FOTO Mamičky POZOR: Tento nebezpečný hmyz sa objavil aj na detskom IHRISKU! Hrozí aj smrť

FOTO Mamičky POZOR: Tento
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2024-04-19 11:00:00 |

S prichádzajúcou jarou sa prebudil aj hmyz. Na detskom ihrisku sa objavil chrobák, ktorý je prudko jedovatý a za istých okolností, môže údajne ohroziť aj zdravie vášho bábätka. K nebezpečenstvu, ktoré hrozí Májky fialovej sa vyjadrila aj zdravotná sestra Katka.

Na Slovensku sa s prichádzajúcou jarou prebudila aj Májka Fialová. Májka Fialová je prudko jedovatá a pri dotyku vylučuje žltkastú tekutinu - hemolymfu, ktorá sa podobá olejovým kvapkám. Tá má obsahovať prudko jedovatý alkaloid kantaridín. Môže byť smrteľný pre človeka a to už pri dávke 30mg. V minulosti ho s obľubou využívali traviči.

Ústav zoológie SAV uviedol, že tento hmyz nie je premnožený na Slovensku a že oni podobné informácie nemajú.

 

Napriek tomu na neho upozornila jedna vystrašená mamička, ktorá ho videla na ihrisku. "Dobrý deň, možno viete, možno nie. Ja už som videla tohto chrobáka na ihrisku v piesku. Je viac menej taký čierny," uviedla mamička Soraya.

Je naozaj taká nebezpečná?

Na nebezpečný hmyz upozorňuje aj Sestrička Katka. Uvádza, že sa ich netreba chytať, ak ich už v prírode uvidíte. "Pri podráždení vylučujú zo žliaz na boku bruška žltkastú tekutinu, ktorej účelom je odradiť potenciálnych predátorov. Z toho dôvodu je lepšie ich iba pozorovať a nechytať."

Tento hmyz môže spôsobiť aj smrť. "Pri kontakte s pokožkou môže nastať podráždenie, prípadne sa vytvoria až pľuzgiere podobné popálenine. Pri požití väčšieho množstva tejto jedovatej tekutiny, hrozí perforácia čriev, čoho výsledkom môže byť aj smrť."

Rodičov ale následne upokojuje, že na Slovensku je tento druh úmrtia naozaj ojedinelý. "Pri požití jedného jedinca však OHROZENIE ŽIVOTA NEHROZÍ a na Slovensku nie sú známe prípady úmrtí spôsobených májkami. Chuťovo je májka veľmi nepríjemná, takže ju vaše dieťa s najväčšou pravdepodobnosťou okamžite vypľuje. Preto sa démonizovanej májky nemusíme obávať," dodáva.


Autor: © Zoznam/AJ

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia