Slnečných dní ubúda, nezabúdajte na vitamín D

Slnečných dní ubúda, nezabúdajte
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-10-22 13:35:15 |

S výnimkou letných mesiacov sa v tele netvorí úplne dostatočné množstvo vitamínu D a tak takmer tri štvrtiny slovenskej populácie trpí jeho nedostatkom.

Vitamín D, tzv. slnečný vitamín hrá v ľudskom organizme výraznú úlohu.

Kosti, zuby, imunita

Ide o hormón, ktorý pôsobí komplexne na celý organizmus a to nielen v detstve, ale aj v dospelosti. Okrem správneho vývoja a rastu kostí i zubov významne vplýva na imunitu, správne fungovanie svalov a na celkovú psychickú a fyzickú pohodu. S príchodom jesene by ste ho mali pravidelne dopĺňať, lebo zo slnka ani zo stravy potrebnú dennú dávku nezískate.

Má rád olejový kúpeľ

Vitamín D je látka, ktorá sa rozpustí iba v oleji. Aby ju telo dokázalo efektívne využiť, v podobe výživového doplnku je najvýhodnejšie použiť olej. Vo väčšine prípravkov sú to stredne nasýtené triglyceridy. Ich výhodou je, že sú stabilné a preparáty tak môžu mať dlhšiu exspiráciu. Na druhej strane spôsobujú triglyceridy často tráviace problémy a to nielen deťom, ale i dospelým. V praxi sa s tým stretáva aj pediatrička Alena Kadlíčková: „Mnohé mamičky sa sťažujú na tráviace ťažkosti pri podávaní preparátu s vitamínom D, ktorý na lekársky predpis hradí zdravotná poisťovňa. U detí sa zvykne objavovať plač, mrzutosť a koliky, zapečená stolica či nafukovanie bruška. Po výmene za iný preparát na báze olivového oleja sa stav upravil a deti už nemali žiadne ťažkosti.“


Šesť zaujímavých faktov o októbrových deťoch


Deťom bez výnimky

Podľa lekárky je vitamín D vhodný pre všetky vekové kategórie, ale užívať by ho mali hlavne deti. V našich zemepisných šírkach je totiž okrem leta nedostatok prirodzeného vitamínu D. Ak sa vám zdá, že počas celého roka predsa svieti slnko, ktoré ako zdroj „déčka“ bohato postačuje, ste na omyle. Počas jesenných, zimných a jarných mesiacov prenikajú slnečné lúče atmosférou v nepriaznivom uhle a tak sa v našom tele vitamín D netvorí v dostatočnom množstve.

Nedostatok vitamínu D v tele sa zo začiatku prejavuje nenápadne: u dojčiat mäkkým záhlavím, čo je prvý znak, že dochádza k nedostatočnému ukladaniu vápnika a fosforu do kostí. Keď sa daný stav nerieši, môžu sa objaviť  deformácie chrbtice, panvy, končatín, deti pohybovo zaostávajú, majú ochabnuté svalstvo, nechutenstvo, neprospievajú, sú dráždivé. U niektorých sa môžu objaviť aj kŕče. Podobné deformácie kostry sa objavujú aj u starších detí, deti sú nižšieho vzrastu, zaostávajú vo vývoji, bývajú aj častejšie choré, viac sa im kazia zuby. Doktorka Kadlíčková dopĺňa: „Pre zdravý vývoj a rast ho podávame už od 2.- 3. týždňa veku a minimálne do konca dovŕšeného druhého roka života. Keďže deti do jedného roka by sme slnečnému žiareniu nemali vystatovať vôbec, je nutné podávanie vitamínu D počas celého roka bez prerušenia.“ A to nielen u dojčiat, ale počas celého detského veku a tiež v období dospievania.

V lekárni teraz nájdete aj novinku - vitamín D3 v kvapkovej forme, vyrobený na báze olivového oleja. Ide o tú istú formu, akú telo prirodzene produkuje v pokožke vystavenej slnečným lúčom. Výhodou je, že nezaťažuje žalúdok, takže sa pri podaní deťom vyhnete nafukovaniu a bolestiam bruška.

Prečítajte si tiež:

5 netradičných tipov, ako deťom posilniť imunitu

Slnka je málo, dni sú krátke - začína chýbať vitamín D

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia