Tipy skúsených mám, ako si pre seba ušetriť hodinku denne

Tipy skúsených mám, ako
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2018-01-20 00:30:02 |

Voľný čas. Čo je to? Naozaj niekedy nešla práčka nonstop, chodili ste sa baviť a nepadli ste každú noc vyčerpaná do postele? Nemusia to byť iba spomienky na minulosť.

Ak ste mamou jedného alebo viacerých detí, či už menších alebo väčších, váš voľný čas je často obmedzený nanajvýš tak na pár krátkych okamihov v kúpeľni. Môžete to však zmeniť vďaka časovo úsporným a vynaliezavým nápadom iných mám. Možno vás niektoré z nich inšpirujú a podarí sa vám získať na seba trochu viac času. Asi to nebude toľko, aby ste sa mohli vybrať na večeru do reštaurácie, ale neznie pekne aj možnosť posedieť si s časopisom alebo knihou pred televízorom alebo pri nejakom vašom obľúbenom koníčku, ktorý je už dlhý čas na vedľajšej koľaji?

1. Naplánujte si týždenné menu. Rozmýšľať nad tým čo uvaríte na poslednú chvíľu vám zaberie čas. Rovnako ho ušetríte aj tým, že navaríte viac jedla, naporciujete ho a dáte do mrazničky.

2. Školopovinným deťom pripravte sendviče na celý týždeň v nedeľu večer a zamrazte ich

3. Naplánujte oblečenie pre deti navštevujúce škôlku alebo školu už v predchádzajúci deň večer,  vrátane vlasových doplnkov pre malú princeznú.

4. Vytvorte si kalendár, v ktorom budete mať farebne poznačené kódy pre domácnosť, školu a prácu tak, aby ste mohli aktivity synchronizovať aj s partnerom.

5. Ak už pracujete, môžete čas ušetriť aj tak, že si obed zoberiete so sebou z domu a hodinovú prestávku využite na nákup, návštevu pošty či čistiarne. Na druhej strane, možno práve obedy s kolegami sú tým časom, kedy sa cítite príjemne a nedajte si ho pokaziť.

6. Ukladajte deti do postele o polhodinku skôr ako doteraz. Mnohé mamy tvrdia, že ak dáte deti spať skôr, nemusíte sa obávať, že sa zobudia príliš skoro a nedoprajú vám vašu obvyklú dĺžku spánku.

7. Nehádajte sa o oblečení  - nestrácajte drahocenný čas škriepkami o tom, čo si má vaše dieťa obliecť do škôlky alebo školy. Ak si nevybralo v lete otepľovačky a v zime plavky, nechajte to tak.

8. Robte viac vecí naraz, mamy to dokážu. Počas kúpania detí, keď sa hrajú vo vode, môžete napríklad vyčistiť kúpeľňu.

9. Robte si týždenný zoznam toho, čo treba nakúpiť a nestrácajte čas denným pobiehaním po obchode.

10, Vstávajte skôr ako deti, osprchujte sa a pripravte v pohode na deň.

11. Všetky povinnosti týkajúce sa detí – chystanie oblečenia, podpisovanie žiackych knižiek, kontrola školských tašiek – si splňte večer, ráno sa vám bude príjemnejšie vstávať.

12. Kupujte ponožky v jednej farbe a ušetríte si čas s ich párovaním alebo touto úlohou poverte ratolesť.

13. Oblečenie pre väčšie deti a pre seba, ktoré nie je nutné žehliť, jednoducho nežehlite. Poskladajte ho alebo zaveste do skrine či šatníka.

14. Nechajte rotovať hračky – rozdeľte ich na niekoľko skupiniek a v izbe nechajte vždy iba jednu z nich, ostatné uložte do pivnice alebo iného vhodného priestoru, po čase ich pozbierajte a prineste ďalšiu várku. Takto sa deti nezačnú pri množstve hračiek nudiť a s radosťou sa budú s nimi hrať. Vy tak získate viac času na veci, ktoré si potrebujete urobiť.

15. Majte niekde na stabilnom mieste uložený box na oblečenie, z ktorého deti vyrástli a na hračky, s ktorými sa už nehrajú. Ušetríte si tak čas, ktorý by ste inak venovali preberaniu skríň so šatstvom a hračiek. Malé vecičky a nepotrebné hračky môžete darovať kamarátkam, odovzdať charite alebo predať.

16. Majte na mnohých miestach v príbytku papierové alebo vlhčené obrúsky, ktoré môžete použiť v mnohých situáciách bez toho, aby ste po vyliatí čaju, ušpinení dieťaťa a podobne museli hľadať handru.

17. Skúste takú fintu a každému dieťaťu zaobstarajte všetky jeho veci – školská taška, box na desiatu, fľaša, školské dosky, bunda - v jednej farbe. Omnoho ľahšie budete vedieť odsledovať čo komu patrí a vypraviť ich.

18. Majte prehľad o zásobách v mrazničke – pripevnite si na ňu papier so zoznamom všetkých mrazených vecí a keď niektorú použijete, vyškrtnite ju. Tak budete mať vždy prehľad, čo je doma k dispozícii a čo treba dokúpiť.

19. Naučte svoje deti, aby vám pomáhali. Už štvorročný drobec môže utierať prach či upratať topánky do botníka. Nečakajte od toho dokonalosť, no ako sa hovorí, cvičenie robí majstra.

20. Ovocie, zdravé pochúťky či čaj v hrnčeku alebo fľaške držte v dosahu detí, aby sa mohli kedykoľvek ponúknuť.

21. Sledovanie televízora využite aj na iné činnosti – žehlite, párujte ponožky, skladajte oblečenie.

22. Zaveďte pravidlo, že cez týždeň deti jednoducho nemôžu pozerať televízor alebo budú mať dovolený iba jeden konkrétny program. Vyhnete sa dlhým vyjednávaniam.

23. Robte si denné plány, aby ste sa nerozptyľovali inými záležitosťami.

24. Vybavujte čo najviac záležitostí on-line. Plaťte takýmto spôsobom účty, dajte si elektronicky posielať bankové výpisy a podobne. Ušetríte tým čas, ktorý by ste inak museli stráviť v banke.

25. Deti veľmi motivuje hudba. Ak potrebujete urýchliť vypravovanie do školy, pustite im energickú hudbu.

26. Rozdeľte si povinnosti s partnerom. Vytvorte si spoločne zoznam všetkých povinností, ktoré je potrebné každý deň stihnúť a jasne sa dohodnite, kto bude mať ktorú úlohu na starosti. Je to síce fuškagraf, ale stojí za to. 

Prečítajte si tiež:

Praktický manuál: Takto si uľahčíte školské týždne

12 znakov, že rodičovstvo zvládate v pohode


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia