Týchto 5 dôvodov stojí za vašim nočným prebúdzaním

Týchto 5 dôvodov stojí
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2021-02-13 00:30:00 |

Sú dve hodiny ráno a vy zúfalo pozeráte do stropu? Často sa v noci budíte a nemôžete spať?

Možno tomu neveríte, ale prebúdzanie sa uprostred noci je úplne normálne a je súčasťou ľudskej DNA. Nikto neprespí v noci celú noc, každý sa aspoň raz prebudí a nemusí ani o tom vedieť. Podľa odborníkov je štyri až šesť prebudení za noc normálnych. Zdravé je však, keď hneď zaspíte a nebdiete. Ak tomu tak nie je, možno za to môžu tieto problémy. Ak sa ich vyvarujete, kvalita spánku sa isto zlepší.

Nočné močenie

Nočné močenie má mnoho spúšťačov. Ak však zistíte, že sa dvakrát až štyrikrát za noc prebúdzate a idete na záchod, aj keď obmedzíte večerné pitie, je to veľmi otravné. Hlavne, keď vám to preberie a vy potom počítate ovečky alebo rezignovane pozeráte do stropu. Ak nejde o zápal močových ciest, obličiek, či problém s mechúrom, možno máte málo chloridu sodného. Neveríte? Ľudské telo sa snaží udržiavať vnútornú rovnováhu vody a elektrolytov. Príliš veľa vody bez dostatočného množstva soli môže spôsobiť, že vaše telo sa pokúša odstrániť vodu čo najskôr. Čo vám pomôže? Asi pol hodinu pred spánkom vypite pohár vody so štipkou nespracovanej morskej soli. Tá napomáha vode, dostať sa do všetkých buniek.

Telo je prehriate

Letné horúčavy dávajú zabrať všetkým. O to viac, keď pokračujú aj v noci. Pri vysokých teplotách, keď sa ani lístok nepohne, veľa ľudí ťažko zaspáva. Ak vaše problémy pretrvávajú aj v iných mesiacoch, možno za to môže prekúrená miestnosť či priveľmi hrubá prikrývka. Ľudia môžu pohodlne spať pri rôznych izobvých teplotách. Možno vás to prekvapí, ale optimálna by mala byť medzi 15 až 18 stupňov. Vyššia môže spôsobiť ťažšie usínanie a nočné prebúdzanie. Aby sa vám lepšie zaspávalo, môžete vyskúšať pred spánkom teplý kúpeľ. Zatiaľ čo sa vo vani zvýši vaša telesná teplota, keď vyleziete z vane, mierne poklesne a tým dá telu signál, že je pripravené na spánok.


Top desiatka chýb, ktoré robíme pri uspávaní


Čítate si správy na mobile

Ak si ľahnete do postele a kým zhasnete svetlo, ešte si prezeráte správy na sociálnych sieťach, môže to ovplyvniť zaspávanie. Tablety či smartfóny sú  elektronické zariadenia, ktoré ľudia zvyknú držať blízko tváre a ich svetelné zdroje tak narušia kvalitu spánku. Ani o tom neviete, ale  nechcene tak zastavíte tvorbu melatonínu, hormónu spánku. Odstráňte zo spálne všetky zariadenia, ktoré svietia. Je príliš ťažké pre vás zriecť sa čítania správ z mobilu v posteli? Mali by ste to urobiť minimálne hodinu pred spánkom. Výskum naznačuje, že modré svetlo, ktoré vyžarujú inteligentné telefóny, je najväčší nepriateľ  spánku.

Večer si doprajete viac pohárikov

Tri či štyri poháriky vína môžu spôsobiť, že ste ospalá, keďže alkohol má sedatívny účinok, na druhej strane môže narušiť pokojný nočný spánok. Kým na začiatku vás množstvo alkoholu utlmí, druhá polovica noci bude nepokojná a vy sa zobudíte akoby vás prešiel valec. Ak už sa popíjaniu z akéhokoľvek dôvodu nevyhnete, nepite na lačný žalúdok a dodržiavajte pitný režim. Myslíme tým, aby ste vypili dostatočne množstvo vody, nie alkoholu!

Ste pod stresom

Či už máte náročné dni v práci alebo vášmu dieťaťu idú zúbky, stres na kvalite vášho spánku nepridáva. Ak ste nervózna, v noci sa prevaľujete, telo by aj spalo, ale váš mozog ide na plné obrátky, pred tým, ako sa uložíte skúste zhlboka dýchať a meditovať. Je totiž dokázané, že relaxačné cvičenia zlepšujú náladu, znižujú stres a podporujú zdravý spánok. Skúsili ste už jogu? Niektorí ľudia na ňu nedajú dopustiť, tvrdia, že ich nabíja energiou, ale zároveň správnym cvičením vedia svoje telo pripraviť na dobrý spánok. Ak ste pod veľkým stresom, ktorý vám nedá spať, vyskúšajte psychoterapiu. Napríklad kognitívna behaviorálna terapia môže zlepšiť kvalitu spánku tým, že pomôže vášmu mozgu získať kontrolu nad stresovými myšlienkami.


Foto: thinkstock.com
Autor: © Zoznam/pp.
Zdroj: prevention.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia