Med: Prečo by sme si ho mali dopriať lyžičku denne?

Med: Prečo by sme26.09.2019 |

Med je významným antioxidantom a životobudičom. Jedna jediná kávová lyžička denne pôsobí blahodarne na celý ľudský organizmus. Aspoň na jeseň a v zime by doma nemal chýbať!

Lyžička obsahuje 18 gramov medu, no priemerný Slovák za rok spotrebuje 1,2 kilogramu medu. To predstavuje iba 3,3, gramu denne. Prečo by si ho mali dopriať denne tak dospelí, ako aj deti?.

Posilňuje srdce

Výskumy ukazujú, že antioxidanty obsiahnuté v mede môžu zabrániť zúženiu tepien. V závislosti na mieste výskytu, môže zúženie spôsobiť srdcové zlyhanie, cievne problémy alebo bolesti hlavy. Vypiť pohár „živej" vody s niekoľkými lyžičkami medu pôsobí voči tomu preventívne.

Zrýchľuje metabolizmus

Komu by napadlo, že sladký med prospieva k úbytku telesnej hmotnosti? Ale je to tak! Ak sledujete svoju váhu, lekári vám môžu odporučiť vylúčiť sladkosti na báze cukru. Ale med určite nie. Je to preto, že cukor prítomný v mede má iné zloženie. Zrýchľuje metabolizmus, čo je pre zníženie hmotnosti nevyhnutné. Sladenia medom sa teda nemusíte báť ani pri boji s nadbytočnými kilami.

Zlepšuje pamäť

Med je okrem iného výborným bojovníkom so stresom, obnovuje bunkový systém a tiež zlepšuje pamäť. To je dobrá správa predovšetkým pre tých, ktorí so svojou vlastnou pamäťou občas trochu bojujú. Vápnik, ktorý med obsahuje, je ľahko vstrebávaný mozgom a vďaka tomu lepšie funguje. „Tmavý medovicový med alebo med lesný, ktorý sa skladá z medovicového a kvetového, je vhodný skôr pre starších ľudí. Takýto med je bohatý na minerálne látky, ako je vápnik, draslík, horčík, železo, ktoré sú pre telo nevyhnutné. Má tiež výraznejšiu a intenzívnejšiu chuť, ktorú starší lepšie ocenia“, hovorí bývalý včelár a súčasný konateľ fimy Medokomerc Milan Špaček..Nemusíte sa však báť ponúknuť ho ani deťom, možno sa práve do jeho intenzívnej chuti zamilujú. 

Znižuje hladinu cholesterolu

Ľudia s vyšším cholesterolom by si mali med dopriať pravidelne. Neobsahuje totiž cholesterol. Jeho zložky a vitamíny naopak prispievajú k znižovaniu jeho hladiny. Denná konzumácia medu má priaznivý vplyv na množstvo antioxidačných látok v tele, ktoré sú v boji proti cholesterolu veľmi úspešné.

Čistí zvonku i zvnútra

Med je vynikajúci antioxidant, čo znamená, že jeho pravidelná konzumácia vyčistí vaše telo
od rôznych toxínov. Med je silné antiseptikum, takže pomocou jednej lyžičky medu denne dokážete predchádzať rôznym ochoreniam spojeným s tráviacim traktom. Okrem toho pri prechode žalúdkom med rozloží zárodky a vylieči malé rany na sliznici. A keď budú vaše črevá zdravé, účinok medu sa podpíše aj na vašej telesnej schránke. Toxíny sa z vás vyplavia a vaša pleť sa rozžiari.

Podporuje kvalitný spánok

Med dokáže upokojiť nervy a udržať psychiku v pokoji. Obsahuje glukózu, ktorá sa rýchlo vstrebáva do krvi a podporuje tak relaxáciu a zmiernenie psychických problémov. Tie dokážu občas veľmi nepríjemne zasiahnuť aj do režimu spánku. S medom sa ale nespavosti nemusíte báť. Zvyšuje hladinu inzulínu v krvi, a ten zas stimuluje tvorbu melatonínu. Práve tento hormón je zodpovedný za kvalitu spánku a vďaka nemu budete späť ako bábätko.

5 mýtov o mede

1. Skryštalizovaný med už nie je kvalitný

Kryštalizácia je pre med prirodzenou vlastnosťou a dôkazom toho, že med je kvalitný a nemanipulovalo sa s ním nešetrne. „Kedy príde ku kryštalizácií medu, závisí od podielu fruktózy a glukózy. Čím väčší podiel fruktózy med obsahuje, tým neskôr skryštalizuje,“ hovorí pán  Špaček.

2. Skryštalizovaný med sa dá rozpustiť

Pokiaľ vám doma med skryštalizuje, môžete ho šetrne stekutiť zahriatím do 45°C alebo si môžete med napastovať. Ako na to? Med vložte do väčšej nádoby, mechanicky ho rozdrvte a potom ho počas niekoľkých dní pravidelne cca 3x denne zamiešajte nerezovou metličkou. Po pár dňoch uvidíte, ako med mení svoju štruktúru a stáva sa krémovým.

3. Med netreba špeciálne skladovať

Medu neprospieva svetlo a vysoké teploty, preto by ste ho mali skladovať pri teplote do 25°C, v tme a suchu. Môžete ho mať v špajzi alebo aj v chladničke. Med je hygroskopický a pohlcuje vlhkosť zo vzduchu, rovnako aj pachy. Dbajte teda na to, aby bol pohár vždy dobre uzatvorený a nebol kontaminovaný vlhkosťou z vonkajšieho prostredia.

4. Med sa nemôže pokaziť

Dlhá trvanlivosť medu je spôsobená vysokým obsahom jednoduchých cukrov, nízkym obsahom vody a antibakteriálnymi účinkami. Pokiaľ však med nie je kvalitný a má v sebe vysoký podiel vody, môže začať kvasiť. Z tohto dôvodu kupujte len kvalitné medy, ktoré prešli prísnou kontrolou zloženia. Tá spočíva v kontrole fyzikálneho a chemického zloženia medu, overenia na neprítomnosť antibiotík, pesticídov a iných látok, ktoré do medu nepatria.

Med v horúcom čaji stráca vitamíny

Bežne pripravovaný čaj má teplotu 80 – 90°C, keď sa doňho ponorí lyžička s medom a zamieša sa, tak teplota čaju rýchlo klesne. Teplotná záťaž na med teda nie je taká vysoká.

Deťom do jedného roka med nepodávajte, môže totiž obsahovať baktériu clostridium botulinum a spôsobiť botulizmus. 

Sledujte náš facebookový profil, na ktorom sa popoludní budete môcť zapojiť do súťaže o sladučké medy. 

Pečítajte si tiež:

Dusivý kašeľ: Takto si s ním poradíte

Babské recepty na bežné detské choroby.Liečia kašeľ aj nádchu

 

 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com, Medokomerc
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Diskusia