Osamelá matka preukazuje osamelosť čestným vyhlásením

Osamelá matka preukazuje osamelosť
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons.com
2014-01-21 00:01:42 |

Sociálna poisťovňa zaznamenala zvýšený počet matiek žiadajúcich o predĺženie poberania dávky materského z 34 na 37 týždňov z dôvodu osamelosti.

Sociálna poisťovňa upozorňuje, že matka, ktorá nie je vydatá, avšak žije s otcom dieťaťa, sa nepovažuje za osamelú. Taktiež sa za osamelú matku nepovažuje matka, ktorá žije v domácnosti s inou fyzickou osobou (napr. s rodičom) a táto fyzická osoba uhrádza náklady spojené so starostlivosťou o dieťa. Do týchto nákladov patrí napríklad úhrada za nájomné a iné úhrady spojené s domácnosťou. Matka, ktorá žije v domácnosti s inou fyzickou osobou a táto osoba neuhrádza náklady spojené s domácnosťou, sa za osamelú považuje. 

Ak uvediete nepravdivé údaje, môžete o dávku prísť

Osamelá matka preukazuje osamelosť čestným vyhlásením, v ktorom okrem dôvodu osamelosti podpíše aj právnu zodpovednosť za nepravdivé vyhlásenie. K čestnému vyhláseniu priloží fotokópiu dokladu o dôvode osamelosti (napr. úmrtný list manžela alebo rozhodnutie súdu o rozvode), ak takýto doklad má. Ak pobočka Sociálnej poisťovne zistí, že informácie v čestnom vyhlásení nie sú pravdivé, materské vyplatí len do konca 34. týždňa od vzniku nároku na materské. Sociálna poisťovňa môže tiež odňať výplatu materského, ak sa preukáže nesplnenie podmienky osamelosti v období od začiatku 35. týždňa do konca 37. týždňa poberania dávky materského.


Foto: publicdomainpictures.net
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia