10 znamení, že vaše dieťa má vysoké IQ

10 znamení, že vaše
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-06-06 00:30:00 |

Snáď každý rodič si v určitom období života dieťaťa myslí, že mu rastie doma génius. Poznáme spôsob, ako to môžete zistiť už v útlom veku. Urobte tento pokus.

Vedci zistili, že ak umiestnite pod misku ovocie a poviete batoľaťu, aby sa nepozrelo, aké ste tam dali, môžete zistiť, či bude chytrejšie ako rovesníci. Zatiaľ čo väčšina dvojročných ľudkov dvihne misku ihneď, tí, ktorí odolajú nutkaniu aspoň minútu, dosahujú neskôr v testoch o 19 perent lepšie výsledky.

Psychologička Ruth Harrison pridáva aj ďalšie znaky, ktoré môže napovedať o výške IQ od narodenia do veku 10 rokov.

Novorodenec: Extra ťažké bábätko

Ženy, ktoré porodili ťažké bábätko, môžu očakávať, že z neho vyrastie veľmi múdre dieťa. Čím ťažší novorodenec, tým vyššia šanca, že dieťa bude mať nadpriemerné IQ, tvrdia odborníci. Odvolávajú sa na štúdiu s viac ako 3 000 deťmi, publikovanú v British Medical Journal, podľa ktorej vyššia hmotnosť znamenala aspoň mierne vyššie IQ.

Vek 1 až 2 roky: Heslo - Jazyky navyše

Čeština? Angličtina? Nemčina? Hovoríte so svojim dieťaťom aj v inom, ako materinskom jazyku? Jeden overený tip na povzbudenie vývoja mozgu u batoľa je komunikovať s ním v rôznych jazykoch. Deti, ktoré sa narodili rodičom hovoriacim viacerými rečami, majú lepšie výsledky v testoch IQ. Takže, ak ešte nie sú vaše deti odrastené, stále máte čas na túto cestu nastúpiť.

Vek 3 roky: Vyššie ako ostatní

Deti, ktoré sú v tomto veku vyššie ako rovesníci, dokážu robiť IQ testy s lepšími výsledkami ako ostatní. Už v troch rokoch je ich kognitívne myslenie dokázateľne na vyššej úrovni.

Vek 4 roky: Dokáže nakresliť postavu

Možno nejde o Picassa, ale deti šikovné v kreslení sú zvyčajne múdrejšie ako tie, ktoré sa s farbičkami skamarátiť nevedia.  Ak malý umelec dokáže v štyroch rokoch namaľovať realistickú podobu človeka, je to podľa expertov znak vyššej inteligencie.

Vek 5 rokov: Klamstvo nie je iba zlé

Aj klamanie môže byť niekedy dobrým znamením! Výskumníci zistili, že deti, ktoré v ranom veku klamú, to raz v živote zužitkujú. Kanadská štúdia s 1200 deťmi vo veku od 2 do 17 rokov zistila, že deti schopné klamať sú inteligentnejšie. Odborníci z Ústavu detských štúdií na Torontskej univerzite hovoria, že pri klamaní ide o komplexný proces, ktorý vyžaduje logické myslenie. Ak dieťa dokáže klamať bez toho, aby sa do svojho príbehu zamotalo, dokáže rozmýšľať.

Vek 6 rokov: Hudba rozvíja

Deti ovládajúce hudobný nástroj sú emocionálne viac vyvinuté. Emocionálna inteligencia vplýva na IQ. Výskumníci z University of Vermont College of Medicine zistitli, že čím dlhšie hrá dieťa na hudobný nástroj, tým lepšie sa uňho rozvíjajú zručnosti "manažmentu úzkosti a emócií," čoho výsledkom je vššia inteligencia.

Vek 7 rokov: Čítanie je hračka

Deti, ktoré dokážu rýchlo a zrozumiteľne čítať, sú lepšie v testoch inteligencie. Veľa čítania v ranom detstve je kľúčovým ukazovateľom vyššej inteligencie v neskorších rokoch. Plody čitateľskej vášne začínajú deti zbierať už v tínedžerskom veku.

Vek 8 rokov: Čím neskôr do postele...

Nechce vaša ratolesť spať hneď po večernej rozprávke alebo prečítaní príbehu? Ak sa vzpiera a s radosťou sa motá pri vás do neskorých večerných hodín,  je pravdepodobné, že tento zvyk jej zostane. Výskum londýnskej školy ekonomiky ukazuje, že múdri dospelí chodia s väčšou pravdepodobnosťou neskôr spať, ale aj neskôr vstávajú. Teda, ak si to môžu dovoliť...

Vek 9 rokov: Kvalitné jedlo a dôležité raňajky

Ak je vaše dieťa v tomto veku zvyknuté na zdravé raňajky, zdvojnásobia sa šance na nadpriemerné výsledky v akademických testoch. Celozrnné a mliečne výrobky, ovocie a zelenina sú kľúčové pre dobré fungovanie detského mozgu.

Vek 10 rokov: Dobré komunikačné schopnosti

Dobrá komunikácia, zrozumiteľné vyjadrovanie či vytváranie kamarátstiev ptria k výrazným ukazovateľom inteligencie. Odborníci odporúčajú rodičom podporovať schopnosť detí spolupracovať a stretávať sa s inými deťmi.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia