V Japonsku udržiavajú vlakovú stanicu kvôli jedinej študentke!

V Japonsku udržiavajú vlakovú
Ilustračné foto
Zdroj: Instagram
2016-01-11 13:30:15 |

Japonci pochopili, že budúcnosť je v deťoch. Jediné dievča cestujúce vlakom do školy bolo dôvodom, aby nefunkčnú stanicu ponechali.

Tak toto by sa hocikde určite nestalo. Viete si predstaviť, že u nás fungovala vlaková stanica, ktorú by využíval iba jeden jediný človek? Určite nie, veď sa to finančne nijako nevyplatí. No Japonci majú na to iný názor a náklady spojené s udržiavaním stanice Kami-Shirataki nachádzajúcej sa v mestečku Engaru vo vidieckej časti najsevernejšieho japonského ostrova Hokkaido, považujú za druhoradé. Dôležitejšia je pre nich osamelá stredoškoláčka.

K dramatickému poklesu cestujúcich na stanici Kami-Shirataki prišlo pred tromi rokmi. Japan Railways sa chystali nadobro ju zavrieť, ale všimli si, že každý deň ju využíva spomínaná stredoškoláčka. A tak sa rozhodli nechať ju v prevádzke dovtedy, kým nedokončí školu. Spoločnosť dokonca upravila podľa školského rozvrhu dievčaťa aj harmonogram príjazdov a odjazdov vlaku. Ten do stanice zavíta dvakrát denne - odvezie dievča do školy a zo školy. V marci, kedy študentka školu dokončí, však bude táto stanica nadobro zatvorená. Jedine, že by sa ukázal nový školák...

Mnohí snímajú pred japonskou vládou, ktorá poňala vzdelanie ako najvyššiu prioritu, klobúk. „Prečo by som aj nezomrel pre krajinu, ktorá je pripravená urobiť len pre mňa jediného niečo extra?,“ znie jeden z komentárov na facebookovej stránke CCTV, ktorá reportáž o osamelej, no stále funkčnej vlakovej stanici, odvysielala. „Je úžasné, že im záleží na každom jednom človeku, nikto nezostáva bokom, ani jedno jediné dieťa,“ dodáva sa v komentári.

Japonsko, podobne ako mnoho iných krajín, bojuje so znižujúcou sa pôrodnosťou, starnutím obyvateľstva, menšou pracovnou silou a ponuka bývania začína predbiehať dopyt. Riešenie vidí japonská vláda v podpore detí a ich vzdelania. Vychádzajú im v ústrety snáď vo všetkých oblastiach, od tých najmenších drobcov až po študentov. Veria, že keď do nich investujú, v budúcnosti sa to vráti krajine niekoľkonásobne späť.

Fotogaléria


Foto: Instagram
Zdroj: az, citylab.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia