Tréning detského mozgu: Návod, ako na to a čoho sa vyvarovať

Tréning detského mozgu: Návod,
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-07-08 17:30:00 |

Počet detí, ktoré majú problémy s pamäťou a sústredením sa, neustále rastie. Stačí zopár maličkostí a môže to byť iné.

Psychológovia sa zhodujú v názore, že u detí sa zhoršuje sociálne, emocionálne a akademické správanie sa. Prudko narastá počet porúch učenia a iných diagnóz. Ako vieme, mozog je poddajný. Prostredím, v ktorom dieťa vyrastá, vieme ovplyvniť  to, či bude "silnejší" alebo "slabší". 

Trénovanie mozgu

Život svojho dieťaťa môžete zmeniť tak, že budete trénovať jeho mozog, aby mohlo úspešné fungovať na sociálnej, emocionálnej a akademickej úrovni. Tu je návod, ako to urobiť.

1. Obmedzte používanie technológií a prepojte sa emocionálne so svojimi deťmi

Prekvapte ich kvetmi, užite si spoločné chvíle. Napíšte im odkaz, ako ich ľúbite a strčte im ho do pod vankúš alebo nechajte na stolíku v izbe. Choďte spolu do divadla či do kina. Namiesto pozerania televízie si zahrajte spoločenské hry, nechajte sa uniesť vankúšovou vojnou, choďte spolu na večernú prechádzku.

2. Učte ich trpezlivosti

Naučte ich čakať. Je úplne v poriadku, keď sa budú nudiť. Je to prvý krok k tvorivosti. Pomaly zvyšujte dobu medzi ich „chcem“ a „mám“. Nedovoľte im používať mobil či tablet, keď idete autom, v reštaurácii. Radšej sa s nimi rozprávajte.

3. Stanovte pravidlá a dodržujte ich

Stanovte pravidlá a dodržujte ich. Deti ich potrebujú, aby vyrástli zdravé a šťastné. Určite čas, kedy sa podáva jedlo, kedy treba ísť do postele, kedy sa môžu hrať na počítači. Myslite na to, čo je pre nich dobré, nie na to, čo ony chcú. Rodičovstvo je ťažká práca, ale raz sa vám za to poďakujú. Musíte byť veľmi kreatívni, pretože väčšinu času budete od nich chcieť práve to, čo oni nechcú.

4. Učte deti od ranného veku domácim prácam

Naučte deti upratovať hračky, skladať bielizeň, prestrieť stôl, ustlať si posteľ. Spočiatku ich motivujte, urobte z toho zábavu aby sa ich mozog spojil s niečím pozitívnym.

5. Veďte ich k sociálnemu cíteniu

Naučte ich dávať, deliť sa, prijímať, zdieľať, vyhrávať aj prehrávať. Používať slová ako ďakujem a prosím. Ak chcete zmeniť deti, musíte začať od seba. 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia