Dobrá rada nad zlato: Ako docieliť, aby bolo dieťa stále fit?

Dobrá rada nad zlato:
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-02-25 18:00:00 |

Mnohí rodičia sa zamýšľajú nad tým, ako podporiť zdravý vývin a imunitu dieťatka. Tá sa formuje odmalička a ovplyvňujú ju strava, stres, kolektív, málo pohybu či veľmi dôležitý spánok.

Pokiaľ hľadáte odpovede na otázku, či je možné podporiť imunitný systém dieťaťa a znížiť tak jeho chorobnosť, odpoveď je jednoznačne áno. Či už budete počúvať rady múdrych starých mám, alebo dáte na rady odborníkov, vedzte, že prienik medzi nimi zaručene nájdete.

Tipy na podporu detskej imunity

1.     Zdravá strava je základ. Deti, ktoré sa zdravo stravujú, bývajú menej choré než deti stravujúce sa vo fastfoodoch. Dbajte na to, aby sa vášmu dieťaťu denne dostalo na tanieri ovocie, zelenina, mäsko aj mliečne výrobky. Do jedálnička určite zaraďte aj strukoviny a obilniny. Naopak sa vyhnite prehnane sladkým nápojom a veľkému prísunu cukru. Imunita sa s cukrom nekamaráti a dieťaťu môže len uškodiť.

 

2.     Tekutiny sú dôležité. To, koľko majú deti denne vypiť, sa udáva podľa ich hmotnosti. Nič to však nemení na tom, že pokiaľ ich neprijímajú dostatok, telo sa nepoďakuje. Tu je potrebné hlavne dbať na správny výber. Čistou vodou či nesladeným čajom nič nepokazíte. Samozrejme, trošku medu alebo cukru v čaji s citrónom nie je tragédia, treba to však strážiť. Dobrou voľbou a zároveň aj prínosom vitamínov sú aj 100% ovocné šťavy, avšak tie by vaše dieťa nemalo piť na litre. I keď je ovocie skvelým zdrojom vitamínov, obsahuje aj pomerne veľké množstvo cukru, na ktorý treba dávať pozor.

 

3.     Čo by to bolo za detstvo bez poriadneho šantenia na čerstvom vzduchu. Pobyt vonku posilní imunitu, aj keď je teplota  pod nulou. Chladného počasia sa nemusíte obávať, práve naopak. Hodina na čerstvom vzduchu dieťaťu aj v mrazivom počasí a pri správnom vrstvení oblečenia určite pomôže.

 

4.     Spánok... Niekedy s ním deti bojujú a priznajme si, radi by sme si takú poobednú siestu v podobe oddychu na posteli vymenili. Deti ho pre svoj správny vývin potrebujú dostatok a pokiaľ ho nemajú, zdravie nastaví zrkadlo. Deti odmalička potrebujú veľké množstvo spánku, ktoré sa časom skracuje. Ak vám však vaši školáci odmietajú ísť skôr spať, spomeňte si, že pre správny vývin detí do 10. rokov je potrebných cca 8 -10 hodín spánku denne.

 

5.     Ak vaše dieťatko predsa len zastihne nejaká choroba, doprajte mu pokoj a oddych. Nie nadarmo sa vraví, že chorobu treba vyležať. Dbajte na prísun dostatku tekutín, pestrej stravy a dostatok spánku. Choroba zaručene skôr či neskôr odíde.

Sú obdobia, kedy je detská imunita zraniteľnejšia. Tým prvým môže byť strata ochrany z materského mlieka, neskôr širší kolektív v škole či škôlke. Ani prísun pestrej stravy plnej vitamínov nemusí stačiť. Primerané množstvá mikroživín sú nevyhnutnou súčasťou správneho fungovania fyzických bariér a imunitných buniek. Už len ich mierny nedostatok môže imunitu znížiť. Zdravie dieťaťa môžete podporiť výživovými doplnkami. Vyskúšajte napríklad Marťankov PROimun, ktorí  boli vo forme sirupu a cmúľacích tabliet vyvinutí v spolupráci s odborníkmi z oblasti pediatrie. Obsahujú vysoké dávky betaglukánu z prírodných zdrojov, vitamín C a prírodné výťažky zo šípok a bazy čiernej. Naopak,  neobsahujú konzervačné látky, lepok, laktózu ani cukor. V prieskume od agentúry Nielsen za rok 2021 získali prestížne ocenenie Najdôveryhodnejšia značka v kategórii Detských vitamínov.

 

Sledujte náš facebookový profil a zapojte sa do súťaže o dve balenia Marťankov na podporu imunity.

 

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia