Stav detí s autizmom sa dá zlepšiť

Stav detí s autizmom
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2019-02-17 16:30:23 |

Nezáujem o spoločnú hru s inými deťmi, slabý, prípadne žiadny očný kontakt a výbuchy hnevu bez zjavnej príčiny...To je len niekoľko typických a hlavne najznámejších prejavov autizmu.

Práve s autozmom sa spája najviac mýtov, ktorými je opradený tento behaviorálny syndróm.

Autizmus – jedna z pervazívnych vývinových porúch.

Mýtus č.1: Nenadväzujú očný kontakt

Mnoho ľudí s autizmom ho nadväzuje, pre diagnostiku je však dôležitá funkcia a kvalita očného kontaktu. Veľa dospievajúcich a dospelých autistov uvádza, že sa časom naučili očný kontakt používať, no nie je pre nich prirodzený.

Mýtus č.2: Nemajú záujem o priateľstvo

Práve naopak, často o priateľstvo stoja, ale nevedia, ako ho nadviazať a udržať. O kontakt sa mnohokrát snažia pomerne neobratným spôsobom, prípadne sa v snahe získať si pozornosť a priateľov chovajú sociálne nevhodne. Pokus o priateľstvo prejavia tak, že to iným ľuďom môže vyznieť „čudne“. Odlišné záujmy a iný spôsob komunikácie ich často stavajú mimo kolektív vrstovníkov.

Mýtus č.3: Nie sú kontaktní a nemajú radi fyzický kontakt

Väčšina detí s autizmom vyjadruje svojim rodičom pozitívne city a má rado fyzický kontakt s nimi – objatia, pusinky, maznanie a „mojkanie“ je u nich takmer rovnaké ako ostatných detí v danom veku. Môžu však negatívne reagovať na nečakaný kontakt od cudzieho človeka – prítomnosť neznámych ľudí je im často nepríjemná, pretože veľakrát bývajú silne fixovaní napr. na jedného z rodičov. 

Každý, kto sa už stretol s niektorou poruchou autistického spektra – či už vo svojom blízkom okolí, alebo iba ako nestranný „pozorovateľ“ – určite chápe, aká je starostlivosť a výchova takéhoto dieťaťa  náročná. Nesúhlasné krútenie hlavou a poznámky typu „to je ale zlé/neposlušné/lenivé/neprispôsobivé dieťa“ nie sú na mieste, pretože dieťa za svoje správanie nemôže. Nespôsobilo ho „nezvládnutie výchovy“, ale vrodené ochorenie, spôsobené narušeným vývojom centrálnej nervovej sústavy.

Aj keď autizmus ako taký je nevyliečiteľný, je možné zlepšiť jednotlivé symptómy. Špeciálne pedagogické vedenie a behaviorálna terapia ostávajú aj naďalej hlavnými piliermi pri starostlivosti o dieťa s poruchou autistického spektra. Zaujímavosťou však je, že vedci objavili látku, ktorá týmto deťom pomáha a pritom je telu vlastná. V snahe o ovplyvnenie najväčších problémov detí s autizmom sa používajú aj preparáty, ktoré eliminujú oxidačný stres. K takýmto látkam patrí karnozín – silný prírodný antioxidant a významný dipeptid. Stabilizuje a chráni bunkové membrány pred reaktívnymi formami kyslíka a zabraňuje rozvoju oxidačného stresu. Je špecifický tým, že sa dostane k voľným radikálom i do tkanív, kde voľné radikály vytvárajú nebezpečné zlúčeniny. Karnozín je schopný ich eliminovať. 

„Používam karnozín vo svojej praxi u detí, ktoré majú jednoduché zaostávanie expresívnej zložky reči - spolu s logopedickými civčeniami sa vie dieťa veľmi pekne posunúť v rečovom prejave. Vzhľadom na jeho antioxidačné účinky sa ako pomocná liečba ordinuje aj pri svalových ochoreniach. Superantioxidant karnozín má teda širšie využitie, nielen pri poruchách autistického spektra. U detí s touto poruchou však podávanie karnozínu extra jednoznačne zlepšuje správanie a komunikatívnosť,“ hovorí detská neurologička Soňa Ostrihoňová.

Pozitívny vplyv karnozínu pri manažmente autistických ochorení dokazuje aj práca Dr. Michaela G. Cheza z amerického štátu Illinios. So svojím tímom uskutočnil zaujímavú štúdiu na jeho využitie pri starostlivosti o deti s diagnózou porúch autistického spektra. Výsledky ukázali pozitívny efekt – u 80-90% detí sa stav významne zlepšil už počas ôsmich týždňov po začatí liečby. V štúdii sa ďalej uvádza, že užívanie karnozínu pozitívne ovplyvnilo porozumenie a produkciu reči, sluch, socializáciu, uvedomovanie si okolia i používanie jemnej motoriky. Viac informácií o tejto zaujímavej látke nájdete aj na www.karnozin.sk

Prečítajte si tiež:

Dva typy detí: Máte doma púpavu alebo orchideu?

Robí vaše dieťa niečo z tohto? Zbystrite! Môže ísť o autizmus

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia