Prvým školákom začali jarné prázdniny, pozor na úrazy

Prvým školákom začali jarné
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-02-15 13:30:33 |

Pre jarné prázdninové obdobie sú charakteristické plné zjazdovky. Málo skúseností alebo len nepríjemná zhoda okolností sa však môžu odraziť na úraze.

Poštová poisťovňa sa spolu s asistenčnou službou Mondial Assistance pozreli na to, ktoré úrazy najčastejšie kazia deťom prázdniny.

V uplynulých rokoch potrápili deti na svahoch najmä úrazy horných končatín. Tvorili až tretinu všetkých úrazov. Každým desiatym bolo zranenie hlavy. Rodičia by preto nemali podceňovať výber kvalitnej prilby. Tá je pre juniorov do 15 rokov na lyžiarskej trati už dokonca povinná zo zákona.
Podľa hovorkyne Poštovej poisťovne Anny Jamborovej by mal každý používať prilbu všade bez ohľadu na to, či je povinná alebo nie. Slovensko v počte úrazov hlavy dokonca nelichotivo vyniká a celosvetový priemer prekračuje až o 100 %. Okrem toho, že úraz poriadne znepríjemní a skomplikuje jarné prázdniny, môže ich aj poriadne predražiť.

Priemerné náklady na ošetrenie úrazu detí pri zimnom športe v zahraničí sa ku koncu minulého roka vyšplhali na 876 eur. Platí pritom, že náklady sa v krajinách líšia. Napríklad výdavky na ošetrenie úrazu dieťaťa na lyžovačke v rakúskom Linzi dosiahli v priemere až 2219 eur. Veľká časť zdravotníckych zariadení v zimných strediskách je súkromná, preto dovolenkárom nemusí stačiť len európsky preukaz poistenca.


Oplatí sa vybaviť dieťaťu úrazovú poistku?


Len v roku 2014 zasahovali záchranári na Slovensku v prípade 5226 úrazov detí. V priemere je to 14 úrazov detí denne. Väčšina z nich sa stala v Prešovskom kraji, zhruba každý piaty úraz sa tam týka detí. Štatistiky záchranárov potvrdzujú, že práve počas prázdnin počet detských úrazov stúpa. Konečné číslo je pritom ešte vyššie, keďže veľkú časť úrazov ošetrovali lekári ambulantne a neboli k nej privolaní záchranári.

Žiaci základných a stredných škôl v Prešovskom a Košickom kraji sa do lavíc vrátia v pondelok 22. februára.  Štafetu jarných prázdnin po nich prevezmú školáci z Bratislavského, Trnavského a Nitrianskeho kraja (22.2.-26.2.). Ako poslední budú počas jarných prázdnin oddychovať žiaci z Banskobystrického, Trenčianskeho a Žilinského kraja (29.2.-4.3.). Ďalšie voľno budú mať žiaci počas veľkonočných prázdnin, ktoré v tomto školskom roku vychádzajú na 24. až 29. marca. Žiaci majú s výnimkou veľkých letných prázdnin v tomto školskom roku 24 dní voľna. 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia