Elu s Downovým syndrómom diskriminovali, rozhodol súd

Elu s Downovým syndrómom
Ilustračné foto
2015-11-04 00:30:54 |

Desaťročnú Elu s Downovým syndrómom a postihnutím sluchu odmietli zapísať do klasickej školy. Najvyšší súd rozhodol, že škola jej má dať šancu.

Problémy mala rodina Ely z mestskej časti Vajnory v Bratislave od roku 2013. Napriek tomu, že má Downov syndróm, rodičom záležalo na tom, aby navštevovala školu, do ktorej chodia aj iné jej známe deti. Vedenie školy však vtedy rozhodlo, že ju nezapíšu.

Rodičom tak nezostávalo iné, len nájsť inú školu, kde budú ochotní ich milované dievčatko prijať. V súčasnosti preto navštevuje školu v inej mestskej časti – na Dlhých dieloch, kam ju dennodenne vozia takmer cez celé mesto. Napriek tomu, že to má rodina komplikovanejšie, Ela si na spolužiakov zvykla a rovnako aj oni ju dobre prijali a jej postihnutie nijako neriešia. Teraz sa všetko môže zmeniť – Najvyšší súd v septembri rozhodol, že odmietnutie inkluzívneho vzdelávania pre deti so zdravotným postihnutím je diskriminačné a škola má dať Ele šancu.

Segregácia nemá v modernej spoločnosti miesto

V rozsudku sa Najvyšší súd odvoláva na medzinárodné právo a potvrdil, že Ela má právo na poskytnutie individuálnej podpory. Argument, že škola nie je na vzdelávanie dieťaťa s Downovým syndrómom pripravená neobstojí, lebo jej stačí prítomnosť asistenta. Od školy si to nevyžaduje až také výrazne výnimočné špeciálne prípravy alebo nezvládnuteľné financie.

„Prítomnosť detí so zdravotným postihnutím v skupine zdravých detí je obohacujúce pre obidve strany. Deti sa učia empatii a prijímaniu rozdielov,“ cituje v rozsudku Najvyšší súd správu z Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie. „Rozhodnutie Najvyššieho súdu zdôrazňuje právo na inkluzívne vzdelávanie ako zásadné pre všetky deti so zdravotným postihnutím,“ skonštatoval právnik rodiny Maroš Matiaško. Segregácia v školách sa už musí stať minulosťou, dodáva.


Za nový test na Downov syndróm zaplatíte 350 eur


Rozhodnutie Najvyššieho súdu má význam pre viac ako 20 000 detí so zdravotným postihnutím na Slovensku, z ktorých mnohé sú umiestňované do špeciálnych škôl či tried, kde sú odrezané od svojich rovesníkov, rodín a komunít, čo výrazne poškodzuje ich životné šance.

Rozhodnutie o Ele je budíčkom pre mnohé krajiny

Podľa generálneho riaditeľa Centra advokácie duševne postihnutých (Mental Disability Advocacy Center) Olivera Lewisa má rozsudok Najvyššieho súdu globálny význam, lebo je budíčkom nielen pre Slovensko, ale aj pre ďalšie krajiny sveta segregujúce deti so zdravotným postihnutím či pre ich etnickú odlišnosť do osobitných škôl.  Ako tento medzinárodný právnik v oblasti ľudských práv zdôraznil, práve tam začína cesta sociálneho vylúčenia, nezamestnanosti, podlomeného zdravia a chudoby.

Slovensko stále patrí ku krajinám, v ktorých nie je začleňovanie zdravotne postihnutých detí medzi zdravé uspokojivé. V marci budúceho roka preto čaká krajinu preverovanie zo strany OSN ako to s integráciou vyzerá a od vlády žiada, aby dôraznejšie presadzovala zrušenie segregácie vo vzdelávaní a zabezpečenie možnosti inkluzívneho vzdelávania pre všetky deti.


Izzy s Downovým syndrómom si získala srdcia ľudí


To, či sa Ela po prehodnotení jej zapísania alebo nie do školy vráti, jasné nie je. Po tom, ako si zvykla na súčasných spolužiakov a našla si medzi nimi kamarátov, by to bolo už omnoho ťažšie ako keby ju prijali do školy vtedy, keď mala rodina o to záujem. Dievčatko si mohlo už dávno vybudovať vzťahy v škole bližšej k jej bydlisku a rodičia by mali jednoduchšiu jej dopravu do nej.  


Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia