Vianoce bez kostičiek? Týchto rýb sa báť nemusíte!

Vianoce bez kostičiek? Týchto
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-12-19 22:21:33 |

Vianoce sú za rohom a nejeden rodič rieši dilemu, či je bezpečné dať svojmu dieťaťu tradičného kapra. Ak sa kapra bojíte, zvoľte ryby bez kostí. Na trhu je bohatý výber.

Ryby sú zdravé a deťom by sme ich nemali podávať len na Vianoce. K slovenským sviatkom už tradične patrí kapor s lahodným šťavnatým mäsom, ktorý však obsahuje priveľa kostí a pre deti môže byť nebezpečný. Bola by však škoda nepodávať na Vianoce rybu deťom vôbec. Na trhu nájdeme kopu iných rýb, ktoré obsahujú minimum kostí a pre deti sú bezpečnejšie.

Kapor – patrí k slovenským Vianociam a len málokto si vie predstaviť sviatky bez neho. Nemusíte sa báť podávať ho deťom, no dbajte na bezpečnosť. Zo zásady deťom nepodávajte mäso pri chvoste, to obsahuje najviac a najmenšie kosti. Naopak, najmenej kostí je v strede, kde je kapor najtučnejší. Aj mladším deťom môžeme dať ochutnať kúsok kapra – vyberajte však veľmi malé kúsky mäsa, ktoré dôsledne prezrite.

Ryby (takmer) bez kostí

Sladkovodné  ryby

Výhodou sladkovodných rýb je, že žijú aj na Slovensku a na trhu môžete dostať naozaj čerstvé domáce mäso. Také by sme mali uprednostňovať. Sladkovodné ryby sa, podobne ako kapor, môžu aj vyprážať, napriek tomu by sme pre deti mali zvoliť upečenú či udusenú alternatívu.

Pstruh – pstruh bol kedysi na slovenských stoloch počas celého roka, preto by sme ho rozhodne mali zaradiť do jedálnička. Vzrastovo  je menší a ak ho upečiete v celku, celú kostru jednoducho vyberiete.

Jeseter – má skvelé jemné, pevné mäso a neobsahuje žiadne kosti, len pevné chrupavky.

Zubáč - zubáč má lahodné mäso a zo všetkých sladkovodných rýb najmenej kostí, ktorých sa dá jednoducho zbaviť už pred úpravou.

Sumec – sumec má len veľké rebrové kosti, žiadne medzisvalové, takže ho bez obáv môžete podávať aj deťom.

Pangasius – pangasius je v posledných rokoch obľúbená sladkovodná ryba, ktorá sa chová v Ázii. Na slovenskom trhu je veľmi obľúbená, vzhľadom na chutné chudé mäso, minimum kostičiek a prístupnú cenu. O tejto rybe však panuje názor, že jej mäso je nezdravé, pretože sa ryby chovajú v extrémne znečistenom prostredí. Neexistujú zatiaľ jasné dôkazy, ktoré by túto teóriu potvrdili, faktom však je, že na našom trhu zoženiete túto rybu iba mrazenú. 


Zapichnutá kostička? S deťmi radšej na pohotovosť!


Morské ryby

Morské ryby preferujte vždy čerstvé, chladené, hoci sú o niečo drahšie než mrazené verzie. Chuť a kvalita čerstvého mäsa je totiž neporovnateľná. Nie každá morská ryba je však vzhľadom na obsah ortuti v ich tele vhodná aj pre deti. Platí, že rozmerovo väčšie ryby, ako je žralok či tuniak, by sme  mali deťom podávať až v staršom veku a výnimočne. Týchto morských rýb sa však báť nemusíte:

Losos – je u nás najobľúbenejšia morská ryba s ružovým chudým mäsom. Nemá takmer žiadne kosti.

Treska – v obchodoch narazíte na chladené či mrazené filety. Treska patrí medzi najdostupnejšie a najobľúbenejšie ryby, obsahuje množstvo vitamínov, omega 3 mastných kyselín a má jemné mäso.

Morský čert – morský čert je lahodná ryba  a okrem chrbtice nemá žiadne kosti.

Morský jazyk – obsahuje málo kostí a má jemné šťavnaté mäso.

 

Zásady jedenia rýb

1. Nikdy nenechávajte deti jesť rybu, v ktorej sa môže nachádzať kostička, bez dozoru.

2. Upozornite ich, že musia jesť pomaly a opatrne.

3. Pri zapichnutej kostičke v hrdle staré mamy nedali dopustiť na chlieb poliaty trochou octu – ocot kostičku pomôže rozpustiť a chlieb kosť povolí.

4. Vyhľadajte lekára a nepanikárte. Na pohotovosti vyberú dieťaťu kostičku pomocou špeciálnych klieští.

5. Ak sa predsa len kostí bojíte, skúste deťom z čerstvých rýb pripraviť domáce rybie fašírky či obľúbené rybie prsty, ktoré môžete namiesto vyprážania upiecť.

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: st

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia