Nový výstrelok: V móde je zjesť po pôrode placentu

Nový výstrelok: V móde
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-01-29 00:30:38 |

Únava, bolesť a emócie lomcujú čerstvými mamami, ktoré sa tešia na oddych a stačí im trochu vody či šálka čaju. Rastie však počet žien, ktoré si pochutia na niečom inom – na placente!

Aj keď pre mnohých to znie bizarne, skonzumovať po pôrode placentu, sa stáva vo svete veľkou módou. Čerstvé mamy sa vďaka tomu chcú rýchlejšie zotaviť po pôrode, mať lepšiu produkciu materského mlieka a vyhnúť sa popôrodnej depresii. Placenta alebo inak plodový koláč je podľa nich totiž plný hormónov, minerálov a živín. Niektoré maminy nemajú ani najmenší problém pomixovať si ju s obľúbeným ovocím a vyrobiť si zdravé smoothie alebo koktejl, tie so slabším žalúdkom ju nechajú vysušiť a dajú si vyrobiť z nej kapsule, ktoré užívajú ako vitamínový doplnok.

(Kapsuly z placenty)

Ženy sú povzbudené mediálne známymi mamičkami, ktoré si nevedia účinky placenty vynachváliť. Napríklad herečka January Jones, celebritka Kim Kardashian aj s mladšou sestrou, o niečo menej známou Kourtney či herečka Alicia Silverstone, ktorá o alternatívnom materstve napísala aj niekoľko kníh.

(Kim Kardashian s dcérkou North West, ku ktorej nedávno pribudol braček Saint West.)

Zaujímavé je, že neexistuje žiadna vedecká analýza podporujúca teóriu o zdravotných výhodách placenty. Niektorí vedci dokonca upozorňujú, že nie je vôbec známe, či je konzumácia placenty pre matky bezpečná. Niektoré ženy priznali nežiaduce vedľajšie účinky – prehnanú uplakanosť, depresie, stavy úzkosti, pocity nervozity, napätie či nadmernú tvorbu mlieka.


Zistite, či dostáva váš drobček dosť mlieka


Samozrejme, že sa hneď našli aj podnikavci, ktorí cez internet ponúkajú svoje služby – za nemalé peniaze vyrobia čerstvej mame z jej placenty kapsule. Nie sú nikde registrovaní a tak môžu zákazníčkam ponúknuť čo chcú. To však mnohé mamy v snahe urobiť „správnu vec“ pre seba a svojho novorodenca neodradí a neregistrovaný obchod s produktmi z placenty  veselo prekvitá.

(Takto vyzerá placenta po pôrode.)

Ruth Parfitt, 35-ročná mama dvoch detí si dala vyrobiť z placenty kapsule po druhom pôrode. Po narodení prvého syna Arla mala anémiu a stále sa cítila vyčerpaná. Pri druhom – Elviovi, nechcela riskovať a vsadila na kapsule. „Vedela som, že placenta je plná železa a vyživuje dieťa, tak som si povedala, že by to mohlo byť pre mňa dobré,“ vysvetľuje.


Unavené dieťa? Možno mu chýba železo


Za kapsule zaplatila zhruba 200 eur. Vyrobil jej ich odborník tri dni po tom, ako prišla z pôrodnice. „Všetko bolo sterilné. Pozerala som sa, ako placentu krája, bolo to ako keď porciujete napríklad pečeň,“ opisuje. Ak vás zaujíma, ako také kapsule chutia, tak podľa Ruth nijako špeciálne. „Rovnako ako aj iné výživové doplnky,“ hovorí. Žena je presvedčená, že kapsule z placenty je pomohli prinavrátiť energiu, náladu a s anémiou nemala tiež ani najmenší problém. Pozitívne sa podpísali aj na tvorbe mlieka – kým pri prvom synovi sa trápila a trvalo dlho, než sa jej mlieko spustilo, pri druhom sa produkcia mlieka spustila veľmi rýchlo.

Prvých šesť týždňov po pôrode užívala kapsule denne, v súčasnosti si dá jednu vtedy, keď sa cíti vyčerpaná. Určitú časť kapsúl má odloženú v mrazničke do budúcnosti – verí, že jej pomôžu zmierniť nepríjemné príznaky spojené s menopauzou. „Netrúfam si povedať, že sú za tým kapsule, že naozaj takto fungujú, ale mne to dalo nový impulz,“ dodáva.  

(Nech sa páči, kapsule z placenty v darčekovom balení.)

Hannah Shaw z Kentu je tiež záskatnkyňou konzumácie placenty. Tiež ju k tomu doviedli nepríjemnosti spojené s prvým pôrodom. Keď sa dozvedela, že čaká dvojičky neváhala. Po ich pôrode vypila koktejl vyrobený zo surovej placenty a z časti si dala vyrobiť kapsule. Hannah je presvedčená, že vďaka tomu sa po pôrode veľmi rýchlo zotavila, nemala problémy s mliekom a pri dvojičkách mala dostatok energie. „Myslela som, že je to divný nápad a bola som naozaj prekvapená, že to fungovalo,“ hovorí. Pri ďalšom synovi odhodila zábrany a vypila ešte viac koktejlu zo surovej placenty. Tento raz si dala zo zvyšku vyrobiť tinktúru, ktorú plánuje použiť v období, keď sa budú synčekovi prerezávať zúbky.


S prestrihnutím pupočnej šnúry počkajte


I keď existuje mnoho žien, ktoré sú presvedčené o prínosoch placenty pre zdravie, odborníci poukazujú, že dôkazy sú rýdzo neoficiálne. „Nie sú žiadne preukázané fyzické výhody, keď sa matka rozhodne konzumovať jej placentu, bez ohľadu na to, či je surová, zmixovaná v smoothie alebo vo forme kapsúl,“ vyhlásil Roger Marwood, hovorca Royal College of Obstetricians and Gynaecologists. „Áno, môže byť plná bielkovín, ale nejestvuje žiadny dôkaz, že to má nejaké nutričné ​​výhody. Je preto nepravdepodobné, že sa konzumácia placenty môže odraziť na znížení pravdepodobnosti postnatálnej depresie, pomôže pri lepšom spánku, vyššej produkcii materského mlieka alebo dodá žena energiu,“ zdôrazňuje. Predpokladá, že silnú úlohu tu hrá psychika. „Ak si myslíte, že vám niečo robí dobre, tak často to tak aj je,“ dodáva.


 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com, flickr.com, wikimedia commons.com, youtube.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia