Pokračujú William a Kate v tradícii chlapčenskej obriezky?

Pokračujú William a Kate
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2015-04-05 00:30:08 |

Vedeli ste, že jednou zo zvláštností britskej kráľovskej rodiny je obriezka u mužských potomkov? Briti špekulujú, či ju dali urobiť aj malému princovi Georgovi.

Obriezka u mužských potomkov je v Británii akousi výsadou kráľovskej rodiny a vyššej triedy, ktorá sa aj týmto spôsobom zaraďuje medzi smotánku. Teda, aspoň pred rokmi to tak bolo. Spojenie medzi obriezkou a kráľovskou rodinou  odštartovalo za kráľa Juraja (Georga) I. v prvej polovici 18. storočia. Možno ste to netušili, no aj princ Charles ju má. Jeho synovia William a Harry ju po narodení nepodstúpili vďaka mame Diane, ktorá sa proti nej dôrazne ohradila.

Je veľmi pravdepodobné, že v tejto modernej tradícií pokračujú aj William s Kate a malého Georga obrezať nedali. Ide však o natoľko intímnu a citlivú záležitosť, že verejne sa o nej nehovorí, aj keď britské médiá na túto tému sem-tam špekulujú. Zistili napríklad, že v Portland Hospital, kde sa princ George narodil, ponúkajú obriezku za 737 libier, čo je cca 1011 eur.

Obriezku u chlapcov bohatí Briti nerobili zo zdravotných ani náboženských dôvodov, ale bola to vyslovene záležitosť triedy. V súčasnosti už nejde o takmer automatický krok ako pred rokmi, ale závisí to od konkrétnej rodiny. Z lekárskeho hľadiska je to totiž zbytočný postup, pri ktorom prevažujú riziká nad prípadnými výhodami. Novorodencov mužského pohlavia dáva dnes obrezať asi 8,3 percenta rodičov v Británii. Je to o 20 percent menej oproti roku 1950, kedy panovalo presvedčenie, že obriezka je hygienická. V skutočnosti to však tak nie je a zdravotné dôvody pre ňu neexistujú. Napriek tomu ešte stále mnohí rodičia veria, že muži s obrezaným prirodzením to majú pohodlnejšie a viac si vychutnajú „rozkoš“ pri pohlavnom styku.

Mužská obriezka je najčastejšie robená z náboženských a kultúrnych dôvodov,  typická je pre moslimov a židov. Svetová zdravotnícka organizácia pred pár rokmi odhadla, že po celom svete je obrezaných zhruba 30 percent mužov, z toho asi 70 percent tvoria práve moslimovia.

Špekulácie o tom, či je alebo nie je George obrezaný, sa vynorili v súvislosti s očakávaným druhým pôrodom vojvodkyne Kate. Pohlavie potomka nie je zatiaľ známe, aj keď sa špekuluje skôr o dievčatku ako o chlapcovi. Pôrod je na spadnutie a dieťatko by malo uzrieť svetlo sveta tento mesiac. Kým prednedávnom Kate prezradila, že rodiť by mala v druhej polovici mesiaca, v posledných dňoch sa píše o očakávanom predčasnom pôrode.

 

Prečítajte si tiež:

Kate porodí v druhej polovici apríla

Čoskoro dvojnásobná mamina vsadila na šípky

Princ Charles má hlavu v smútku: Málo vída vnuka

Fotogaléria

profimedia.sk
Zdroj: telegraph.cou.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia