Kde sa nachádza najviac infikovaných kliešťov?

Kde sa nachádza najviac
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-04-03 13:30:23 |

Bývate pozdĺž brehov Váhu alebo na juhozápade Slovenska? O to vážnejšie by ste mali porozmýšľať nad očkovaním proti kliešťovej encefalitíde. Alebo skúste aspoň babské recepty na prírodné repelenty.

Prisatý kliešť nemusí znamenať žiadne nebezpečenstvo, ale aj veľmi vážne zdravotné komplikácie – ak je nakazený.  I keď sa nachádzajú na celom Slovensku, práve oblasti pozdĺž brehov Váhu a juhozápadná časť Slovenska (pohorie Tríbeč, Vtáčnik, Nitrianska a Pohronská pahorkatina, oblasť Malých Karpát - okresy Trenčín, Nové Zámky, Nitra a Levice) sú tými, kde sa nachádza najviac kliešťov infikovaných vírusom encefalitídy. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ SR) tu zaznamenáva najvyššiu chorobnosť na kliešťovú encefalitídu, v posledných 10 rokoch sa výskyt ochorení pohyboval od 57 do 163 prípadov.

Neznamená to však, že inde k nákaze prísť nemôže. Výskyt infikovaných kliešťov v súčasnosti zaznamenávajú už aj v oblastiach, kde v minulosti neboli endemické, to znamená, že sa mení areál ich rozšírenia. Zmenou klimatických podmienok sa kliešte dostávajú aj do vyššie položených oblastí Slovenska.

Očkovanie, ktorým možno veľmi účinne predísť kliešťovej encefalitíde, zdravotné poisťovne plne nepreplácajú. Niektoré naň ale sčasti finančne prispejú. Na kompletné očkovanie sú potrebné tri dávky vakcíny. U nás sú dostupné dva typy vakcín. Treba rátať s tým, že za jednu dávku zaplatíte zhruba od 15 do 25 eur, závisí od konkrétnej poisťovne, či budete mať jednu preplatenú. Poinformujte sa o tom.


Bojíte sa kliešťovej encefalitídy?


Kliešte začínajú byť tento rok aktívne už koncom marca. „Očkovanie je možné začať kedykoľvek počas roka, najvhodnejšie je s ním však začať v zimných mesiacoch," konštatuje ÚVZ SR. Aktivita kliešťov je vtedy nízka a organizmus má dostatok času vytvoriť si protilátky. Očkovať možno deti od jedného roka.

Vhodnosť očkovania musí posúdiť ošetrujúci lekár, odporúča sa najmä pracovníkom lesných závodov, poľovníkom či chatárom. Rodičia by mali myslieť na to, že aj deti trávia v teplejších mesiacoch roka veľa času vonku a často sa váľajú po tráve. Obvykle majú na sebe len ľahký odev, ktorý ich pred kliešťami neuchráni. Ak sa chcete vyhnúť očkovaniu, treba na to, čo má dieťa v prírode oblečené, mimoriadne dbať. Nezabúdajte na repelenty.


Kliešťová sezóna je tu: Kliešťa treba vykývať, nie vytočiť!


Kliešťová encefalitída sa môže preniesť aj alimentárnou cestou kozím, kravským a ovčím mliekom, ktoré nebolo dostatočne tepelne upravené. Mlieko je preto potrebné pred konzumáciou prevariť alebo piť pasterizované.

Kliešťová encefalitída je zápalové ochorenie mozgu a mozgových blán spôsobené vírusom. K prenosu infekcie dochádza cez prisatého kliešťa alebo konzumáciou tepelne neupraveného mlieka a mliečnych výrobkov od nakazených zvierat. Ochorenie má dvojfázový priebeh, prvá fáza pripomína skôr chrípku a po nej sa dostaví relatívne bezpríznakové obdobie. Druhú fázu sprevádzajú vysoké horúčky, silné bolesti hlavy, závraty, nevoľnosť, svetloplachosť, poruchy koncentrácie, poruchy reči, poruchy pamäti, poruchy rovnováhy, paralýza, môže nastať aj smrť.

Babské recepty proti kliešťom

Ak nie ste zástancami očkovania, no chcete sa pred kliešťami chrániť, skúste niektorý z babských receptov.

Mnohí odporúčajú po domácky vyrobený repelent – potrebujete vrecúško rozmarínu, 1 liter vody a jednu lyžicu bieleho vínneho octu. Vodu priveďte do varu, dajte do nej vylúhovať rozmarín a počkajte až voda vychladne. Potom odvar sceďte a pridajte lyžicu bieleho vínneho octu. Skladujte v chladničke. Pred pobytom v prírode si odlejte časť do fľaštičky s rozprašovačom a nasprejujte sa ním.

Ochrániť by vás mal aj cesnak – buď ho zjedzte alebo si dajte nejaký ten strúčik do vrecka a potrite si cesnakom aj odokryté časti tela.

Ako prevencia slúži pravidelné užívanie B-komplexu.

Pomáha vraj aj pivo. Rovnako ako komáre, malo by od vás odplašiť aj kliešte.

 

Prečítajte si tiež:

Nepovinné očkovania - prínosy a negatíva (1. časť)

Nepovinné očkovania - prínosy a negatíva (2. časť)

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia