Kašeľ a nádcha? Sezónni strašiaci sú späť

Kašeľ a nádcha? Sezónni
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-09-24 19:00:00 |

Opätovný rozbeh kolotoča povinností u malých aj veľkých je obdobím, kedy sa najlepšie darí chorobám. Milujú kolektívy! Ako sa vyhnúť ochoreniam, ktoré na rodinu číhajú v jeseni?

Príchod chladnejších septembrových dní signalizuje definitívny koniec letného relaxu a nevyhnutý návrat do kolotoča zaužívaných udalostí. Deti zasadnú do školských lavíc a my dospelí sa vraciame do pracovného nasadenia. Návrat do kolektívov však dáva priestor chorobám, ktorým vyhovuje vysoká hustota potencionálnych prenášačov, podporovaná vrtkavým počasím. Už prvé náznaky prechladnutia môžu vyústiť do omnoho nebezpečnejších chorôb, ktoré postihujú dospelých aj deti. Pri návrate do kolektívu preto musíme myslieť aj na imunitnú stránku.

„Nebezpečný“ sopeľ

Asi každý rodič pozná situáciu, keď sa dieťa začne sťažovať na tečúci, prípadne upchatý nos. Práve ten je bežným symptómom nádchy. Bežným znakom je jeho červené zafarbenie aj „sklenené“ oči. Nádcha sama o sebe však môže byť symptómom zápalu nosných dutín, ktorý sa v jeseni vyskytuje pomerne často. Zapchatý nos spôsobí, že v dutinách sa prítomnosťou sekrétov vytvorí zápal. Ten vytvára nepríjemné pocity tlaku v hlave a hlien je častokrát hnisavý. Zápal dutín netreba brať na ľahkú váhu u detí, ani dospelých. Vážny zápal môže viesť k vychýlení nosnej priehradky, či nutnosti odstránenia polypov. Oba úkony je nutné previesť chirurgický.

Výtok z nosa je však hlavným symptómom aj pri alergii. V jeseni ju spúšťajú hlavne plesne. Alergikom pomáha rad nazálnych sprejov. Dobrou voľbou je využitie nazálnej sprchy. Alergia sa prejavuje opuchom sliznice nosa, záchvatmi kýchania, či svrbením očí. Preto nie každý výtok z nosa je automaticky chorobou. Mnohokrát je to len obyčajné podráždenie sliznice, ktorých dôvodom je alergická reakcia. Rôznym jesenným alergénom sa tak máloktorý alergik účinne vyhne. Všetky možné zdravotné komplikácie je však dôležité podchytiť už na samom začiatku, preto rozhodne nečakajte na možné zhoršenie. 

Obrana proti malým škodcom

Dôležité je teda myslieť na vystuženie vlastnej a rodinnej imunity. Na zdravé fungovanie organizmu, potrebujeme dostať do tela látky, ktoré sú pre naše zdravie prospešné. Vyskúšajte obohatiť rodinný jedálniček o suroviny, akými sú ryby, červené mäso, či teľacina. Tie sú vynikajúcimi zdrojmi vitamínov A a B5. Nájdeme tu aj vysoko potrebné železo, ktoré slúži na podporu bielych krviniek. Známym pomocníkom je vitamín C, ktorý jednoducho nájdeme v kuchyni. Dobrým zdrojom je červená repa, zemiaky a kyslá kapusta.

Vitamíny a minerály skombinujte s vhodným oblečením. Pri vrtkavom jesennom počasí to môže byť tvrdý oriešok, no  nikdy nezaškodí mať pri sebe ešte jednu vrstvu naviac, prípadne sa jednej vrstvy zbaviť. Odporúčajú sa predovšetkým kvalitné vetrovky, ktoré ochránia pred chladnými poryvmi jesenného vetra. Ocenia ich hlavne aktívne deti. Doplňte to výberom ovocia ako banán, či jahody a nedajte jesenným virózam najmenšiu šancu.

TIP: Aktívnymi látkami proti imunitnej záťaži

S prechodným jesenným obdobím stúpa aj nárast počtu neželaných patogénov, ktoré obľubujú chladné a sychravé počasie. Imunita je tak vystavená nadmernej záťaži. Prvé prejavy únavy a vyčerpania môžu byť predzvesťou jej oslabenia a následnej neželanej návštevy lekára. Dôležitá je počas jesene hlavne zdravá slizničná imunita. Tá nás dennodenne chráni pred baktériami, ktoré sa snažia preniknúť do organizmu, predovšetkým formou mikroskopických kvapôčok, cez sliznicu nosa alebo úst. Výborným pomocníkom v tomto období sú cmúľacie tablety Preventan® Clasic, ktoré účinne a cielene pomáhajú dlhodobo budovať imunitu slizníc. Sú obohatené o vitamín C, ktorý efektívne chráni pred príznakmi únavy a vyčerpania. 


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia