lebo na rozdiel od dnešných žien mali osem a pokojne aj 14 detí. Mať veľa cyklov je teda v skutočnosti neprirodzené, lebo telo ženy sa každý mesiac pripravuje na otehotnenie a zbytočne dochádza k stimulácii vaječníkov. Dokonca štatistiky jasne hovoria, že v krajinách, kde je rozšírené užívanie HAK, sa vyskytuje menej rakoviny vaječníkov.

Po HAK sa ťažšie otehotnie

Pravda je úplne iná. Ak chce žena užívajúca HAK otehotnieť, má bezprostredne po jej vysadení veľkú šancu zostať v druhom stave. Dochádza totiž k tzv. superovulácii. Je to búrlivá ovulácia s vysokou pravdepodobnosťou otehotnenia. Vo väčšine prípadov je žena v niekoľkých prvých cykloch po vysadení HAK plodnejšia. Štatistiky uvádzajú, že hneď prvý cyklus búrlivo ovuluje cca. asi 70 % žien.

Hormonálna antikoncepcia je najbezpečnejšia, tvrdia odborníci

Spomedzi všetkých antikoncepčných metód je hormonálna antikoncepcia najspoľahlivejšia a pri pravidelnom užívaní má 99,7% účinnosť podľa tzv. Pearlovho indexu.  Aj preto jej odborníci venujú veľkú pozornosť počas celých 60 rokov od jej vzniku. V týchto dňoch však dochádza k podstatnému prelomu v oblasti hormonálnej antikoncepcie za posledných 30 rokov.

Najrozšírenejšou hormonálnou antikoncepciou na svete aj na Slovensku je kombinovaná HAK, ktorá obsahuje obidva ženské hormóny – estrogén aj gestagén. Medzi jednotlivými typmi HAK je rozdiel najmä v gestagénovej zložke. Estrogénová zložka bola donedávna takmer vo všetkých preparátoch totožná a rozdiely boli len v množstve, ktoré preparát obsahoval.

Poznáme 4 hlavné estrogény, ktoré sa prirodzene nachádzajú v ženskom tele: estrón, estradiol, estriol a v poslednej dobe pribudlo poznanie estetrolu. K ich produkcii dochádza v rôznych častiach organizmu a v rôznych životných obdobiach ženy a aj počas jej menštruačného cyklu sa mení ich hladina. Súčasťou každej existujúcej kombinovanej HAK doteraz bola estrogénová zložka vo forme samotného estradiolu alebo jeho derivátov.

Po viac ako 30 rokoch existencie HAK prichádza k prelomovej novinke vo forme inovácie v estrogénovej zložke hormonálnej antikoncepcie. Estetrol, ako najmenej známy ženský estrogén bol síce objavený už v roku v roku 1965, ale až teraz vedci dokázali využiť jeho pozitívne vlastnosti v praxi. Jeho najväčšou výhodou je, že na tkanivá v organizme pôsobí selektívne (NEST= Natívny Estrogén so Selektívnym pôsobením v Tkanivách), čo znamená, že inak pôsobí na tkanivo v prsníku či v pečeni, inak na kostné tkanivo a inak aj na tkanivá v maternici či pošve. Rozdiel je v mechanizme účinku.

Kým iné estrogény účinkujú na membránový a jadrový estrogénový receptor, estetrol účinkuje len na jadrový receptor, zatiaľ čo membránový blokuje. Preto pôsobí odlišne v rôznych tkanivách podľa toho, aké receptory sa v nich nachádzajú. Tým, že ide o takto selektívny estrogén, má požadovanú estrogénovú aktivitu, ktorá pôsobí antikoncepčne, ale má menšie riziko nežiaducich účinkov.

Ďalšie výhody estetrolu:

  • Má veľmi dlhý polčas rozpadu, takže účinok je dostatočne dlhý a preto je možné ho ľahko využiť v liekoch, ako napríklad v HAK.
  • Nekonvertuje na estriol alebo estradiol, teda nevznikajú metabolity, ktoré môžu mať potencionálne škodlivé účinky, takže jeho bezpečnostný profil je priaznivejší.
  • Vylučuje sa prevažne močom, čo je tiež výnimočná vlastnosť, lebo nepodlieha metabolizmu v pečeni, čiže ju nezaťažuje. V tomto je rozdielny oproti ostatným estrogénom.
  • Nedochádza k interakcii s inými liečivami.

„Najčastejšie hlásené nežiaduce účinky HAK súvisia najmä s jej estrogénovou zložkou - nevoľnosť a bolesť brucha, bolesť hlavy, bolesť prsníkov a/alebo citlivosť, menštruačné nepravidelnosti. Preto je výber estrogénu v HAK kľúčový. Som rád, že mnohé ženy aj gynekológovia tak v najbližších dňoch privítajú možnosť vybrať si v HAK nielen gestagénovú zložku, ale aj estrogénovú zložku. Aj naďalej však platí, že výber vhodnej hormonálnej antikoncepcie ostáva na dohode pacientky a jej gynekológa, keďže on ju pozná najlepšie aj po zdravotnej stránke a vie posúdiť, ktorý preparát je pre ňu najvhodnejší,zdôrazňuje profesor Miroslav Borovský, prednosta I. gynekologicko-pôrodníckej kliniky LF UK a UNB, Nemocnica sv. Cyrila a Metoda.

Aj keď odborníci hovoria, že HAK je bezpečná, vždy je potrebné poradiť sa s gynekológom, ktorý najlepšie pozná zdravotný stav ženy a vie odporučiť tú, ktorá je najvhodnejšia. Pripomínajú, že u obéznej ženy, ktorá veľa fajčí, je však určite väčšie riziko prípadných nežiadúcich účinkov ako u štíhlej nefajčiarky.

 

 

 

 

 

Fotogaléria

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia