Tipnite si, koľko stojí "vypiplať" dieťa do dospelosti

Tipnite si, koľko stojí
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-02-26 00:01:26 |

O tom, aké sú náklady na dieťa od narodenia až po dospelosť, u nás štatistiky nejestvujú. Mesačne však možno hovoriť aj o stovkách eur. Američania v tom majú jasno.

 Každý míňa na dieťa toľko, koľko si môže dovoliť. Existujú však potreby, bez ktorých sa nezaobíde. Vo všeobecnosti treba rátať s nákladmi na jedlo, oblečenie, hračky, bývanie, zdravotnú starostlivosť, pomôcky do školy, na kultúru a voľný čas, no a samozrejme u väčších aj na mobil a inú elektroniku. Za 18 rokov je to niekoľko desiatok tisícov eur. V susednom Česku existujú posledné štatistické záznamy o tom, na koľko vyjde dieťa od narodenia po dospelosť, spred viac ako desiatich rokov a už vtedy tam svietila suma 1,5 milióna českých korún.

Len tehotenstvo a prvý rok dieťaťa nás stoja vyše 7000 eur

U nás urobila koncom minulého roka internetový prieskum týkajúci sa len výdavkov súvisiacich s tehotenstvom, pôrodom a prvým rokom dieťaťa spoločnosť Cord Blood Center. Reálne výdavky mladých rodín za tento čas im vyšli na 7040 eur.

Samotné tehotenstvo z toho predstavuje sumu 797 eur. Veľkú položku tvorí vybavenie domácnosti pre potreby dieťaťa, ktorými sú postieľka, prebaľovací pult, základná detská výbava, vanička, detská stolička, chodítko, odrážadlo, monitor dychu, sanitárne potreby a podobne, čo predstavuje sumu 1269 eur. Takmer so 700 eurami treba rátať na kočík, autosedačku  či cestovnú postieľku. A to naozaj nejde o žiadne drahé značky. Ak by rodina chcela kupovať tie najznámejšie, resp. najdrahšie, len samotný kočík ju vyjde na viac ako 1000 eur.

Samozrejme, treba prirátať umelú výživu, keď mamina nemôže dojčiť a stravu na dokrmovanie u všetkých niekoľkomesačných bábätiek, hygienické potreby ako sú plienky a detská kozmetika, oblečenie či hračky. Po rozrátaní vyšla suma na mesiac v priemere na úctyhodných 342 eur. Čísla k tomu, na koľko to vyjde rodinu až do dosiahnutia dospelosti, u nás nemáme.

Bývanie a doprava ukrajujú z rozpočtu najviac

Za veľkou mlákou podobné štatistiky robia pravidelne. Americké ministerstvo poľnohospodárstva aktuálne vyrátalo, že výchova dieťaťa narodeného v roku 2013 v USA po dovŕšenie 18-tych narodenín vyjde jeho rodinu v priemere na 245-tisíc dolárov. Je to o 4 260 dolárov alebo o dve percentá viac ako v predchádzajúcom roku. Podľa ekonóma Marka Lina je dobrou správou to, že náklady na deti v posledných rokoch rastú o niečo pomalšie, bohužiaľ však stále rýchlejšie ako inflácia. Samozrejme, v správe sa upozorňuje na to, že odhady sa môžu výrazne líšiť podľa toho, kde rodina žije. Vysokopríjmové rodiny z mestského prostredia minú na dieťa takmer 455-tisíc dolárov, zatiaľ čo nízkopríjmovú vidiecku rodinu vyjde potomok na 145 500 dolárov.

Najväčšiu položku tvorí bývanie a doprava - 107 970 USD, bežná starostlivosť o dieťa a náklady na vzdelanie sú na úrovni 44 400 USD, dieťa preje za 18 rokov zhruba 39 060 USD, ošatenie a voľný čas ratolesti do dovŕšenia dospelosti stoja rodinu 33 780 USD a na zdravotnú starostlivosť vynaložia 20 130 USD.

Obrovskou záťažou pre rodičov v Amerike je najmä stráženie detí, ktoré ich mesačne vyjde zhruba na toľko ako hypotéka na dom. Nie je to však nič výnimočné, poznajú to aj mnohí rodičia u nás, keď sa potrebujú vrátiť do práce a dieťa sú nútení zapísať do súkromných zariadení. Britta Gidician a jej priateľ platia mesačne za škôlku, ktorú navštevuje ich rok a pol starý syn, 1 380 dolárov, čo je iba o 20 dolárov menej, ako dávajú mesačne na hypotéku. „Keď som otehotnela, vedela som, že starostlivosť o dieťa bude nákladná, ale nečakala som, že budem platiť dve hypotéky,“ hovorí táto manažérka.

Na rozpočet rodiny s deťmi má veľký vplyv rast cien potravín, dopravy či energií, ktoré tvoria tretiu najväčšiu položku v nákladoch na potomstvo. V rodinách, kde majú deti s potravinovou alergiou alebo inými poruchami, sa položky za jedlo šplhajú na špicu rodinných výdavkov.

 

Pár tipov ako ušetriť


 
Kočík, autosedačku, cestovnú postieľku, ale aj oblečenie a iné potreby môžete získať za lacný peniaz alebo dokonca zadarmo prostredníctvom rôznych skupín mamičiek na sociálnych sieťach, ktoré si ich medzi sebou vymieňajú alebo ponúkajú za slušné sumy. Vyhľadajte si na internete rodičovské blogy alebo webové stránky, na ktorých nájdete všetko od detského oblečenia až po možnosti opatrovania detí.

V obchodoch využívajte zľavové kupóny na detský tovar alebo vo všeobecnosti zľavy, ktoré môžu pre rodinný rozpočet tiež znamenať dosť veľa.

Plánujte dopredu – keď rozmýšľate nad bábätkom, odkladajte si každý mesiac určitú čiastku, ktorú potom použijete na starostlivosť o drobčeka. Okrem toho, že si niečo našetríte, v čase, keď sa narodí, budete zvyknutí žiť bez tejto sumy a dieťa nebude pre vás takou finančnou záťažou, ako keď sa na jeho príchod finančne nepripravíte.

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az, money.cnn.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia