Päť tipov, ako upraviť vianočné menu pre batoľa

Päť tipov, ako upraviť
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-12-20 13:30:25 |

Cesnak, oblátka, kapustnica, vyprážaný kapor, majonézový šalát či makové pupáky (bobaľky). Sviatky sa blížia a s nimi aj otázka, čo je vhodné dať batoľaťu na stôl.

Jedlá počas sviatkov sa často dosť významen odychyľujú odbežného stravovacieho normálu. Deti sa s nimi počas svojho života určite zoznámia, preto podľa odborníkov tento proces netreba urýchľovať a snažíť sa dostať do nich štedrú večeru. Už len samotná atmosféra, vyzdobený stôl a rodina pri ňom pokope je čosi nezvyčajné. Ak sa budete držať týchto piatich tipov pediatrov a gastroenterológov, sviatky s drobcami by ste si mali užiť v pokoji bez pokazených žalúdkov.

1. Vianočné sviatočné jedla v tradičnej úprave (kapustnica, vyprážaná ryba či majonézový šalát) nie   sú pre batoľa vhodné.

2. V závislosti od veku a osvedčených jedál, ktoré ste batoľaťu už ponúkli, môžete upraviť niektoré tradičné jedlá a ponúknuť ich na sviatočnom stole. Napríklad namiesto vyprážanej ryby ponúknite dieťatku udusenú.

3. Pripravte sa na to, že dieťa môže nové jedlá aj odmietnuť. Nenúťte ho.

4. Osobitný problém môžu predstavovať sviatočné sladkosti a pečivo. Väčšina vianočného pečiva nie je pre malé deti príliš vhodná, pretože obsahuje často veľa tuku a cukru.

5. Pripravte vianočnú atmosféru, pre dieťa je to dôležitejšie.

„V prvom rade si treba povedať, že spoločné stravovanie je pre dieťa najlepším príkladom, ako sa učiť prijímať nové potraviny,“ hovorí detská gastroenterologička z II. Detskej kliniky nemocnice na bratislavských Kramároch Iveta Čierna. „Keď vidí rodičov ochutnávať, je zvedavé a chce ochutnať tiež. Treba však rátať s tým, že deti často trpia potravinovou neofóbiou, teda strachom z nových jedál. Deti preferujú potraviny, ktoré sú im dobre známe, ktoré majú sladkú chuť a často vysokú kalorickú hodnotu. Nie je to nič nezvyčajné a ako v tomto prípade postupovať môže rodičom poradiť NutriCHEQ,“ hovorí.


Nájdite odpovede na problémy s výživou drobčeka


Tento diagnostický nástroj je vlastne súborom odporúčaní. Je na rodičoch, aby ich preniesli do každodennej praxe. „Samotný NutriCHEQ tvorí dotazník pre rodičov, ktorý vyplnia u pediatra svojho dieťaťa. Ten ho následne vyhodnotí a odporučí niektorú z informačných brožúr, ktoré sú zamerané na riešenie bežných stravovacích problémov,“ približuje Čierna. „Samozrejme, pri závažnejších nutričných problémoch je potrebné konzultovať ich s lekárom a na jeho odporúčanie vyhľadať ďalších odborníkov.“ NutriCHEQ aj brožúry si môžete bezplatne stiahnuť na http://www.1000dni.sk/nutricheq/.

Prečítajte si tiež:

Odborník radí: Ako zvládnuť Vianoce bez boľavého brucha

Jeden z najväčších mýtov: Toto pri otrave nerobte!

 

 

 

 

 


Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia