Vrahyňu Lisu v noci popravili, prihliadala tomu aj rodina obete

Vrahyňu Lisu v noci
Ilustračné foto
Zdroj: Getty Images - Getty
2021-01-13 13:30:00 |

Včera sme písali, že poprava Lisy Montgomeryovej, ktorá v decembri 2004 uškrtila tehotnú Bobbie Jo Stinnetovú a vyrezala jej z brucha bábätko, sa odkladá. Nakoniec to bolo len o pár hodín.

Smrtiacu injekciu dostala 52-ročná Montgomeryová vo väzení v Terre Haut v Indiane po tom, ako Najvyšší súd odmietol pondelňajší výrok nižšej inštancie o odklade. V pondelok ju sem previezli z väznice v Texase. Pôvodne mal byť rozsudok vykonaný v utorok 12. januára 2021 o 18:00 miestneho času (00:00 SEČ). Nakoniec k poprave došlo o pár hodín neskôr a Montgomeryovú vyhlásili za mŕtvu o 1.31 miestneho času (7:31 SEČ). Pri poprave bola prítomná aj rodina jej obete, Bobbie Jo Stinnettovej, informuje bbc.com.

Podľa svedkov strážnička, ktorá počas procesu popravy stála vedľa Montgomeryovej, jej sňala rúško a spýtala sa, či chce niečo povedať. „Nie,“ odvetila a to bolo všetko.  

Neuvedomuje si, čo sa s ňou deje, tvrdili právnici

Prípad priťahoval veľkú mediálnu pozornosť, pretože právnici Montgomeryovej tvrdili, že bola psychicky chorá a ako dieťa vážne týraná. Argumentovali jej duševným stavom, v ktorom si podľa nich ani neuvedomovala dôvod, pre ktorý má byť popravená. Snažili sa dosiahnuť preklasifkovanie trestu smrti na doživotie, to sa im však nakoniec nepodarilo.

 „Poprava Lisy Montgomeryovej mala ďaleko od spravodlivosti,“ vyhlásila krátko po vykonaní rozsudku jej právnička Kelley Henry. „Vláda sa vo svojej horlivosti nezastavila pred ničím, aby zabila túto poškodenú a oklamanú ženu,“ uviedla. Podľa nej by mal každý, kto sa podieľal na poprave, „cítiť hanbu“.

Mala rada ručné práce

Montgomeryová sa podľa pracovníkov väznice, v ktorej bola umiestnená, správala dobre. Zaoberala sa ručnými prácami a vyrábala rôzne darčeky. Pobyt medzi štyrmi stenami sa samozrejme podpísal na jej psychike a začala mať samovražedné sklony. Vtedy jej odobrali okuliare, bez ktorých videla len veľmi slabo a čas trávila väčšinou ležaním na posteli. O tom, že ju čaká poprava, vedela od minuloročného októbra.

Montgomeryová bola prvou federálnou väzenkyňou, ktorú popravili po 67 rokoch. Dovolila to administratíva končiaceho prezidenta Donalda Trumpa. Tá totiž minulý rok po sedemnásťročnej prestávke obnovila federálne popravy žien. Či to tak zostane aj po tom, ako sa úradu prezidenta naplno ujme Joe Biden nie je známe, očakáva sa však skôr zrušenie popráv. Naposledy na federálnej úrovni popravili v roku 1953 Bonnie Brownvú Headyovú za únos a vraždu šesťročného chlapca. V niektorých štátoch USA sú tresty smrti povolené.

O prípade Lisy Montgomeryovj sme písali včera. Do bytu tehotnej 23-ročnej chovateľky a cvičiteľky psov Bobbie, ktorá bola v ôsmom mesiaci tehotenstva, sa dostala pod zámienkou, že si ide pre šteňa. Tam ju uškrtila, vyrezala bábätko z brucha a vydávala ho za svoje. K trestu smrti ju odsúdili v roku 2007.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia