Vyberte do detskej izby správnu farbu. Poradíme vám (2. časť)

Vyberte do detskej izby
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-05-05 00:01:55 |

Pri výbere farby do detskej izby sa riaďte nielen tým, ktoré sa hodia chlapcom a dievčatám, ale aj tým, ktoré vaše dieťa preferuje a aký vplyv majú na psychiku.

 

Vhodne zvolená farebná schéma v detskej izbe je veľmi dôležitá pre pohodu, ktorú v nej dieťa cíti. Ak ho upokojuje a je mu v nej príjemne, rýchlejšie si na svoju izbičku zvykne, ako keď je farebne príliš fádna alebo naopak, preexponovaná.

 


Vyberte do detskej izby správnu farbu: Poradíme vám (1. časť)


 

Dnes: Studené farby
 

Kým teplé farby vo všeobecnosti vyvolávajú pocity šťastia, pohodlia a vytvárajú intimitu, studené farby majú na ľudí upokojujúci účinok. Vďaka tomu môžeme ich použitím vytvoriť pre deti v ich izbe miesto relaxu a dojem väčšej voľnosti. Pozor však! Príliš sýte alebo tmavé studené farby môžu namiesto relaxu vyvolať skazu a z detskej pohody zostane pocit beznádeje a smútku.

Napriek upokojujúcemu účinku studené farby môžu vyvolávať v ľuďoch pocit chladu a rezervovanosti, ak je atmosféra miestnosti, v ktorej ich použijeme, príliš strohá. Netreba sa im však vyhýbať. Dôležité je dbať na to, aby sme ich vždy zjemnili spárovaním s krémovými neutrálnymi farbami a komfortným príslušenstvom.

 

Modrá
 

Presný opak červenej. Upokojuje myseľ a telo, znižuje krvný tlak, srdcovú frekvenciu a znižuje pocity úzkosti a agresie. Deti, ktoré majú problémy so spánkom alebo majú záchvaty hnevu či iné problémy so správaním, môžu mať z trávenia času v modrej izbe prospech. Modrá farba má dokonca fyzické účinky – v horúcich dňoch telo ochladzuje a vytvára osviežujúcu oázu. Vsaďte skôr na jemnejšie a bledšie odtiene.

 

Fialová

Spája sa s múdrosťou a spiritualitou. Fialová kombinuje stabilitu modrej a energiu červenej. Na ľudí vplýva podľa konkrétneho odtieňa, čím je intenzívnejší, tým je energickejšia, až sa pre deti môže stať dráždivou. Vyvoláva tiež pocit luxusu a bohatstva. Pri jej použití je vhodné kombinovať viaceré odtiene. Pre zjemnenie jej strohosti použite žltú farbu.


Zelená

Zelená symbolizuje prírodu a tým podporuje upokojujúce prostredie. Spája sa so zdravím a pohodou, má upokojujúci účinok na telo a myseľ, znižuje úzkosť a podporuje sústredenie. Pôsobenie zelenej farby dokonca zvyšuje schopnosť čítania. Ak má vaša ratolesť so spájaním písmeniek do slov a viet problém, aj zelená izba či doplnky môžu byť cestou k zlepšeniu.


Aj keď veda môže robiť užitočné zovšeobecnenie, psychologické odpovede na každý podnet, teda aj farbu, sú hlboko osobné. Vďaka zážitkom z detstva, spomienkam či na základe kultúrnych a osobných preferencií vplýva na vás určitá farba úplne inak, než sme popísali. Je to úplne v poriadku a riaďte sa najmä svojimi pocitmi z jednotlivých farieb. Ak váš malý syn miluje červenú, netrápte sa negatívami, ktoré môže so sebou prinášať. Mozog je navrhnutý tak, aby identifikoval, čo potrebuje a čo má rád. Inými slovami, ak je vaše dieťa šťastné v červenej izbe, jeho mozog je tam šťastný tiež. 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia