Kokosová voda: Elixír mladosti alebo marketingový ťah?

Kokosová voda: Elixír mladosti
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2018-01-28 00:30:42 |

O kokosovej vode sa v poslednom čase veľa hovorí. Mnohí ju ospevujú jako prírodnú náhradu sladkých malinoviek a umelých športových drinkov. Ako je to naozaj?

Táto číra tekutina z mladých kokosových otechov údajne omladzuje, detoxikuje, hydratuje a priespieva k zachovani štíhlej línie. Český spotrebiteľský časopis dTest porovnal 17 vzoriek kokosových vôd a zistil, že niektoré obsahujú pridaný cukor.

Jako spotrebitelia si neraz nevšímame etikety a tak si namiesto prírodnej kokosovej vody prinesieme z obchodu prisladený nápoj. „Športovci a dietári by mali čítať zloženie aj u prírodne sa tváriacich nápojoch.  Pridaný cukor sme našli v štyroch výrobkoch označených ako kokosová voda, a to konkrétne v v M&S Coconut Water, VitaCoco Natural Coconut Water, Grace Coconut Water a Wonderfarm Young Coconut Water With Coconut Pulp,“ poznamenáva Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Aby mala kokosová voda dlhú životnosť, výrobcovia ju počas spracovania filtrujú a tepelne ošetrujú. Nič iné nepotrebuje. Práve množstvo pridaných látok prekvapilo v jednom z výrobkov. „Kokosová voda s dlhým názvom Wonderfarm Young Coconut Water With Coconut Pulp obsahuje až štyri éčka - v surovinách nájdete stabilizátor zastúpený zosieťovaným fosfátom škrobu, sladidlo acesulfam K, regulátor kyslosti hydrogenuhličitan sodný a farvivo oxid titaničitý,“ vymenúva Hoffmannová a dodáva: „Tento produkt naviac obsahuje pridanú obyčajnú vodu, tej je v tretinkovej plechovke dokonce viac ako vody z kokosu.“

Cukor sa v kokosových vodách prirodzene nachádza. Jeho podiel se pri produktoch pohyboval od 1,9 do 8,7 gramov v 100 ml – to sú pre predstavu jedno až štyri balenia porcovaného cukru v bežnom dvojdecilitrovom pohári. Kokosové vody obsahujú väčšinou zhruba o polovicu menej cukru ako malinovky a džúsy. Na druhej strane, úplne bez cukru nie sú nikdy, preto na rozdiel od obyčajnej vody vždy zvyšujú denný príjem kalórií.

Marketing kokosových vôd vyzdvihuje vysoký obsah draslíka, ktorý telo potrebuje pre činnosť svalov a najmä srdca. Draslíka obsahuje kokosová voda relatívne veľa (cca 250 mg/100 g), rovnaké množstvo však telo získa aj z omnoho lacnejších zemiakov (421 mg/100 g) alebo banánov (358 mg/100 g).

Spotrebiteľský časopis dTest porovnal okrem kokosových vôd tiež 17 vzoriek kokosových mliek. Na rozdiel od vody se kokosové mlieko v kokosovom orechu nenachádza. Ide o tučnú bielu tekutinu pripomínajúcu mlieko alebo smotanu, ktorá je výsledkom spracovania kokosu. „Osem zo 17 vybraných kokosových mliek sa neobišlo bez emulgátorov. Narazili jsme iba na šesť značiek, konkrétne Aroy-D, Real Thai, dmBio, Rapunzel, Sense Coco, Rossman/enerBio, ktoré vsadili iba na nevyhnutné a tradičné suroviny, akými sú kokos a voda.,“ komentuje výsledky Hoffmannová.

Päť  balení kokosových mliek v zložení uvádzalo prítomnosť siričitanov. Tie sa používajú pre konzervačné a bieliace účinky. Siričitany a oxid siričitý patria medzi alergény a v zázname zložiek musí byť ich názov zvýraznený, čo niektorí výrobcovia nerobia a uvádzajú alergénne siričitany pod E-kódami. Porovnanie kokosových vôd a mliek nájdete na www.dtest.cz. Kompletné výsledky sú uverejnené v januárovom vydaní časopisu dTest.

Tip dTestu: Ak nechcete svoje telo zbytočne zásobovať prídavnými látkami, kupujte výrobky s čistým zložením. Kokosová voda je vždy lepšia stopercentná ako sladená. Kokosové mlieko si môže každý vyrobiť aj doma rozmixovaním napríklad strúhaného kokosu a vody. Vzniknutú hmotu je potrebné následne precediť a vymačkať.

Prečítajte si tiež:

Je v zelenine naozaj tak veľa dusičnanov? Poznáme pravdu

Sušené ovocie: Pozor, je plné cukru!

 

flickr.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia