Scheuermannova choroba: Prezradí ju jeden znak, ktorý neprehliadnete

Scheuermannova choroba: Prezradí ju
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-02-06 08:25:54 |

Dánsky rádiológ Holger Wefel Scheuermann popísal túto chorobu na začiatku dvadsiatych rokov 20. storočia. Na to, že je pomerne rozšírená, sa o nej hovorí málo.

„Čo sa stále hrbíš?“ Aj vy sa to pýtate každú chvíľu ratolesti? Mnoho detí sa v určitom veku hrbí. No nie je hrbenie ako hrbenie! Niekedy môže byť jediným zjavným príznakom tzv. Scheuermannovej choroby. Počuli ste o nej? Je životunebezpečná?

Scheuermannova kyfóza sa vyznačuje klinovitými stavcami, ktoré spôsobujú príliš veľkú krivosť (zaoblenosť) hrudnej chrbtice. U detí sa bohužiaľ vyskytuje vo veľmi citlivom veku, v predpubertálnom období a v puberte, najčastejšie medzi 12. až 15. rokom, teda v čase, kedy im veľmi záleží na tom, ako vyzerajú a ako pôsobia na svoje okolie. Častejšie ochorením trpia chlapci ako dievčatá. Aj napriek tomu, že sa o chorobe príliš nehovorí, percento výskytu je u dospievajúcich pomerne vysoké.

Scheuermannovu chorobu nemožno prehliadnuť

Choré dieťa sa hrbí a v hrudnej časti chrbtice je zjavný viac či menej nápadný "hrb", ktorý vystupuje pri predklone. Dieťa má skrátené prsné svaly, čo sa prejavuje okrem iného tým, že vystrkuje ramená vpred. Nahrbený postoj tela pôsobí ochabnuto, nešportovo a unavene. Scheuermannova choroba nie je životu nebezpečná a našťastie ju možno správnou terapiou korigovať.

Scheuermannova choroba má príčinu v patologických zmenách na chrbtici, kedy počas rastu dochádza k deformácii stavcov a medzistavcových platničiek. Malé kosti (nazývané stavce), ktoré tvoria chrbticu, sú obvykle obdĺžnikové. Keď má dieťa Scheuermanna, predná hrana niektorých stavcov v hornej časti chrbta rastie pomalšie ako zadná hrana. Tieto stavce majú klinovitý tvar, takže keď sa stavce stavajú, chrbtové krivky vytvárajú zaoblený chrbát, do písmena C. Rozlíšiť "obyčajné" hrbenie sa, resp. chybné držanie tela od Scheuermanna nie je náročné, odborník ho rozlíši počas vyšetrenia v ordinácii. Vyšetrenie môže zahŕňať:

  • Adamov test na ohýbanie sa vpred: od pacienta sa požaduje, aby sa ohol v páse dopredu. Toto môže odhaliť Scheuermannovu kyfózu.
  • Palpácia: nazýva sa to aj vyšetrenie „hands-on“, čo pomáha určiť abnormality chrbtice. Ak je prítomná Scheuermannova choroba, hrudná oblasť chrbtice je zo strany, teda z profilu, príliš zakrivená.
  • Rozsah pohybu: Lekár hodnotí mieru, do akej sa pacient môže ohýbať dopredu, dozadu a zo strany na stranu.

Diagnózu potom potvrdia röntgenové snímky. Tie okrem iného naznačia aj rozsah poškodenia.

8 užitočných faktov o Scheuermannovej chorobe

  • Príčina vzniku ochorenia nie je objasnená.
  • Choroba postihuje najmä pubertálne deti v období ukončovania rastu.
  • Čím skôr sa ochorenie diagnostikuje a kompenzuje, tým je riziko nezvratných zmien na chrbtici menšie.
  • V počiatočnej fáze choroby necíti pacient žiadne ťažkosti, časom sa však dostavujú obmedzenia hybnosti a bolesti chrbta.
  • Pre pokročilú fázu ochorenia je charakteristický menší hrb v spodnej časti hrudnej chrbtice, teda akoby pod lopatkami.

Choroba a hlavne jej nežiaduci vplyv na pohybový aparát sa dá dobre "dostať pod kontrolu" pravidelným cvičením pod vedením odborníka. Ťažšie prípady sa však nevyhnú dočasnému noseniu špeciálneho korzetu.

Pre deti so Scheuermannovou chorobou je veľmi vhodným športom plávanie. Ďalej je nutné dbať na dostatok zdravého pohybu a pravidelné rehabilitačné cvičenia.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: physioworks.com.au, kidshealth.org

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia