Chcete ostať (nielen) v čase viróz zdraví? Doprajte si tento nápoj!

Chcete ostať (nielen) v
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-09-27 18:00:00 |

Posilnenie imunity sa ako mantra skloňuje v podstate všade, existuje množstvo rád ako na to, no ruku na srdce - reálne to veľmi nedodržiavame.

Táto rada je určená pre milovníkov kávy. Či už patríte k tým, komu stačí jedna ráno alebo je tento teplý nápoj nevyhnutným spoločníkom celého vášho dňa, stačí jedna malá zmena. Prejdite od cukru k medu . Je to jednoduchý a bezbolestný spôsob, ako priebežne výrazne podporiť svoju obranyschopnosť a posilniť si vlastné zdravie. 

Med je univerzálny všeliek, ktorý obsahuje všetky látky potrebné k udržaniu života, vrátane enzýmov, flavonoidov, vitamínov a minerálov. Je to prírodná potravina, ktorá obsahuje "pinocembrin" - antioxidant spojený s lepším fungovania mozgu. 

Vhodný aj pre diiabetikov

Niekto by mohol namietať, že med je predsa veľmi sladký, dokonca sladší než cukor! To je pravda a preto ho ani nepotrebujeme v takom množstve ako spomínaný cukor, ale v oveľa menšom, naviac med neobsahuje sacharózu (tzv. konzumný či trstinový cukor). Tú pri sladení cukrom naše ľudské telo najskôr metabolicky štiepi na fruktózu a glukózu. Až potom sú tieto jednoduché cukry využité v ľudskom tele. Pri sladením medom pre telo namáhavé metabolické štiepenie odpadá. Schválne, koľko cukru denne spotrebujete len do kávy?  Med pritom neublíži ani diabetikým pacientom.

Túžite po gurmánskom zážitku?

Nemusíte sa báť, med rozhodne chuť kávy nepokazí. Milan Špaček, celoživotný včelár a milovník medu zo spoločnosti Medokomerc k tomu hovorí: Slováci a Ćeši sú zvyknutí veľa sladiť, variť a piecť s bielym cukrom. Pritom tradičné poňatie slovenskej, ale aj českej kuchyne historicky používalo práve med. Ja osobne denne spotrebujem niekoľko lyžičiek medu, pretože si bez neho kávu nedokážem predstaviť. Najradšej mám kafé latté s dvoma lyžičkami pastovaného medu.“ 

A aké medy odporúča Milan Špaček pre jednotlivé druhy kávy, melty alebo čaje?

  • Turecká káva – kvetový med
  • Prekvapkávaná káva – med kvetový
  • Presso – med kvetový
  • Latté – pastovaný med
  • Kapučíno – pastovaný med
  • Ľadové latté – kvetový med
  • Melta s medom a mliekom – pastovaný/kvetový
  • Mlieko s medom – pastovaný/kvetový
  • Čaj so zázvorom – lesný med
  • Bylinnkové čaje – lipový med

Gurmánsky môžete samozrejme experimentovať podľa svojej chuti. Niekomu vyhovujú jemnejšie medy, ktoré nemajú na chuť kávy taký vplyv, niekto môže vyskúšať aj exotické medy (koriandrový, avokádový, gaštanový, pomarančový atď.), ktoré posunú pitie kávy na inú úroveň a môžete tak piť každý deň trochu iný nápoj.

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com, Medokomerc.cz
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia