Detské pľuvanie – krik a bitka nezaberajú

Detské pľuvanie – krik
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-03-29 00:30:52 |

Pľuvanie patrí k nepekným prejavom správania u detí. Niektoré pľujú na zem, iné pri hneve opľujú rodičov či kamarátov. Vždy je to nepríjemné a tento zlozvyk treba obmedziť.

Batoľatá často pľujú preto, lebo čakajú na reakciu okolia. Často neexistuje lepší spôsob, ako pritiahnuť pozornosť, než niekoho opľuť. Predškoláci majú tendenciu „vypľuť hnev“. Keď nie sú schopní slovami opísať svoje pocity frustrácie, opľutím jasne ukážu, ako naštvane sa cítia. Pľuvanie môže byť tiež prostriedkom sebaobrany, taktikou. Dieťa, ktoré si bráni hračku, môže pľuť na kamaráta, ktorý si ju chcel zobrať. Pľuvanie nie je výnimočné ani u starších detí, ktoré zase majú tendenciu „vypľuť akt vzdoru“. Je to pre ne skvelý spôsob, ako dospelému povedať, že sa nenechajú ovládať.

VIDEO: Odborníčka na výchovu radí ako postupovať, keď je dieťa nahnevané.

V určitom období života pľuje snáď každé dieťa. Rovnako tak si väčšina vŕta v nose, hryzie alebo štípe ľudí a podobne. Nie je to nič hrozné, no netreba to nechať tak a takéto prejavy v správaní tolerovať. Nikdy sa však neznížte k tomu, aby detské zlozvyky vo vás vyvolávali vlny hnevu, následkom ktorých je zbytočný krik, nadávky alebo bitka. Nepomôže to!

Spôsob, akým na pľuvanie zareagujete, bude hrať významnú úlohu v tom, či dieťa tento zlozvyk opustí alebo v ňom bude intenzívne pokračovať naďalej. Tu sú najúčinnejšie spôsoby, ktoré je vhodné použiť, keď ratolesť pľuje:

1. Zostaňte v pokoji.

Prirodzenou reakciou na to, keď vás dieťa opľuje, resp. napľuje na zem a podobne, je strata nervov, no vy sa snažte za každú cenu o pokoj.  Dieťa totiž pľuje najčastejšie vtedy, keď „stráca nervy“, preto ísť príkladom a stať sa vzorom v tom, že dokážete zachovať chladnú hlavu, je veľmi potrebné. Ukážete dieťaťu, že s emóciami sa dá vysporiadať aj spoločensky prijateľnejším spôsobom.

Krik alebo výprask sú zlým signálom. Ak sa veľmi nahneváte a nemáte istotu, že to zvládnete, odíďte na pár minút z miestnosti. Neriešte situáciu, kým sa neupokojíte a nemáte normálny hlas.

2. Povedzte dieťaťu, že pľuvanie je neprijateľné

Vyhnite sa nutkanie dať dieťaťu zdĺhavú prednášku trvajúcu donekonečna. Stačí rýchla pripomienka, že „pľuvanie je hrubé“ alebo nevhodné. To zaberie viac. Vyšlite jasnú správu.

 

TIP: Ako bez moralizovania vysvetliť dieťaťu, že to čo robí je nesprávne?

 

3. Využite akt akcie a reakcie   

Ak dieťa napľuje na zem, dajte mu nejaké čistiace prostriedky, aby ju mohlo poutierať. Ak opľuje vás alebo niekoho iného, trvajte na to, aby pľuvanec poutieralo – ak je to možné.

4. Dajte dieťaťu time-out

Time-out je užitočný dôsledok, a to najmä vtedy, ak dieťa „vypľuje hnev“.  Dajte ho do druhej izby, do pokojného prostredia na minútu za každý rok veku. To mu pomôže naučiť upokojiť sa, keď je rozrušené.

5. Uplatnite protireakciu

Ak dieťa opľuje niekoho iného alebo jeho majetok, trvajte na tom, že musí „poškodenému“ dieťaťu požičať na jeden deň hračku, o ktorú má záujem alebo mu pridajte nejakú povinnosť v domácnosti.

Prečítajte si: Prsty z úst von, koniec pľuvaniu: Ako na to?

6. Naučte dieťa, čo môže robiť namiesto pľutia

Ukážte dieťaťu alternatívy k pľuvaniu. Naučte ho vyjadriť hnev slovami a povzbudzujte ho, aby používalo zdravé manažérske zručnosti na zvládanie hnevu – napríklad počítanie do 10, zatnutie pästí, odchod do inej miestnosti a podobne.
 

7. Posilňujte dobré správanie dieťaťa

Ak je pľuvanie veľkým problémom, užitočný môže byť systém odmien. Vytvoriť graf správania, ktorý umožní, aby dieťa získavalo samolepky alebo body za dobré správanie. Po získaní určitého počtu samolepiek alebo bodov ich vymeňte za nejakú hmotnú odmenu, možnosť pozerať obľúbený program v televízii alebo hrať obľúbenú hru.

Nezabúdajte na množstvo chvály. Pochvala podporuje dieťa, aby pokračovalo v trende nepľuť.

Prečítajte si tiež:

Čo robiť, keď je dieťa nahenvané a odvráva

Zbavte sa piatich návykov, ktoré kazia deti

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia