Maminy, vyhnite sa problémom so srdcom

Maminy, vyhnite sa problémom
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons.com
2015-02-17 15:30:13 |

Zacvičte si aspoň dvakrát týždenne po desať minút a vaše srdce by malo byť zdravé ako zvon. Dôležité je to najmä u žien v strednom veku. Aktivitu však potrebuje každá z nás.

U žien, ktoré robia nejakú minimálne desaťminútovú namáhavejšiu činnosť dva až trikrát do týždňa, je o 20 percent nižšia pravdepodobnosť, že budú mať problémy so srdcom, hrozí im mŕtvica či krvné zrazeniny ako u neaktívnych žien. Vyberte si takú aktivitu, pri ktorej sa spotíte a zrýchli sa vám srdcový rytmus.

Ak vám vyhovuje menej namáhavé cvičenie ako je chôdza, bicyklovanie či napríklad záhradníčenie, venujte sa týmto činnostiam štyri až šesťkrát týždenne a rovnako znížite riziko problémov so srdcom. Radia to britskí vedci z oxfordskej univerzity, ktorí si všímali viac ako milión žien v projekte začatom už v roku 1996.

Prekvapujúcim výsledkom ich štúdie je to, že aj keď sa fyzicky namáhame viac než trikrát týždenne, nevedie to k ďalšiemu poklesu rizika. Medzi ženami, ktoré si zacvičili dvakrát alebo trikrát týždenne po desať a viac minút, sa nenašli výrazné rozdiely vo vplyve na zdravie srdca.

Experti radia, aby sa každá žena stredného veku pokúsila o nejakú pravidelnú fyzickú činnosť. Najlepšie je neodkladať to na zajtra, ale začať sa hýbať hneď. Výhovorky, že sa dosť hýbete pri deťoch, neobstoja. Každá z nás chce vidieť svoje deti rásť čo najdlhšie a keď je možné urobiť pre to niečo navyše, prečo si tých 20 minút týždenne, ktorá naše zdravie môžu ovplyvniť, nenájsť? „Výskum ukázal, že úsilie o fyzickú aktivitu prispieva k zlepšeniu zdravia srdca. Ženy, ktoré sa cielene hýbali dva až trikrát týždenne jednoznačne znížili riziko srdcových ochorení,“ konštatujú autori štúdie.


Foto: wikimedia commons.com
Zdroj: dailymail.co.uk, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia