Spievankina dcérka Katka je jej prvou kritičkou

Spievankina dcérka Katka je
Ilustračné foto
2016-11-12 00:30:39 |

Spievanka a Zahrajko vychádzajú už aj v knižnej podobe. Lepší darček pre ratolesti do 9 až 10 rokov ako Spievankovo budete hľadať asi ťažko.

„Tam, kde každý rád si zaspieva a kde piesňou všetko ožíva, je krajina Spievankovo,“ začína prvý z deviatich príbehov rozprávkovej knižky Spievankovo: Spievanka, Zahrajko a zatúlaná Píšťalka. Táto je určená najmä deťom od 5 rokov. Mária Podhradská alias Spievanka a Richard Čanaky alias Zahrajko však nezabudli ani na tých menších a na svete sú tiež štyri leporelá – Jar, Leto, Jeseň a Zima v Spievankove. Každé z leporel má 12 strán a dajú sa kúpiť samostatne alebo ako darčekové balenie všetkých 4 leporel pod názvom Rok v Spievankove. Nimi urobíte najväčšiu radosť detičkám od 2 do 4 rokov.

(Zľava:Richard Čanaky, Alžbeta Skalová, Mária Podhradská, Roman Pomajbo)

„Knižky sme chceli vydať už dávnejšie, ale keďže sme boli v neustálom kolotoči, neprišiel na to čas,“ vysvetlila pri krste kníh Mária Podhradská, ktorá spolu s Richardom Čanakym zabáva deti už 14 rokov.  Verte či nie, tejto dvojici sa darí napĺňať tie najväčšie sály a dokonca aj športovú halu dokázali vypredať za pol hodinu! „Sú to ľudia, ktorí to robia s láskou a je to vidieť,“ skonštatoval krstný otec kníh Roman Pomajbo, ktorý ich pokrstil konfetami v tvare nôt a husľových kľúčov.

m v knihe nájdu deti príbehy, leporelá sú založené skôr na veľkých obrázkoch. Tie by sa mali deťom páčiť, lebo sú nakreslené tak, aby im nielen pripomínali príbehy zo Spievankova, ktoré poznajú z dévedečiek, ale sú jednoduché a tak nebude pre ne problém Spievanku, Zahrajka, Píšťalku či iné postavy nakresliť si podľa obrázkov aj samy. Samozrejme, v knihe nechýbajú ani viaceré dobre známe spievankovské pesničky.

Prvými kritikmi Spievanky a Zahrajka sú ich vlastné deti. Obaja majú po tri ratolesti, tak domáca divácka základňa je naozaj široká. I keď staršie ratolesti ani jedného z nich už nepatria medzi cieľovú kategóriu Spievankova, tie najmladšie, sú ešte stále vernými fanúšikmi. „Naše deti boli vždy našimi prvými kritikmi alebo takými trenažérmi. Vždy, keď sme zložili novú pesničku, tak sme ju zaspievali deťom a pýtali sme sa ich, či sa im páči, resp. to skôr potom cítim, či si ju začnú spievať so mnou, či na ňu začnú tancovať a keď si ju spievajú aj na ďalší deň, tak to je potom dobre. Tak isto to bolo aj s týmito knižkami. Keď sme písali príbehy,  tak ja som ich ešte vtedy, keď neboli vydané v knižnej podobe, čítala našej 6-ročnej Katke a podľa toho, čo ju bavilo, som videla, či ideme dobrým smerom. Keď knižky vyšli, hneď si zobrala 4 leporelá do svojej izbičky, tam si ich založila a každý večer sme museli prečítať jeden príbeh,“ prezradila nám rozprávková Spievanka Mária Podhradská.

Kniha vracia deti úplne na začiatok, ešte pred dobu, keď vzniklo Spievankovo. Jedného dňa sa Spievanka so Zahrajkom dozvedeli, že okrem zázračnej krajiny Spievankovo existuje aj svet detí. Vydali sa teda za nimi na cestu plnú dobrodružstiev, napínavých zážitkov a nových kamarátov. Knihu napísala  Alžbeta Skalová a ilustrácie sú dielom dvornej spievankovskej kostymérky Kristíny Hroznovej. Podhradská aj Čanaky veria, že knihy sa deťom zapáčia rovnako ako ich pesničkové cédečká a dévedečká. Treba povedať, že určite by sme našli len minimum domácností s malými deťmi, v ktorých by sme nejaké to Spievankovo nenašli.

Mohlo by vás tiež zaujať:

Rodičia, zistite, aká je vaša pamäť

Týmito farbičkami dovolíte deťom kresliť aj po okne

 

 

Fotogaléria


Foto: FORTUNA LIBRI
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia