Kliešte môžete dať vyšetriť, vyjde vás to 15 eur

Kliešte môžete dať vyšetriť,
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2016-06-12 00:30:25 |

Odstránené kliešte z tela človeka je možné na Slovensku dať vyšetriť na prenosné ochorenia. Tak budete vedieť, či mohli na vás či deti preniesť nejaké ochorenie.

Už tu máme obdobie kliešťov, preto nepodceňujte kontrolu tela po každom pobyte v prírode. Nespoliehajte sa na repelenty či dlhé nohavice. Čím skôr ho odstránite, tým lepšie, preto si neodkladajte prehliadku tela na neskôr. Pri kontrole oblečenia a tela sa sústreďte na oblasť hlavy, krku, podpazušia, pupku, slabín a nôh. U detí sa kliešť často nachádza na hlave vo vlasovej čiare a za ušami, počas prehliadky je vhodné použiť aj lupu.

Odstránené kliešte je možné zaslať vyšetriť na Oddelenie rickettsiológie Virologického ústavu BMC SAV v Bratislave, ktoré spolupracuje s Ústavom zoológie SAV. Okrem vírusu kliešťovej encefalitídy prenášajú aj baktérie pôvodcov ďalších závažných chorôb, akými sú lymská borelióza a rickettsióza. Odstránené kliešte z tela je potrebné zaslať neživé v uzavretom pevnom vrecku uloženom v listovej obálke, pričom kliešte nemajú byť rozpučené. Do obálky je potrebné pridať vyplnenú objednávku, ktorú nájdete na internetovej stránke virologického ústavu. Za vyšetrenie oboch patogénov rickettsiózy a lymskej boreliózy u jedného kliešťa sa platí 15 eur.

Kým kliešťovej encefalitíde sa dá účinne predchádzať očkovaním, na rickettsiózu a lymskú boreliózu neplatí. Úrad verejného zdravotníctva SR odporúča očkovanie najmä ľuďom zdržiavajúcim sa v endemických oblastiach pozdĺž brehov rieky Váh či v juhozápadnej časti Slovenska. Kliešte sú tam často nosičom vírusu. Ich výskyt je typický najmä pre obdobie od apríla do októbra.  Zdravotné poisťovne však očkovanie plne nepreplácajú, niektoré naň však sčasti finančne prispejú.

Očkovanie je možné začať kedykoľvek počas roka, najvhodnejšie však v zimných mesiacoch. Aktivita kliešťov je vtedy nízka a organizmus má dostatok času vytvoriť si protilátky. Vhodnosť očkovania musí posúdiť ošetrujúci lekár.

Do prírody je vhodné obliekať si aj v teplých mesiacoch roka dlhé nohavice zapravené do ponožiek či tričká s dlhými rukávmi. Vyhýbajte sa vysokým trávam a kríkom, kde sa kliešte združujú najviac.

Prečítajte si tiež:

Kliešťová sezóna je tu: Kliešťa treba vykývať, nie vytočiť

Koža a hmyz: Ako na štípance?

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia