Oberá rodičovstvo ľudí o šťastie alebo je kľúčom k nemu?

Oberá rodičovstvo ľudí o
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2014-01-16 00:01:12 |

Vyzerá to na remízu: Ľudia s deťmi sú rovnako spokojní ako tí, ktorí ich nemajú. Aspoň tak to naznačuje nová štúdia.

Výsledky publikované tento týždeň v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences naznačujú, že ľudia sú spokojní so životným štýlom, ktorý si vybrali. „Ľudia, ktorí sa rozhodli, že chcú mať deti, sú spokojní s tým, že ich majú a ľudia, ktorí sa rozhodli, že ich nechcú, tak sú spokojní s týmto rozhodnutím. Prečo by sme mali očakávať, že jedna skupina bude šťastnejšia ako druhá?“ pýta sa spoluautor štúdie, ekonóm z univerzity v Pricestone Angus Deaton.

Konfliktné štúdie

Štúdie o rodičovstve prišli s protichodnými výsledkami. Niektoré ukazujú, že šťastie mladých rodičov klesá s narodením každého ďalšieho dieťatka, ale ľudia s viacerými deťmi sú šťastnejší v strednom veku. Podľa iných štúdií sú rodičia všeobecne šťastnejší ako ľudia bez detí. A ďalšie prišli s tvrdením, že deti kazia manželskú spokojnosť.

Deaton a jeho kolega, expert na psychiatriu na Stony Brook University v New Yorku  Arthur Stone, v aktuálnej štúdii sledovali údaje z prieskumu Gallupovho ústavu s 1,8 miliónom Američanov, ako aj s vyše miliónom ďalších ľudí zo 161 krajín po celom svete. Respondenti odpovedali na viaceré otázky vrátane toho, že hodnotili svoje životy v bodovej škále od 0 do 10, pričom 10 znamená najlepší možný život a 0 najhorší. Odpovedali tiež na otázku, či deň predtým cítili šťastie, hnev, strach alebo iné emócie.

Z výsledkov vyplynulo, že ľudia s deťmi majú tendenciu hodnotiť svoje životy vyššie, no pri skúmaní iných premenných, ktoré sú spojené so spokojným životom ako sú príjem, zdravie či priateľstvá, sa rozdiely úplne zotreli. Štúdia podľa Deatona však nemôže objektívne a jednoznačne odpovedať na otázku, či sú rodičia sťastnejší ako ľudia bez detí, lebo nerozlišovala, či ľudia deti nemajú, pretože sa im to nepodarilo, prípadne o ne tragicky prišli alebo rodičia síce deti majú, no nežijú s nimi.

Kľúčom je voľba

„V modernej dobe sa ľudia môžu rozhodnúť, či deti budú mať alebo nie,“ hovorí ekonóm Andrew Oswald z University of Warwick v Anglicku, ktorý do štúdie zapojený nebol. „Niektorých privedie k šťastiu táto voľba, ďalší sa dobrovoľne rozhodnú pre inú cestu, ktorá ich rovnako robí šťastných,“ je presvedčený.

A čo tie babky a dedkovia, ktorí vás neustále presviedčajú, že rozhodnutie dobrovoľne nemať deti raz oľutujete? „Ľudia, ktorí sa po zrelom zvážení rozhodnú, že deti jednoducho nechcú, môžu byť rovnako šťastní ako tí, ktorí sa stanú rodičmi, najmä ak majú v živote niečo, čo ich napĺňa,“ vyvracia obavy starých rodičov expertka z neziskovej organizácie Brokings Institution vo Washingtone Carol Graham. No napriek tomu existuje jeden nevyvrátiteľný prínos výchovy detí, a tým sú vnúčatá. „Je dosť dôkazov na to, že vnúčatá robia starých rodičov šťastnejšími,“ dopĺňa ju Oswald. Okrem iných je tu aj tá výhoda, že život vám napĺňajú deti, ku ktorým nemusíte noc čo noc vstávať. 


Foto: flickr.com
Zdroj: foxnews.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia