Tragédia v Chorvátsku: Toto sa deje s dieťaťom v horúcom aute!

Tragédia v Chorvátsku: Toto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-06-09 17:25:00 |

Už je tu opäť čas, keď je potrebné omnoho viac dbať na to, aby sme nenechali v zaparkovanom aute dieťa či zviera. Teploty v uzavretom aute môžu rýchlo prekročiť približne 52 ° C.!

I keď pravé leto ešte nezačalo, horúce dni sú už tu. Deti sú neuveriteľne citlivé na teplo a opatrenia ako parkovanie v tieni či ponechanie otvoreného okna nemusia nevyhnutne zabrániť tragédii. Nezabúdajte na to!

V obľúbenom cieli slovenských turisov, v Chorvátsku, už majú prvú detskú obeť rozhorúčeného auta. Tragédia sa stala v utorok v mestečku Knin na území severnej Dalmácie. Profesionálny vojak viezol do škôlky svojho päťročného chlapca, keď mu zavolali z práce. Potrebovali, aby sa čo najskôr hlásil na úrade. Muž úplne zabudol na synčeka a ponáhľal sa do roboty. Až popoludní sa zistilo, že chlapec zostal v aute. Bohužiaľ, nebolo mu už pomoci. 

Na ilustráciu, ako veľmi sú deti zraniteľné, sa dá pomocou Omni kalkulačky pozrieť si čo sa stane – a ako rýchlo - ak necháte dieťa v horúcom aute.

Pri 19 ° C vo svetlom aute s niekoľkými mrakmi na oblohe

Do 60 minút (telesná teplota okolo 38 ° C) - hypotermia, potenie a smäd. Dieťaťu je veľmi nepríjemne.

Po 90 minútach (telesná teplota okolo 39 ° C) - dieťa pociťuje silné potenie, má návaly a zvýšenú srdcovú frekvenciu.

U detí s epilepsiou môžu začať kŕče.

Po 150 minútach (telesná teplota okolo 40 ° C) - mdloby, dehydratácia, slabosť, vracanie, dýchavičnosť, všetky tieto prejavy sú život ohrozujúce.

V tmavom aute sa dieťa prehrieva ešte rýchlejšie, hypotermia, potenie a smäd môžu nastať do 45 minút.

Do 65 minút je dieťa silne spotené, červené a má zvýšenú srdcovú frekvenciu.

Po strávení zhruba 95 minút v uzavretom tmavom aute dosiahne telesná teplota 40 ° C a prichádzajú životu ohrozujúce mdloby, dehydratácia, slabosť, vracanie a dýchavičnosť.

Po 170 minútach (telesná teplota vystúpi na 41 ° C) - silná bolesť hlavy, závraty, zmätenosť, halucinácie a delírium. Tu môže pomôcť už iba odborník.

Pri 24 ° C vo svetlom aute s niekoľkými mrakmi na oblohe

Do 40 minút sa bude vaše dieťa potiť, bude smädné a vystavené riziku prehriatia. V tmavom aute sa to môže odohrať  za 35 minút.

Do 60 minút sa dieťa bude silne potiť, pocíti návaly horúčavy, rýchlo sa mu zvýši srdcová frekvencia a deti s epilepsiou môžu dostať kŕče. Opäť platí, že ak je auto je tmavšie, nastane to do 50 minút .

Po 90 minútach (po 80 v tmavšom aute) sú následky život ohrozujúce a zahŕňajú mdloby, dehydratáciu, slabosť, vracanie a dýchavičnosť.

Po 160 minútach (125 v tmavšom aute) treba volať k dieťaťu, ktoré trpí silnými bolesťami hlavy, závratmi, je zmätené, má halucinácie a prichádza delírium, lekársku pohotovosť.

Čím je teplota vyššia, tým sa čas nástupu spomínaných príznakov skracuje.

Ako na Omni kalkulačke upozorňujú, slnečné clony a tónovanie okien môžu nárast teploty mierne spomaliť, ale konečná vnútorná teplota zostáva takmer rovnaká. Ponechanie čiastočne otvorených okien môže teplotu v aute znížiť, ale treba si uvedomiť, že NIKDY nie je bezpečné opustiť akéhokoľvek živého tvora, ktorý zostáva v zaparkovanom aute. A to ani v inom ročnom období. Nikdy nemáte istotu, že sa niečo nepredvídané nestane.

Pozornosť venujte aj autu zaparkovanému na dvore. Uistite sa, že ste ho zamkli a deti sa dovnútra nedostanú. Stali sa už aj také tragédie, keď sa malí nezbedníci rozhodli pohrať vo vnútri auta, nechtiac sa v ňom zvnútra zamkli a nevedeli sa dostať von. Opatrnosti nie je nikdy dosť.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia